dokarmiania Tosi, ale wiele osób przychodzi tylko dla niej. Ponieważ nie chcę skończyć z taką nadwagą, robię sobie bardziej dietetyczną wersję zupy kukurydziane. Ta wersja jest też szybsza, używam koncentratu bulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki(...)kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku z odrobiną oleju
Ugotowane pozamiatanebulionu warzywnego lub drobiowego sól morska i świeżo mielony pieprz odrobina soku z cytryny Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy (pomijamy w diecie bez nabiału) Przygotowanie zupy z soczewicy: Przygotować warzywa : Obraną cebulę i marchew, seler naciowy, chili pokroić w drobną kostkę (jeśli wolicie, to z chili usuńcie pestki(...)kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 laska cynamonu 400 g pomidorów w puszce 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego Usunąć laskę cynamonu. Połowę zupy przełożyć do blendera, zmiksować. Połączyć z resztą. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. sól morska, świeżo mielony pieprz odrobina soku z cytryny Przelać
Moja Delicjaokresie jesiennym który sprzyja przeziębieniom polecam Wam rozgrzewającą, kremową zupę czosnkową. Zupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów. Składniki: 0,7 l bulionu warzywno- drobiowego 8 ząbków czosnku 1 cebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła(...)kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie:Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Gotować do momentu rozpuszczenia się serka. Zupę
Ala piecze i gotujeświeżych grzybów to zupełnie inna zupa, niż ta z suszonych grzybów. Podobno jest urodzaj na grzyby, właśnie na podgrzybki. 300 g oczyszczonych podgrzybków*, 1 cebula, 3 łyżki masła, kilka listków rozmarynu, 800 – 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion domowy), sól, pieprz, szczypta soli, 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe), Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości, lekko(...)przełożyć grzyby. Na patelnie wlać trochę bulionu, zagotować, przelać do garnka z grzybami. Wlać resztę bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą soli. Gotować 5 minut. * do zupy używam tylko kapelusze. Nie używam grzybów robaczywych i dlatego zupa jest bezmięsna ;) zastawa
królestwo garówprzyprawami. Polecam! Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 1,5 kg świeżych dojrzałych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej mięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana z rosołu pokrojona w kostkę sól i pieprz do smaku 1l domowego rosołu 1 łyżka cukru 2 szczypty pieprzu cayenne posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę jednocześnie usuwając nasadki(...)rosół, ugotowane mięso drobiowe pokrojone w kostkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, dla koloru możemy dodać trochę passaty pomidorowej i cukier dla złamania kwaśnego smaku, oraz dodajemy pozostałe pokrojone pomidory które odłożyliśmy. Gotujemy pomidorową jeszcze kilka minut, ale tak by nam się pomidory nie rozpadły.. Podajemy pomidorową ze świeżych pomidorów z makaronem kolanka i posypujemy zupę natką pietruszki. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa jest idealna na jesienno-zimowy obiad. Sycąca i pachnąca lasem. Składniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować(...)pora i czosnek, na końcu borowiki. • Całość podlać bulionem, dodać podgotowane ziemniaki i gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. • Do gotowej zupy wlać śmietanę i wsypać natkę pietruszki. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Dary lasu. Jesień
To co kochampapryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą) ok. 1,5 - 2 litrów wywaru warzywnego lub drobiowego (ja akurat nie miałam, więc zalałam warzywa wodą i dodałam nieszczęsną kostkę rosołową...) sól(...)gotowania poprzednich dań. A nawet jeśli nie zostały, to nie wyrzucamy ich! Odłamujemy i odkładamy na bok Dlaczego podzieliłam szparagi na trzy grupki? Ponieważ główkami ozdabiamy gotową już zupę-krem. Z kolei środki podzielone na grube plastry łatwiej będzie można odróżnić od zdrewniałych końcówek, które zostawiamy niepokrojone, tylko w całości Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki Dymkę wraz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combrokuła myjemy, przekładamy do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywno- drobiowym i gotujemy na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas
Kuchnia w czekoladziechcę pochrupać - posypuję zupę prażonymi nasionami lub zajadam ją z grzanką ;)Składniki:* 350 g marchwi* 100 g selera* 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego* 1 łyżka masła* 1 łyżka oliwy z oliwek* 1 łyżeczka ziaren kolendry* 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu* świeże liście kolendry* sól* pieprzWykonanie:Marchewkę i selera obrać ze skóry, pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać masło(...)Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż marchew i seler zaczną się rumienić.Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną.Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry.Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać samą lub z grzanką. Smacznego
kolorowotorcikowoBardzo smaczna i pożywna zupa kurkowa z warzywami oraz słodką śmietaną. Zawsze w sezonie kiedy są kurki staram się ją ugotować. Składniki: 3 litry rosołu drobiowego 200 gram kurek 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 150 ml. śmietany 30% Sól, pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Kurki oczyszczamy, myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki(...)przekładamy pokrojone kurki i cebulę, podsmażamy do momentu odparowania wody. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy, wrzucamy pokrojone warzywa oraz podsmażone kurki z cebulą, gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniazwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa(...)kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw Warzywa zalewamy 2,5 l wody i dodajemy kostki rosołowe Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut, aż warzywa będą miękkie Następnie do kubka wlewamy jogurt naturalny i śmietanę, dodajemy chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia (nie zagotowujemy
Szczęśliwa kuchniazwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa(...)kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw Warzywa zalewamy 2,5 l wody i dodajemy kostki rosołowe Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut, aż warzywa będą miękkie Następnie do kubka wlewamy jogurt naturalny i śmietanę, dodajemy chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia (nie zagotowujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę, pora kroimy w pół plastry, cebulę kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki(...)większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniazupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-) 50 dag bobu (u mnie rozmrożony) czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3/4 litra bulionu drobiowego mięta oliwa sól, pieprz Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i odrobinę podsmażyć. Do bulionu dodać podsmażane ziemniaki, cebulę i czosnek
Humanistka w kuchniBardzo lubimy pory i ziemniaki w różnej postaci więc postanowiliśmy połączyć je w zupie i zrobić z tego pyszny i sycący krem Składniki: - 2 pory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków (ok. 700 g) - 2 łyżki masła - 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego - sól, pieprz - suszona natka pietruszki Porcja dla 4 osób. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)cebula nam się zeszkli dorzucamy posiekany czosnek i mieszamy. Pory tniemy w talarki i dorzucamy do cebuli i dusimy ok. 10 minut. Potem dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem, przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem. Zupę możemy podać z grzankami
Kuchenne Wariacje