przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy(...)dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA- W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past, np. „magicznej pasty”, liści – do zup, dań smażonych i do ozdoby, zaś nasion – do dań z curry. Niestety, tylko kolendra sprowadzana z Azji posiada korzenie. Ta z naszych supermarketów jest ich pozbawiona, a szkoda
ClauditteMissCookingPrzepis wg receptury Magdy Gessler, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Nietypowe w tej zupie jest zastosowanie tartego parmezanu oraz smakowych bake rollsów zamiast grzanek. Połączenie wyśmienite ! Składniki: 1 cebula 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu 50 g masła 4 ziemniaki 20 dag boczku 200 ml śmietany 30% majeranek pieprz tatry parmezan bake rollsy smakowe (wg gustu) ewentualnie(...)Cebulę i czosnek pokroić, następnie zarumienić na maśle. Dodać drobno pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem (warzywnym lub drobiowym). Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić wg uznania pieprzem i majerankiem. W między czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić na patelni. Zupę odstawić, dodać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Dodać boczek i jeszcze raz zagotować. Podawać z bake rollsami, posypać parmezanem
Tradycyjna Kuchniapowierzchni kremu kleksy z zielonego pesto. Kombinacja smaków, którą śmiało mogę nazwać odlotem kulinarnym.Potrzebujemy (na 3 litry zupy):- oliwę z oliwek- 1 dużą cebulę- 1 ząbek czosnku- 4 puszki pomidorów bez skórki (pelati)- 3 nieduże marchewki- 3 kostki buliowone (drobiowe lub warzywne)- małą puszkę przecieru pomidorowegoopcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu - sos pesto (kupny lub przygotowany wg mojego przepisu(...)wraz z zalewą, przecier pomidorowy, marchewkę pokrojoną w plastry, kostki rosołowe i dolewamy 1.5 litra wrzącej wody. Gotujemy około 30 minut na średnim ogniu. Jeśli po tym czasie marchewka nie będzie wystarczająco miękka, gotujemy jeszcze parę dodatkowych minut. Zdejmujemy garnek z ognia, i przy pomocy malaksera ręcznego miskujemy zupę na krem. Jeśli uznamy, że konsystencja nie jest
W mojej holenderskiej kuchniwedług przepisu mojej babci, choć ona do smaku dodawała zakwas z butelki, a ja wolę taką zupę z torebki. Jest to szybkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne danie. Składniki na barszcz biały 5 kiełbasek białych surowych 1 kostka rosół drobiowy 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 4 średnie ziemniaki kawałek pora 1 opakowanie barszczu białego w proszku(...)grubych oczkach (najszybciej w szatkownicy) i wrzucamy wszystko do gotującego się wywaru. Gotujemy około 15-20 minut, aż się warzywa ugotują. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżkach zupę w proszku, majeranek i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Podajemy z pokrojonymi w kostkę (plasterki, ćwiartki) jajkami. Gotowe
Rozpustne gotowaniezostawiamy żeby nam przeschło.Kroimy w pasy a potem w kostkę 1 cm. Zupa: **************** 1 udko 1 marchew obrana i pokrojona w talarki 1 pietruszka obrana i cała 1 cebula kostka olej 0.5 szkl.namoczonej na noc ciecierzycy sól i pieprz 1 kostka drobiowa szczypta kozieradki szczypta suszonej kolendry 4 ziemniaki lub więcej ************************************ Do garnka wlewamy(...)wszystko jest miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.Znów gotujemy do ich miękkości.Teraz dodajemy łazanki i gotujemy jeszcze 10 minut.Cebulę przesmażyć na oleju i dodać do zupy wraz z tluszczem.Przyprawiamy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKREMOWA ZUPA Z CYKORII 4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut Składniki: 800 g cykorii 1 duży ziemniak 1 cytryna 150 g gęstej śmietany* 20 g masła 1 l bulionu drobiowego (z kostki, najlepiej bio) Oliwa z oliwek 1 szalotka 1 gałązka tymianku Cykorię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gorzki środek. Pokrój(...)drobno liście. Obierz ziemniaka i pokrój w drobną kostkę. Obierz i posiekaj szalotkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cykorię, szalotkę, pokrojonego drobno ziemniaka i tymianek. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Smaż przez około 5 minut, mieszając. . Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę drobiową. Kiedy cykoria się przyrumieni, dodaj bulion*, i duś na wolnym ogniu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszna zupa, bardzo łatwa w wykonaniu- tania. 2 marchewki 2 małe pietruszki 3-4 ogórków kiszonych 3/4 szklanki kwasu z ogórków 1 duża łyżka śmietany 1,5l wody 1 kostka rosołku Winiary wołowego i 1/2 rosołu drobiowego dodatkowo; boczek + torebka ryżu Warzywa zetrzeć na tarce lub 0,2s zmiksować w tmx na obrocie 6. Ogórki kiszone tak samo
Kuchcikowoasi...Kawałek mniefasolki szparagowej, ale mam nadzieję, że groszek da radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany
bastalenaNietypowe połączenie- ale jakie smaczne! Składniki: 1 puszka kukurydzy 5 szklanek bulionu drobiowego z kostki 1 szklanka śmietanki 1 filet drobiowy sól do smaku pieprz
Tradycyjna KuchniaPrzepis autorski (mój). Zupa jest rozgrzewająca, syta i niesamowicie smaczna. Jeśli lubicie ostre smaki - dodajcie chilli lub więcej papryki ostrej. mięso drobiowe na wywar (u mnie udka) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 12 cm białej części pora 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 papryki zielonej (lub innej) świeży koperek do posypania 1 kostka bulionowa (opcjonalnie) 2 listki(...)serka topionego słodka/ostra papryka w proszku sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem kostki bulionowej i listków laurowych. Mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone warzywa. (Papryka powinna być pokrojona w kostkę.) Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - w zupie rozpuścić serek topiony. Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso
Di gotujeTaka typowa domowa zupa Składniki kości rosołowe drobiowe lub wieprzowe marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka kalafior, 1 średnia sztuka ziemniaki, 3 średnie sztuki ziele angielskie liść laurowy kostka rosołowa, 2 sztuki śmietana, 100ml 12% mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, vegeta Przygotowanie Kości rosołowe wrzucamy do dużego garnka, dodajemy obraną marchewkę(...)czasie dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotujemy 10 minut, dodajemy różyczki kalafiora i zostawiamy na gazie jeszcze przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Śmietankę mieszamy z mąką, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Kości rosołowe, ziele i liści laurowe wyciągamy z wywaru. Zalewamy zupę śmietanką i krótko zagotowujemy . Doprawiamy do smaku vegetą, solą
Gotowanie moimi oczamizupa z kalafiorem składniki dla sześciu osób 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki 2 łodygi selera 1 niewielki kalafior 2 l drobiowego wywaru 100 ml słodkiej śmietany domowe maggi według tego przepisu sól, pieprz szczypta rozmarynu natka pietruszki koperek(...)drobno posiekany czosnek, pokrojone w kawałki łodygi selera, oraz pietruszkę i marchew pokrojone w kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie wszystko zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz kalafiora podzielonego w różyczki. Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, sól, pieprz, rozmaryn, oraz
Miód i pieprzkoperkowa z ryżem ^^ Składniki: około 2,4 litra drobiowego bulionu 3/4 szklanki ryżu 1 duży pęczek pietruszki 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól marchewka pozostała z przygotowywania bulionu Wykonanie: Do bulionu wsypujemy opłukany ryż i gotujemy przez 10 minut. Marchewkę kroimy w kostkę, a pietruszkę siekamy dodając warzywa do zupy. Śmietanę łączymy z odrobiną zupy, mieszamy i łączymy
W Moim Magicznym Domukilku składników zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem zupa lekko orientalna na bazie karkówki wieprzowej. Pożywna i smaczna. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści(...)słupki. Pora kroimy w piórka ,karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenłyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy
Szczęśliwa kuchnia