kostka drobiowa do zup - 500 przepisów (strona:7/34)

Zupa rybna z kluskami francuskimi 154

razem wykorzystałam drobiowy. Filety kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki (tylko do chwili, aż będą potrzebne do użycia). Wywar zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Szalotki kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, a następnie również pokrojone w kostkę pomidory (bez skóry). Chwilę(...)wrzący wywar wkładamy wyjęte z lodówki ryby. Gotujemy ok. 5 – 8 minut (w zależności od wielkości kawałków ryby, które po ugotowaniu mają pozostać w całości), dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane marchewki (z wywaru) oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę

mojewypiekiinietylko
Zupa szpinakowa 115

roku, proponujemy smaczną i pożywną zupę szpinakową, która w połączeniu z kaszą gryczaną stworzy pełnowartościowy posiłek. Zaczynamy składniki: 400 g liści szpinaku 150 ml śmietany 18% 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 l bulionu drobiowego sól wykonanie: Myjemy szpinak i pozostawiamy by obsechł. Gotujemy 2 litry bulionu (tym razem użyliśmy 4 drobiowych kostek rosołowych Winniary), a następnie wrzucamy

Ania i Marcin gotują
Szybki rosół z makaronem i lubczykiem 131

uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. mięso drobiowe (najlepiej z kury) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela(...)angielskiego natka pietruszki świeży koperek lubczyk sól, pieprz Dodatkowo: makaron   Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną

Di gotuje
Wiosenna zupa z białymi szparagami 145

Może Ameryki tą zupą nie odkryłam, ale chciałam się z Wami podzielić tym, co szczególnie wiosną lubię najbardziej. Proste, nieskomplikowane smaki. Uwielbiam wiosenne nowalijki, stragany uginające się od świeżych warzyw i ziół. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę!     Składniki: pęczek(...)korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem brokułowa 144

przygotowaniu. Nie zgodzimy się z opinią, że zupa krem jest nudna, mdła i bez wyrazu. W smaku jest naprawdę bardzo dobra. Składniki: - duży brokuł - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 ziemniaki - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - pęczek koperku - 100 g kremowego serka topionego - 2 łyżki masła - 2 kostki rosołowe drobiowe - łyżeczka suszonej bazylii - sól, pieprz Sposób przygotowania:  Cebulę(...)miękkości. Dodajemy pokrojony koperek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i chwilkę razem wszystko gotujemy. Około 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wszystko razem miksujemy. Zupę możemy podać z  płatkami migdałowymi, grzankami albo prażoną cebulą

Pan i Pani Smith w kuchni
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 197

Portugalii. Z tej okazji przygotowałam menu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek(...)małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pieczarki

My Chcemy Jeść
Spaghetti bolognese 215

pomidorów (waga 400 g);2 łyżki koncentratu pomidorowego;250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 g pieczarek;5 suszonych grzybów;100 ml gorącej wody;1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej;3 ząbki czosnku;2 łyżki oleju;1 łyżeczka oregano;1 łyżeczka bazylii(...)opakowaniu.W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na rozgrzany na dużej

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowa z koperkiem 135

nawet nie są głodni jak usłyszą słowo "zupa" Składniki; 1,5 l  bulionu drobiowego 1 średni kalafior 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 250 ml śmietany sól pieprz liść laurowy koperek Wykonanie: Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem. Marchewkę , seler, pietruszkę ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa dodać do bulionu wraz(...)liściem laurowym. Wszystko gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. zupa kalafiorowa z koperkiem

O kuchni z uczuciem
Zupa kurkowa z ziemniakami 150

bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki soku marchwiowego 1/4 szklanki słodkiej śmietanki natka pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę skrobiemy, myjemy i kroimy w plasterki. W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy posiekane kurki, oprószamy je kukurydzianą mąką, która zagęści zupę i chwilkę prażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami 260

delikatny smak, niby niepozorny – jeśli jeszcze nigdy jej nie robiliście gwarantuję, że ta zupa wejdzie do Waszego wiosennego kuchennego repertuaru na stałe i już zawsze tylko ciepło będziecie myśleli o koperku ;) SKŁADNIKI 1,5 litra wody + 2 kostki rosołowe (warzywna i drobiowa) lub 1,5 litra domowego rosołu 2 pęczki koperku (80g) 1 duża biała cebula

Karo in the Kitchen
Zupa chrzanowa 115

Zupa chrzanowa dla mnie to poezja smaków. Jest sycąca, aromatyczna i moja rodzina ją uwielbia na wielkanocnym stole. Kojarzy nam się ze świętami i moją babcią która ją robiła. 700 ml bulionu drobiowego 1 kiełbasa biała 15 dkg szynki wędzonej surowej masło klarowane 3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietany 30 % 1 cebula 3 ziemniaki szczypior 3 jajka sól(...)łyżeczki majeranku Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję Na maśle klarowanym przesmażam cebulę, dodaję pokrojoną szynkę i dalej przesmażam. Na końcu dolewam bulion drobiowy dodaję ziemniaki, liść laurowy, ziele, pokrojoną kiełbasę i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję chrzan,śmietanę, doprawiam solą, majerankiem i zagotowuję. Zupę podaję ze szczypiorkiem i ugotowanym jajkiem

wesoła kuchnia
Świąteczny rosół z kaczki 202

Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy ok. kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego (można zastąpić bulionetką). Jeżeli smak kaczki jest dla Was zbyt intensywny, można dodać także mięso drobiowe lub kostkę rosołową. Mięso wkładamy do zimnej wody. Gdy się gotuje, zbieramy małym sitkiem szumowiny(...)opakowanie. Jeżeli lubicie bardziej słodki smak – dodajcie więcej marchewek. Do tak przyrządzonego wywaru dodajemy przyprawy. Tradycyjnie kilka listków laurowych, 5-10 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz. Jeżeli dodaliśmy kostkę rosołową – ostrożne z solą! Ja do swojego rosołu dodaję jeszcze kilka ziaren jałowca, który daje wyjątkowy aromat. Do rosołu z kaczki pasuje również kmin rzymski, który nada nieco orientalny charakter

MarcinChef
Zupa rzodkiewkowa - krem z rzodkiewki z grzankami 187

szklanki śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy)  - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego chleba - sól, pieprz, chili  Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy 3 minuty. Wrzucamy warzywa do gotującego się bulionu. Pozostawiamy(...)przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażymy do chrupkości. Do zupy dodajemy ser topiony, blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę, chili, pieprz i sól. Do miseczek wsypujemy grzaneczki i zalewamy zupą. Gotowe! Smacznego

Słodka sielanka
Krem z dyni z ciecierzycą 151

jego przepisów i choć mam wątpliwości czy te zupę można zrobić w 15 minut, to z pewnością jest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;) Składniki : 1-2 szalotki lub dymka 1 papryczka chili pół dyni piżmowej 3 małe marchewki kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna) gałązka świeżego rozmarynu litr wrzątku puszka ciecierzycy(...)masę cebulową z rozmarynem, chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować. Dodać ciecierzycę z puszki, zupę podgrzać, doprawić do smaku papryką, solą (ostrożnie) i pieprzem. Podawać natychmiast przybraną jogurtem greckim.      Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zupa z selerem naciowym 138

litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki Ziemniaki, marchew, seler obieram.Ziemniaki kroję w kostkę, marchew na talarki, a seler korzeń ścieram na race jarzynowej. Paprykę kroję w paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym

wesoła kuchnia