/olej do smażenia Umytą cukinię pokroić (młodą ze skórką, starszą obrać) w 3-5 mm plastry. Z każdego plasterka usunąć środek. (W zależności od wielkości plastrów - można użyć np. korka od wody, kieliszka, zwykłego noża lub tak jak wykrawacza do ciastek.) Przygotować ciasto. Jajko zmiksować z mlekiem, wodą i mąką. Całość doprawić do smaku. Krążki cukinii obtoczyć w mące
Di gotujełyżek świeżego imbiru Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy razem w czystym wyparzonym słoju, najlepiej takiego ze szklanym lub plastikowym korkiem Słoik zakręcamy i pozostawiamy w temp. pokojowej, codziennie potrząsamy i dodajemy po jednej łyżce cukru i po łyżce, dwie startego, świeżego imbiru Po 2-3 dniach powinny pojawić się
Proste Potrawytemperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie
Okiem Blondynki by McBlonditemperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie
Okiem Blondynki by McBlondimąki przesiane z sodą. Jeżeli to możliwe miksujemy bądź końcówkę ciasta wyrabiamy rękoma na plastyczną masę. Z uzyskanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego bądź ciut większe. Korek, bądź gwint z butelki obtaczamy w kakao i odbijamy kółko tworząc imitacje pieczarki. Tak gotowe ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź od razu na nim formujemy ciasta
W Moim Magicznym Domuokoło 5-6 minut z każdej strony. Marynata boczek: 600 g surowego boczku 30 ml oleju roślinnego 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości korka od wina 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki słodkiego sosu chilli 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
kuron.com.plwyszła, ponieważ nasz kierowca jedynie popatrzył na mnie, uśmiechnął się pod nosem i podstawił mi pod pyszczek butelkę wody. „Boże! Cóż za dobry człowiek” – pomyślałam. Niewiele się zastanawiając odkręciłam korek i przyssałam się do… buteleczki wypełnionej tym opisanym wcześniej lokalnym bimbrem. I wiecie co? Chyba to pomogło mi przetrwać dobrej formie kilka pierwszych godzin jazdy. Potem już było tylko lepiej
Kate's Kitchentalerzy, a na niej szparagi, pokrojone na kawałki awokado. Pokrusz feta i posyp nim sałatkę. Pestki dyni i słonecznika upraż i posyp nimi sałatkę. Do małej buteleczki z korkiem wlej olej, sok z cytryny i winny ocet. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij buteleczkę i mocno wstrząśnij. Z dresingu zrobi się lekka emulsja. Polej sałatkę dresingiem. Smacznego
codojedzeniabogatszych domach zapustowe pieczywo było przygotowywane w podobny sposób jak teraz, czyli najczęściej na smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale
Kate's Kitchenbogatszych domach zapustowe pieczywo było przygotowywane w podobny sposób jak teraz, czyli najczęściej na smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale
Kate's Kitchensmakuje obłędnie. Poniżej przepis krok po kroku: Udko pieczone. Składniki: 2 udka z kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości korka od wina 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki słodkiego sosu chilli 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu sok z 1/2 limonki Do dekoracji: orzeszki ziemne
kuron.com.plolej np. rzepakowy cukier puder dodatkowo użyłam cynamon Wykonanie: płat ciasta rozwijamy i za pomocą szklanki lub karbowanej foremki wycinamy koła. Następnie w każdym z kół za pomocą np. korka z butelki lub kieliszka wycinamy małe kółeczka olej rozgrzewamy do 175ºC i smażymy partiami oponki na złoty kolor , gotowe odsączamy na ręczniku papierowym,( na końcu smażymy wszystkie skrawki ciasta które
Słodkie zapomnieniesmakuje jak połączenie faworków z pączkami. :D.Są różne sposoby wlewania ciasta na gorący tłuszcz: -worek cukierniczy tzw.rękaw cukierniczy -butelka po ketczupie lub butelka po wodzie ale z korkiem niekapkiem -klasyczny lejek ale to odradzam gdyż nie można zatamować ciasta ja używałam butelki po wodzie Kubuś akurat mój syn wypił wodę i butelka była w sam raz :) Zapraszam
Mała w garnku mieszaułóż na półmisku. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą patelnię i usmaż halloumi pokrojony na kawałki. Ułóż na sałacie z ciepłą, pieczoną dynią. Wlej do małego słoiczka lub butelki z korkiem oliwę, ocet, miód. Dodaj sól, pieprz, zakręć i wstrząśnij mocno dressing. Polej sałatkę dressingiem. Wierzch sałatki posyp pestkami granatu i orzechami. Smacznego. The post Świąteczna sałatka z halloumi, granatem
codojedzenia