Dzisiejsza sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi to idealny dodatek do obiadu czy kolacji, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Świeży granat i kolorowe warzywa świetnie współgrają z sezamowo-cytrynowym sosem, który nadaje potrawie wyrazistości. Pastę sezamową dostaniecie bez problemu w większości większych marketów(...)resztę składników z powodzeniem znajdziecie także w małych sklepach (za wyjątkiem syropu klonowego, który śmiało można zastąpić miodem). Myślę, ze ten posiłek pokazuje, jak kolorowa i różnorodna może być zdrowa kuchnia Sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi 2017-05-27 14:39:24 Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 500 g pomidorków koktajlowych, śliwkowych lub innych małych (najlepiej
Powiedz dietom niewypróbować mój sposób. :) Kolejny długi weekend przed nami, mam dziś zatem dla Was świetną propozycję na obiad, grill, piknik czy przyjęcie na świeżym powietrzu. Łatwą i prostą do wykonania sałatkę z młodych ziemniaków, pyszną zarówno na zimno jak i ciepło. Świetnie smakuje z maślanką lub kefirem, stanowi też ciekawą propozycję również dla osób na diecie bezglutenowej. Do jej wykonania(...)malutkie ziemniaczki "orzeszki" :) - moim zdaniem najładniej prezentują się w tym daniu. :) Składniki: młode ziemniaczki (dowolna ilość) suszone na słońcu pomidory w zalewie z oliwy świeża bazylia parmezan świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach (jak na wstępie). Posiekaj drobno bazylię oraz pomidory, zetrzyj na tarce parmezan. Ziemniaki odlej, przestudź, obierz ze skórki. Włóż do miski
Garniec Magaliepapryka 1 żółta albo zielona papryka 1 puszka kukurydzy 1 por 1 garść świeżej posiekanej natki pietruszki sól mineralna (około 1 łyżeczki) 3 szczypty pieprzu kolorowego 1 szczypta kurkumy Sos do sałatki jarzynowej: około 200 g jogurtu naturalnego kremowego 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon (dla pikantności) Składniki do sosu dokładnie wymieszać w misce (jogurt, majonez i musztardę
Wino Francja Kuchniafeta – 100 g* czerwona cebula – 1 szt* świeża bazylia -1 pęczek* limonka – 1 szt* sól morska – 2 łyżki* miód – 1 łyżka* pieprz mielony kolorowy – 1 szczypta* olej Kujawski pomidorowo-czosnkowo-bazyliowy – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Suszone pomidory zalewamy olejem smakowym.Posypujemy szczyptą soli i pieprzu,odstawiamy.Każde awokado rozcinamy na 2 części.Dna wydrążamy tworząc(...)mieszamy z pokrojonym awokado.DRESSING:Resztę bazylii siekamy.Mieszamy z olejem,w którym moczyły się pomidory i miodem.Dodajemy pozostały sok z limonki oraz szczyptę soli morskiej.CAŁOŚĆ: Przygotowaną sałatką napełniamy wydrążone miseczki.Polewamy dressingiem.Posypujemy szczyptą kolorowego pieprzu i odrobiną soli morskiej.Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami
Ostra na Słodkoimprezowy stół bądź kolację sałatka ze świeżym szpinakiem, gotowanym burakiem, serem typu śródziemnomorskiego, suszonymi pomidorami, papryką i pestkami słonecznika. Oj dzieje się na talerzu, jest zdrowo, kolorowo, dużo witamin, smacznie i na bogato. Sałatkę podaję z ciemnym pieczywem, grzankami lub ot tak – bez dodatków. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do obiadu, np. pieczonych ziemniaków i białych mięs, duszonych
Zasmakuj Kuchnirybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać na drugi dzień
Moja Delicjaeuro za bułę ... Po buły była kolejka, bo tylko Signora Gina robiła tę sałatkę własnoręcznie, inne bary szły na łatwiznę kupując gotowe słoje przetworów warzywnych , siekając wg.uznania i upodobań. Dlatego Pani Ginie nigdy ta sałatka nie leżała . Niejednokrotnie jej ciabatta z sałatką to był posiłek na pół dnia, dla ludzi idących w pole zbierać cytryny , pomarańcze itd. więc musiało(...)krucha staruszka Gina raczyła wszystkich swoim specjałem z duszą i porcją wyśmienitego domowego wina! Ps. Na razie zapakowałam sałatkę nr 1, bo sałatka nr 2 jeszcze siedzi w zalewie. Więc zdjęcia gotowej sałatki pojawią się jak będzie gotowa i kolorowa zamknieta w słoikach. I wypasteryzowana
Z Kuchni Do Kuchnisyta i nadaje się do podanie jako samodzielne danie na obiad lub kolację oraz do zabrania do pracy jako drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 500 g makaronu kolorowego 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 awokado garść listków bazylii 1 pęczek szczypiorku 1 puszka 400 g kukurydzy około 20 oliwek czarnych lub zielonych
Uwaga Babcia Gotujedojrzałe figi idealnie pasują do szybkich lekkich sałatek. Do wersji, którą dzisiaj przygotowałam, a mianowicie z włoskim pleśniowym serem gorgonzola, można również dodać pokrojoną szynkę parmeńską. Sałatka będzie jeszcze bardziej sycąca i kolorowa. Składniki: rukola lub mieszane sałaty 3 świeże figi kawałek sera gorgonzola garść orzechów włoskich 2 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego łyżeczka miodu sól, pieprz Rukolę(...)umyć i ułożyć na talerzu, a na niej pokrojone w ćwiartki figi. Następnie dodać porwany na kawałeczki ser gorgonzola i posypać posiekanymi orzechami. Wymieszać składniki sosu i polać nim sałatkę
wyzwania kuchenneSzybka, prosta, smaczna, a do tego kolorowa. Wystarczy kilka składników połączyć z kolorowym makaronem (pomidor, szpinak) i powstaje naprawdę sycąca sałatka, która świetnie sprawdzi się podczas domowej imprezy albo jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 150 g kolorowego makaronu 100 g szynki 100 g żółtego sera 1/2 słoika groszku z marchewką majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować
magiczna kuchnia KasiUwielbiam robić warstwowe sałatki a potem podziwiać ich piękne i kolorowe warstwy. Efektownie wyglądają na stole a także są "fotogeniczne". Wymieszane składniki już tak ładnie nie wyglądają a zawsze można sobie warstwy wymieszać samemu. Ta sałatka jest pyszna i polecam ja zrobić. Żeby uzyskać taką formę trzeba mieć obręcze lub tak ja wykorzystać obcięte butelki plastikowe. Sałatka podana
Ala piecze i gotujeSałatka meksykańska z makaronem 2019-03-20 17:35:04 Porcje 20 Uwielbiam sałatki i nie wyobrażam sobie bez nich życia. Szczególnie te lekkie, kolorowe i pełne witamin. Jednak czasem dla odmiany lubię zjeść pożywną sałatkę z dobrym majonezem. Zdrowo z pewnością nie jest, ale pysznie na pewno! Takie sałatki lubią chyba wszyscy, bo są smaczne, sycące
Wędrówki po kuchniSKŁADNIKI dla 4 osób: Świeży Ananas 3 nektarynki 2 banany 1 granat PRZYGOTOWANIE: Ananasa obieram, myję i kroję w kostkę. Banana obieram i kroję
Gotowanie Patkiszary, deszczowy dzień chciałabym zaproponować Wam coś optymistycznego, kolorowego, a przy tym zdrowego i pełnego witamin - sałatkę z żółtymi pomidorkami koktajlowymi i zieloną papryką. Ilość składników, jak to w sałatkach, można oczywiście dowolnie modyfikować wg naszych upodobań. Ja podaje określone proporcje ze względu na wyliczanie wartości odżywczej. Sałatkę można podawać z sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego
Powiedz dietom nieSałatka paprykowa z bazylią...Cienkie paseczki kolorowych papryk.Pióra ostrej, czerwonej cebuli.Listki aromatycznej bazylii.A całość oblana olejem.I skropiona sokiem z cytryny.Pyszny dodatek do obiadu.Polecam! Składniki:1 mała, czerwona papryka;1 mała, zielona papryka;1 mała, żółta papryka;1 mała, czerwona cebula;Garść świeżych liści bazylii;2 łyżki oleju;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Papryki(...)umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie słupki/paski.Cebulę obrać, pokroić w pióra. Dodać do papryki. Wymieszać.Listki bazylii posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Świeżą bazylię można zastąpić 1 łyżeczką suszonej.Można użyć papryk
Gospodyni Miejska