kolacja - 33757 przepisów (strona:451/2251)

Chleb pszenno- żytni na zakwasie 131

pyszny domowy chleb. Od czasu do czasu przygotować domowy chlebek. Zapach pieczonego chleba unosi się po całej kuchni. Chleb doskonale smakuje ze świeżym masłem. Jest idealny na śniadanie lub kolację.  SKŁADNIKI: Zaczyn: 50g zakwasu żytniego, 130g mąki żytniej razowej, 170ml letniej wody, Chleb: 300g zaczynu, 125g mąki żytniej typ 720, 200g mąki pszennej grahamki, 350g mąki pszennej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ziołowe bułeczki z farszem 121

Bułeczki upiekłam na kolację, wyszły bardzo smaczne i mięciutkie, doskonale smakują na ciepło i zimno. Mojej rodzinie bardzo smakowały, można je zabrać do szkoły lub pracy. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej ekologicznej Szymanowskiej 1,5 szklanki letniej wody 40 gram świeżych drożdży 4 łyżki oleju rzepakowego Polskiego 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka ziół prowansalskich Farsz

Bajeczna Kuchnia
Sałatka ze szpinaku, jajek i parówek w sosie miodowo-musztardowym 156

Szybka i smaczna sałatka. Do tego pożywna. Do tostów idealna na kolację:) Zamiast parówek możecie użyć ulubionej kiełbasy lub kabanosów. Składniki: 100 g świeżego szpinaku baby 1 suszony pomidor 6 pomidorków koktajlowych 3 parówki z szynki 3 jajka masło klarowane do smażenia Sos: łyżka miodu łyżka musztardy łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Na patelni rozgrzej masło

Zasmakuj Kuchni
Bruschetta, czyli grzanki z serem i pomidorami 166

Bruschetta to pomysł na szybką przekąskę na słono, idealną na śniadanie jak i kolację.  Warto dodać, że przygotujecie ją z łatwo dostępnych składników :) Bruschetta to nic innego, jak grzanki zapiekane z serem i pomidorami. Całość przed podaniem warto ozdobić listkami bazylii. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 bagietka 2 pomidory malinowe starty, żółty

Ugotować
Grzanki a'la caprese 108

sery i wędliny dobrej jakości, warzywa i owoce. No dobra, przyznaję się: kawa musi być, ale nikt nie jest doskonały ;) Dzisiaj mam propozycję niezwykle smacznego śniadania (może też być kolacją), pełnego kolorów i przede wszystkim zdrowia. Jest też smaczne, nie martwcie się ;) Składniki: pełnoziarniste pieczywo (chleb tostowy, bułka itp.) pomidory ser mozzarella świeża bazylia oliwa z oliwek sól i świeżo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jajecznica z cebulką i pieczarkami 170

przyrządzana przez Mamę lub Tatę smakowała obłędnie, ale gdy się wyprowadziłam postanowiłam dalej celebrować tę tradycję i u nas także jadamy te pyszności. Sprawdzi się na pożywne śniadanie, jako kolacja, a nawet obiad, gdy nie macie pomysłu na nic innego. Pyszna, sycąca i aksamitna - prawdziwy ideał!     Farsz cebulowo-pieczarkowy: 2 średnie cebule pokrojone w piórka ok. 300g pieczarek

Cooking Monster
Pasta jajeczna z awokado 124

ciśnienie krwi, do tego również świetnie smakuje. Rozgniecione i połączone z jajkiem stanowi cudowną pastę, którą uwielbiam jadać z przypieczonym w tosterze pieczywem. Idealne śniadanie lub lekka i smaczna kolacja. :) Pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado 3 ugotowane na twardo jajka 1 mały ząbek czosnku ok. 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego sól

Cooking Monster
Sałatka z tuńczyka z groszkiem. 197

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na szybką i prostą w wykonaniu, bardzo smaczną sałatkę z tuńczyka, ryżu i groszku. Idealna na śniadanie, kolację, imprezę lub do pracy. Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na sałatkę z tuńczyka z groszkiem: 1 woreczek ugotowanego, zimnego ryżu (100 g przed gotowaniem) 1 puszkę tuńczyka w kawałkach (odsączonego z zalewy) 1 małą puszka groszku lub pół

Rozpustne gotowanie
Sałatka z tuńczyka 146

Kochani! Nasza propozycja, która znika bardzo szybko ;) Na popołudnie lub wieczór, do grilla, na biesiadę piwną, na kolację ze znajomymi lub śniadanie Mistrzów. Robiona wg Pięciu Przemian - pasta/sałatka z tuńczyka. Sałatka z tuńczyka www.kuchniasmakow.blogspot.com Tuńczyka z puszki - rozdrobnić widelcem, dodać: łyżeczkę musztardy, szczyptę kurkumy,  2 jajka ugotowane na twardo - pokrojone w kosteczkę, łyżkę majonezu,  drobno pokrojoną cebulę

Kuchnia smaków
Sałatka koperkowa z łososiem 225

sałatce dominuje smak koperku, ogórek nadaje soczystości i świeżości, cebula dymka delikatnie zaostrza smak, a to wszystko połączone z delikatnym łososiem wędzonym na zimno. Świetna na letni obiad, kolację lub do zabrania do pracy do zjedzenie w porze lunchu. Składniki: (dla 2 - 3 osób) 300 g łososia wędzonego na zimno 200 g makaronu pełnoziarnistego lub z mąki semolina (u mnie

Kuchcik gotuje
Zielone placuszki ze szpinakiem 123

Ostatnio w mojej kuchni króluje niepodzielnie duet: truskawki i świeży, młody szpinak. Mogłabym się tym zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Na deser też. Jeśli o mnie chodzi, jest to duet idealny. Przekonałam się o tym robiąc naleśniki ze zmiksowanym szpinakiem z dodatkiem truskawkowego musu. W środku był waniliowy ryż, który podkreślał te dwa wyjątkowe smaki.  Co tu dużo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzanki z pomidorami i papryką. 127

śniadanie lub kolację bardzo lubię piec grzanki w piekarniku. Robię je z różnym przybraniem, najczęściej z tego, co mam w lodówce. Teraz wymyśliłam sobie, że składniki podsmażę na patelni i ułożę je na ciepłych i chrupkich grzankach. Nadzienie zrobiłam z papryki czerwonej i żółtej, pomidorków truskawkowych, czosnku i posiekanego świeżego rozmarynu. Grzanki smakowały super. Najlepsze są na ciepło, ale zimne

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pstrąg w zalewie octowo pomidorowej, pyszny 135

Uwielbiam takie rybki, super nadaje się na kolację, imprezy czy wigilię. Pstrągi oczyścić, obciąć głowy, umyć. Każdego pstrąga doprawić solą, pieprzem, pociąć na mniejsze kawałki. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ryby na średnim ogniu z dwóch stron. Tak długo, aż ryby będą przesmażone. Włożyć usmażone ryby do naczynia w którym chcecie je podawać. Na tą samą

Kuchnia Pokoleń
Kolorowy Kociołek 193

Kolacja we Dwoje? A może obiad dla Rodziców/Teściów/ Rodziny? Szukacie Czegoś, co będzie pieścić podniebienia, będzie koniecznie z mięsem, a zarazem danie będzie tak lekkie, że doda Wam skrzydeł? Kochani! Przedstawiam Wam potrawę, która podbiła serca i podniebienia moich niemieckich znajomych, i jak tylko    u nich jestem, zostawiam kilka porcji w zamrażarce :) Obowiązkowo! Danie

Kuchnia smaków
Gyros - rodem z Grecji, w wersji polskiej :) 119

szybkie , jeśli chodzi o sam proces przygotowania. Można je jeść zarówno w wersji na ciepło , jak i na zimno . Świetnie nadaje się zarówno na obiad , jak i na kolację . Sama nazwa potrawy wywodzi się z Grecji. W samej Grecji podaje się ją jednak w nieco innej wersji. Jednak, Kochani nie ukrywajmy, jesteśmy narodem niezwykle kreatywnym – i chwała

Kuchnia smaków

Proponowane wyszukiwania