kostka drobiowa do zup - 500 przepisów (strona:5/34)

Zupa krem z cukinii 219

łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
jesienna zupa jarzynowa z brokułem 176

który warto podać na nasz stół w jesienny pochmurny dzień. składniki dla sześciu, ośmiu osób wywar drobiowy 2 udka kurczaka 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew  szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 2-3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki(...)dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew pokrojone w  kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie  zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz brokuła podzielonego w różyczki ( jeżeli zupa ma być bardziej treściwa, to dodajemy do niej również, ugotowane kawałki kurczaka). Zupę gotujemy przez

Miód i pieprz
Pulpety indycze w sosie koperkowym 114

indyka małe jajko mała kajzerka mała cebula łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS: 1/2 litra bulionu drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być z kostki, zrobiony w mniejszym stężeniu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% do zup 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam i starłam do miski

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa serowa 147

serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz 100 g ugotowanego ryżu Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę – podsmażamy razem na patelni

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 346

brokuł (waga około 500 g);200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);2 jaja ugotowane na twardo;125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;125 ml zimnej, przegotowanej wody;1 surowe jajo;1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku;150 g stratej mozzarelli;2 czubate łyżki prażonej cebulki;Sól;Pieprz;Margaryna do wysmarowania naczynia(...)żaroodpornego.Sposób przygotowania:Brokuł umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i podzielić na różyczki.2 jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, obrać, pokroić w plastry.Wędlinę pokoroić w kostkę.Przygotować sos. W miseczce roztrzepać 1 surowe jajo, dodać śmietanę, zimną przegotowaną wodę i zupę cebulową i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą

Gospodyni Miejska
Zupa krem z dyni 157

mielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszej zupy jest nad wyraz proste. Najbardziej pracochłonną częścią, od której zacząłem jej przygotowanie jest wydrążenie z pestek i pokrojenie w grubą kostkę dyni. Pokrojone dynie umieściłem w dużym garnku, dodałem do nich obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę oraz dwie pokrojone w grube piórka cebule. Całość zalałem dwoma litrami bulionu drobiowego, dodałem 200 ml śmietany(...)ostrej papryki oraz sok wyciśnięty z limonki. Całość doprawiłem do smaku solą i białym mielonym pieprzem. Gotowałem jeszcze przez 10 minut, po czym dodałem 40 gram masła i zmiksowałem zupę na gładką masę. Nalałem do misek i udekorowałem natką pietruszki i pestkami dyni

Wyprawy kulinarne
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 203

Scroll down for recipe in English Zupa dyniowa z puree z jarmużu (4 porcje) Składniki na zupę: 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu chilli cayenne Składniki na puree(...)czasu do czasu. Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla, wlej 3 szklanki bulionu, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut. W międzyczasie przygotuj puree z jarmużu. W małym garnku umieść jarmuż, mleko kokosowe, cebulę

karmelowy
Zupa ogórkowa z marchewką i koperkiem 192

kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będa juz miękkie dodac do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Gdyby zupa była(...)mało kwaśna można jeszcze dodać 1-2 starte ogórki lub trochę wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy i zabielić zupę. Do zupki dodałam też rozdrobnione na kwałeczki miesko drobiowe na którym ugotowałam bulion

Monia miesza i gotuje
Zupa kalafiorowa z kukurydzą 228

wody + 2 kostki rosołowe drobiowe;Pęczek koperku;Sól;Pieprz;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Sposób przygotowania:Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki.Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki

Gospodyni Miejska
Zupa pomidorowa z mięsno-pieczarkowymi pulpecikami 159

Zupa pomidorowa1,5 litra wody500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry1 cebula2 ząbki czosnkumarchewka1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :)łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżejewentualnie sól i pieprz do smakułyżka oliwy lub dobrego oleju do smażeniaOlej rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany

kolorowotorcikowo
Pieczarkowa na zakwasie ( oszukana zalewajka ) 132

czosnku - 1 łyżka masła - liść laurowy - 4 łyżki jogurtu naturalnego / śmietany - ok. 100 ml zakwasu ( barszczu ) - sól, pieprz do smaku - ( 1,5 litra ) bulion drobiowy / warzywny / woda * Pieczarki pokroić w grube plastry, ziemniaki w drobną kostkę. Do garnka włożyć ziemniaki, zalać bulionem. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy. Zagotować. Pieczarki wyłożyć na suchą! patelnię. Dokładnie je odparować. Będą gotowe gdy poczujemy(...)kosteczkę. Chochlę zupy wlać na patelnię, rozpuścić cały smak  i wraz z cebulką przelać do gara z zupą. Zagotować. Wlać zakwas. Przyprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Dodać śmietanę / jogurt. * Moja zupa została ugotowana na bulionie drobiowym ( porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, por).  Wegetarianie mogą użyć bulionu warzywnego bądź wody. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie

kawawszklance
Kremowa zupa z porów z oscypkiem 125

średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego bulionu drobiowego 1 łyżka masła lub oleju do smażenia sól, pieprz biały do smaku oscypek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną.  Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion. Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie

Codziennik Kuchenny
Zupa-krem selerowy z białą fasolą 138

blendowania z wieloma kawałkami warzyw, z dodatkiem mięsa. Ale... dziś mam kolejną zupę- krem. Tym razem krem selerowy z dodatkiem białej fasoli i przyprawioną gałką muszkatołową. Zapewniam Was... pychota       Składniki: 1 l wywaru drobiowego 500 g selera (obranego i pokrojonego w kostkę) 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku(...)smaku solą i pieprzem. Gorącą rozlałam do talerzy dodając jeszcze porcję białej fasoli i posiekaną natkę pietruszki       Zauważyłam, że coraz więcej osób sięga właśnie po zupy-kremy. Można je podać w małych miseczkach, na eleganckich talerzach. Można zjeść na pikniku i podczas wystawnego obiadu. Często robicie takie zupy? Jeśli nie, to spróbujcie ten krem z selera... Życzę

Kuchnia u Krysi
Barszcz biały 151

zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe)* 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo cebulka* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)* kilka suszonych grzybków* 4-5 ząbków czosnku* 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%* majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć do garnka, jarzynkę

Mix smaku
Gotujemy wywar na żeberkach wołowych w szybkowarze 155

Wywar na żeberkach wołowych - niezastąpiona baza wielu wspaniałych zup kuchni polskiej. Wywar wzbogaciłam kostkami ogonowymi oraz wędzonymi żeberkami wieprzowymi. Ty oczywiście możesz zrobić wywar tylko na żeberkach wołowych. Do dzieła! Inne, aromatyczne wywary  na blogu: wywar warzywny wywar drobiowy szybki wywar drobiowy wywar na żeberkach wieprzowych wywar wołowy Wywar na żeberkach wołowych. Składniki (Porcji(...)Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 20 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . Uwaga: Jeśli zamierzasz wykorzystać warzywa z wywaru, np. do zupy, koniecznie zobacz uwagi pod przepisem. umieść żeberka, kostki oraz wędzonkę w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką

Szybko Szybkowar