kostka drobiowa do zup - 500 przepisów (strona:3/34)

Zielony krem 208

kostki rosołowe drobiowe Knorr  2 brokuły  1 kubek słodkiej śmietany  2 łyżeczki słodkiej papryki  3 łyżeczki ostrej papryki  sól pieprz  1 kubek tartego żółtego sera  garść ziół prowansalskich  1 op makarony typu Chow Mein   Przygotowanie:  Porcję gotujemy ok 45 minut, dorzucamy kostki rosołowe, po czym wyjmujemy mięso(...)mniejsze różyczki i wrzucamy do rosołu, gotujemy do miękkości.  Blendujemy.  Wrzucamy starty ser i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i papryką, Do śmietany dolewamy dwie łyżki ciepłej zupy, mieszamy po czym całą zawartość przelewamy do garnka.  Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i serwujemy z zupą.  Smacznego

Luźna Kuchnia
Kartoflanka z domowymi zacierkami 101

kawałek selera mały kawałek pora 1 duży ząbek czosnku łyżka masła 2 litry domowego bulionu lub 2 drobiowe kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wody liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz suszony lubczyk 0,5 szklanki śmietany 18% do zup porcja zacierek domowych przygotowanych według  tego przepisu . Wykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa ogórkowa 153

drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw i połączyć oba płyny, np. gdy gotowy bulion

w kuchni i w ogrodzie
kalafiorowa zupa z pulpetami... 121

składników wyrobić masę na pulpety, mięso użyłam drobiowe mielone, formować z masy pulpety nie duże, obtaczać je w mące wodę zagotować, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypać mrożony kalafior, kostki rosołowe i zagotować do wywaru wkładać pulpety i gotwać wszystko z 20-25 minut na średnim ogniu do smaku doprawić pieprzem - zupa jest lekka, smaczna.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa ogórkowa 199

drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw i połączyć oba płyny, np. gdy gotowy bulion

prawdziwe jedzenie
Najlepsze są spontany 166

aktualnie miałam w lodówce- ziemniaki, marchew, szpinak. A jakbym nie zjadła dzisiaj zupy, to chyba bym pękła. Więc sami widzicie, że nie mogła się nie udać ;)  Shrek Zupa1,5 l bulionu drobiowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 2 marchewki pokrojone w krążki 3 kostki mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane żółtko sól, pieprztrochę Vegety Bulion ugotowałam

bastalena
Przepis nie zawiera topinambura, egzotyki i ciekłego azotu – najprostsza zupa z dyni 136

układów choreograficznych rodem z kamasutry. Potrzebujemy gar w którym będziemy gotować zupę. Na dno garnka wlewamy cienką warstwę oleju (nie oliwy), na to wrzucamy pokrojone: cebulę, 3 ząbki czosnku, pół papryczki chilli bez pestek i spory kawał obranego i pokrojonego imbiru. Smażymy. Do tego dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, lub jeśli mamy upieczoną to takie większe kawałki. Na surowej też(...)bulionem jeśli mamy, albo rosołem z dnia poprzedniego, albo jak się nam spieszy to wodą i wrzucamy ze dwie kostki bulionu drobiowego. Przykrywamy i gotujemy, aż się dynia zacznie rozpadać. Miksujemy, Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy śmietankę do zupy 18%. Mieszamy. Nalewamy. Posypujemy pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym i jemy. Wszystko. Pyszne, aromatyczne, rozgrzewające i zajmujące niecałą godzinę

ladykitchen
zupa z fasolką szparagową 142

zupa z fasolką szparagową Każda pora jest dobra, na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. składniki na cztery, sześć osób 2 l drobiowego bulionu,  3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz  koperek sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc(...)cebuli dodajemy selera wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy  oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą i pieprzem  oraz  posypujemy posiekanym koperkiem

Miód i pieprz
Domowa zupa szczawiowa 191

się trochę jego smaku i jakości, choć wyglądał zachwycająco. Okazał się jednak smaczny i kwaśniutki jak trzeba. Dlatego dziś zupa szczawiowa. Szybka, lekka i taka polska, domowa. Pyszna. Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki) 2 duże kartofle 1 nieduża cebula 1 pietruszka 2 małe marchewki  kawałek selera 3-5 ziarenek ziela angielskiego(...)koperku i szczypiorku Do gorącego bulionu wrzucam przyprawy i  pokrojone w średnią kostkę warzywa (cebulę drobno a marchewkę w talarki), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Wsypuję łyżeczkę cukru, dodaję masło. Gotuję pod przykryciem ok. 20 minut. Serek wrzucam do kubka, zalewam kilkoma łyżkami gorącej zupy, rozrabiam na gładko trzepaczką. Wlewam do zupy, dorzucam oczyszczony i umyty szczaw pokrojony

Kuchnia Prezydentowej
zupa z fasolką szparagową 165

Lekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego bulionu,  3 ziemniaki 250 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz  młody koperek Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi(...)cebuli dodajemy selera wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy  oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą i pieprzem  oraz  posypujemy posiekanym koperkiem

Miód i pieprz
C - Zupa jarzynowa pod chmurką 186

wraz z włoszczyzną zalewamy zimną wodą, gotujemy tworząc bazę do zupy. Miękka marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania.   Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.   Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych kolorach) i przygotowujemy filet(...)minutach dodajemy cebulę, różyczki brokuła i paprykę. Przystępujemy również do tworzenia drobiowych chmurek - małą łyżeczką nabieramy porcję przygotowanej masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy.      Gotujemy 15 minut, pod koniec dodając ugotowaną wcześniej i pokrojoną w kostkę marchewkę.    Gotowa zupa smakuje zarówno bezpośrednio po przygotowaniu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa koperkowa 122

około 8 szt bo są chude ) 3 ząbki czosnku 3 ziemniaki , ale nie młode bo mają nam zagęścić zupę 50 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka soku z cytryny sól , pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne lub drobiowe W garnku roztapiamy masło , wrzucamy na nie posiekany koper i wyciśnięty praską czosnek , blanszujemy krótko , aż zmniejszy objętość(...)momentu , aż nie będzie ziemniaczanych grudek . Doprawiamy solą , pieprzem , sokiem z cytryny i śmietaną . Gotowe , teraz tylko jaja lub tłuczone ziemniaki z cebulką i można podawać . Smacznego Post Zupa koperkowa pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ryżanka (rosół z ryżem) 222

rosołkiem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata )  2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży(...)koperek sól, pieprz   Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę

Di gotuje
Zupa krem z bobu 129

tylko pyszny i sycący, ale też bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Pierwszym daniem jakie proponujemy jest zupa krem z bobu. Szybka w przygotowaniu i wyśmienita w smaku. Czas przygotowania: 40 minutIlośc porcji: 3Składniki: woreczek bobu kostka rosołowa (najlepiej drobiowa) cebula ząbek czosnku sól i pieprz Bób myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie od 20 do 25 minut(...)garnka. Bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany bób obieramy i dokładamy do garnka. W czajniku gotujemy wodę i w pół litra rozpuszczamy kostkę rosołową. Przelewamy do garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Zupę miksujemy blenderem i ponownie gotujemy. Podajemy z kleksem jogurtu lub grzankami

Kolizje Smaków