zypułki z truskawek i poziomek najlepiej jest usuwać po ich umyciu. Szypułki działają jak korek, zabezpieczają one owoce przed dostaniem się do środka owocu zbyt dużej ilości wody. Gdy truskawki lub poziomki nasiąkną zbyt dużą ilością wody stają się wodniste, mniej aromatyczne i smaczne. Pamiętajmy więc o tym, aby szypułki usuwać dopiero po umyciu owoców. Pamiętać również należy
Przepisy i porady kulinarnewałkujemy na cienki placek (2-3mm) i wycinamy elementy grzybków. Kapelusze i spody wycinamy foremką, na której będziemy je piec lub szklanką, a następnie w każdym spodzie małym korkiem robimy dziurkę na środku (kapeluszy i spodów musi być parzysta liczba). Każdy krążek na kapelusz nakładamy na zewnętrzną stronę foremek i dokładnie oblepiamy. Foremki układamy w brytfannie i pieczemy
Kolorowy Przepisowniksklejamy je rozpuszczoną czekoladą. Nie obawiamy się tego łączenia, ponieważ będzie ono ukryte pod etykietą. Kiedy wszystko już jest skończone zakładamy na naszą butelkę etykietę i przyklejamy korek. Kroimy ostrym i nagrzanym nożem. Nie ma naprawdę nic fajniejszego niż połączenie whisky, "koli", produktów Delecta i czekolady. To ciacho jest tego przykładem. Poza tym tak pomyślałam, że zrobię
Malinowe Pocałunkisklejamy je rozpuszczoną czekoladą. Nie obawiamy się tego łączenia, ponieważ będzie ono ukryte pod etykietą. Kiedy wszystko już jest skończone zakładamy na naszą butelkę etykietę i przyklejamy korek. Kroimy ostrym i nagrzanym nożem. Nie ma naprawdę nic fajniejszego niż połączenie whisky, "koli", produktów Deecta i czekolady. To ciacho jest tego przykładem. Poza tym tak pomyślałam
Malinowe Pocałunkisię do wałkowania; pominęłam) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość (może być grubiej) około 3 mm i za pomocą foremki (u mnie korka po mleku) powycinać kółka. W każdym okręgu lekko odcisnąć mniejsze kółeczko, a słomką zrobić dziurki "guzika". (Na końcu opisu znajduje się zdjęcie przedstawiające te czynności.) Ciastka ułożyć na blasze
Di gotujeczyli wypieki, ale bardziej wytrawne, no bo przecież ten cukier… Nawet w takim magazynie chcą nas odchudzać, a przecież wegańskie nie tuczy! Szef kuchni Jeremy Pang krok po korku pokazuje ja k zrobić bułeczki bao, nic innego jak nasze PYZY, no ale jak to brzmi „dziś na obiad pyzy” a „dziś na obiad bułeczki
greenscarfwarto wiedzieć iż im więcej mąki tym ciasto będzie bardziej mączne. Najlepiej się wstrzymać, a mąką podsypywać podczas wałkowania. Wałkujemy na 5-10 mm i szklanką wycinany kółka, a korkiem, bądź kieliszkiem mniejsze kółka w środku oponki. Smażymy na głębokim gorącym oleju. Obsmażamy z obu stron. Obsypujemy cukrem pudrem i szybko zjadamy bo świeże i cieplutkie są najsmaczniejsze
W Moim Magicznym Domuspore jabłka pokrojone w plastry lub w kostkę cukier puder do posypania po wierzchu 1. Obieramy jabłka i kroimy je na plastry wycinając środki ( mam patent z korkiem od butelki ;) lub kroimy je na kostkę. 2. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, mąka oraz cukrem. 3. Białka ubijamy na sztywna piane, pod koniec dodając płaska łyżkę cukry by je utrwalić. 4. Jeśli
Gotowanie...to proste !przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby i całe mnóstwo przypraw. Nikt, kto na co dzień je mięso nie kręcił przy nich nosem. A ja sama ‘zapchałam się po korek’ podjadając pasztet przy doprawianiu masy. Prosto, szybko i zdrowo. I nie tylko od święta! Szklankę kaszy jaglanej płuczemy w gorącej wodzie na sicie, następnie parzymy ją świeżo zagotowanym wrzątkiem. Pozwoli
Karo in the Kitchenwykorzystałam buteleczki o małej pojemności. Chcę, aby moja oliwa została szybko zużyta. Dekoracje Dekoracyjne szklane buteleczki z zamknięciem korkowym lub gumową uszczelką. Moje mają objętość 100 ml (butelki z korkiem) oraz 250 ml (butelki z gumową uszczelką). Kosztują 5-10 zł, można je kupić choćby na Allegro. Zawieszki z drewnianej sklejki. Według mnie wyglądają ładniej niż etykietki przyklejane na butelkę
Chilli Czosnek i Oliwajemy! Wyrzucacie spleśniały chleb? Spleśniały zakwas też jest już tylko do wyrzucenia. Gotowy zakwas przelewamy przez sitko do czystych, wyparzonych słoików lub szczelnych butelek (ja lubię te z korkiem i gumowa uszczelką) i przechowujemy w lodówce do miesiąca, zamknięty. Przepis na Wigilijny barszcz na tym zakwasie postaram się dodać już w przyszłym tygodniu. Z pozostałych po odlaniu płynu buraków
Karo in the Kitchenmiesiąc lub dłużej. Co 2-3 dni buteleczkę kilka razy odwrócić. Po użyciu ekstraktu skórkę można wykorzystać do wypieków lub napoi. Można użyć słoika, butelki lub karafki z korkiem, ważne by było szczelnie zamknięte
Ala piecze i gotujeZamknąć go ponownie wiekiem z rurką. Co jakiś czas wymieniać i uzupełniać wodę w rurce fermentacyjnej. Zlać nastaw znad owoców do nowego balonu po ok. dwóch miesiącach. Zamknąć balon korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić balon do dokończenia fermentacji i sklarowania wina. Wino nadaje się do zlewania do butelek po ok. roku od nastawienia. Wino głogowe, które wychodzi z wyżej podanych
Weekendy w domu i ogrodziecałość delikatnie mieszamy. Balon odstawiamy w ciepłe miejsce, zamykając go na pierwsze trzy dni ( okres zafermentowania), jedynie gazą . Po trzech dniach wyciągamy gazę i zamykany balon korkiem z rurką fermentacyjną. Teraz nastąpi okres burzliwej fermentacji, trwający z reguły 2-3 tygodnie. W tym czasie nastaw zacznie się klarować, a na jego dnie pojawi się osad. Po pierwszym
Miód i pieprzdrobną kosteczkę. Przełożyć do szklanego naczynia, zalać wódką i szczelnie zakręcić. Kilka razy odwrócić naczynie i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce. Można użyć słoika, butelki lub karafki z korkiem
Ala piecze i gotuje