Dziś mam dla Was przepis na mięciutkie bułeczki drożdżowe w wersji wytrawnej, nadziane smakowitym farszem ze szpinaku i sera feta. Takie bułki idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie lub kolację, albo pyszne śniadanie do pracy. Będą również niezastąpione jako przekąska podczas pikniku, w czasie podróży lub wycieczek. Szybko zaspokoją nawet największy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie wolnego czasu
Rozpustne gotowaniedodatków. Sos z dzisiejszego przepisu jest nieziemski – pikantny i wyrazisty, ale nie ostry, z każdym smakiem mocno wyczuwalnym i odróżnialnym. Syte, lekkie i wytrawne danie na obiad czy ciepłą kolację. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę – drobniej niż do zupy. Szpinak zostawiamy w całości – jeśli to starsze listki, można je ewentualnie porwać na pół. Cebule i czosnek z grubsza siekamy
Karo in the Kitchenokazji zapraszam Was w podróż kulinarną do Hiszpanii i prezentuję przepis na tortillę z oliwkami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 4 jajka, 200g ziemniaków, 200g kiełbasy cienkiej, 1 cebula, 15 sztuk oliwek zielonych z Lidl Polska , 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, sól, pieprz, O liwa Extra Virgin z Lidl Polska
Tradycyjna kuchnia Kasiktoś tęsknił za zimowymi smakami zapraszam na błyskawiczne ciasto marchewkowe z mikrofali. Zrobicie je w niecałe 5 minut włączając czas pieczenie. Taki marchewkowiec idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jajko 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżeczka otrębów owsianych 1/2 łyżeczki cynamonu Małą foremkę ceramiczną smarujemy olejem kokosowym. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Chocolate Muffin Blogwarzyw dodałam świeżą kolendrę i solone orzechy macadamia, które wpadły mi w oko, a następnie w koszyk ;) w jednym z supermarketów. No i wyszedł taki tam letni obiadek (albo kolacja) w dodatku bez glutenu, bez laktozy i wegański, żeby nie powiedzieć hipsterski hehehe :P Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 cukinia 1 kapusta chińska (pak choi) 1 mała cebulka
Quinoa Raz!Jednak swojski pomidor całkiem zmienia smak potrawy. Jak dla mnie bomba! Zawsze uwielbiałam jajecznicę z pomidorem. To jest podobne danie, jednak bardziej sycące, w sam raz na obiad lub kolację. I do tego takie proste i szybkie! Z uwagi na dodatek pomidorów i większą ilość niż w poprzednim przepisie wymaga nieco dłuższego pieczenia. Dobrze więc zaopatrzyć się w kawałek folii
Anioszek w kuchniżeby zabrać się ze znajomymi. Zdobyłam ostatnio kurki i postanowiłam zrobić bagietki z jajecznicą właśnie z tymi grzybami. Wow! Wyszło bardzo pożywne, proste i przepyszne danie na śniadanie lub kolację. Polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu! BAGIETKI Z JAJECZNICĄ I KURKAMI. Składniki: 2 małe bagietki 150 g kurek 4 duże jajka pęczek cebuli
Zakątek rozkoszy kulinarnychugotowanych na twardo. Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni :) Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji :) Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki
Moja Delicjafetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem
Moja DelicjaBardzo smaczne i sycące danie z kaszy bulgur, cukinii oraz bobu, idealne na lekki obiad lub kolację. Często przyrządzam je na piątkowy obiad. Składniki: 200 gram kaszy bulgur 2 małe cukinie żółta i zielona 400 gram młodego bobu 1 cebula Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka natki pietruszki Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie
Bajeczna Kuchniaobiadu ;) Było pysznie, szybko w przygotowaniu, a sos na bazie wina wyszedł znakomity. Samo wino pite do posiłku wspaniale podkreślało smak ryby i przyjemnie chłodziło :) SKŁADNIKI: Na obiad lub kolację dla dwóch osób. 2 świeże dorady królewskie (wypatroszone) 2 łyżki masła 100 ml wytrawnego białego wina (np. Chardonnay) 2 ząbki czosnku pół cytryny gałązka świeżego tymianku sól, świeżo mielony pieprz
W kuchni Katieczytania etykiet.Pamiętajcie im dłuższa lista składu, tym bardziej paskudna. Pasta, którą zrobiłam dziś, jest rewelacyjna a składa się dosłownie z 4 składników. Więc zachęcam np. na dzisiejszą kolację:-) Mnie najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i koniecznie z masłem, jak w dzieciństwie. Składniki: 1 makrela ok. 20 dag 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku
pieprzny smaczekfont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zapiekana cukinia w najróżniejszych wersjach często u minie gości na kolację, więc dziś przepis na to pyszne warzywo w towarzystwie komosy ryżowej i zielonej soczewicy, zdrowo i dietetycznie :) Składniki: 2 średnie cukinie pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
Quinoa Raz!balkonie, oraz młode liście roślin, które możemy znaleźć w lesie, na łące, lub w ogrodzie. Z pozoru niejadalne, a przynajmniej nie zwracamy na nie uwagi planując obiad, czy kolację. Okazuje się, że młode liście nasturcji, mniszka, lub pokrzywy mogą być ciekawym urozmaiceniem diety, a wrzucone do jednej miski z ziołami tworzą całą mozaikę smaków i aromatów. Ja wybrałam takie
Quinoa Raz!Zaledwie kilka doskonałych składników, prostota i jakość, a efekt powala. Danie jest bardzo uniwersalne, można przyrządzić na ciepło, lub na zimno, świetnie sprawdzi się zarówno jako śniadanie, obiad, lub kolacja. Kolejna moja miłość, młody bób <3 W bobowym sezonie mogłabym się żywić tylko nim, ale po co skoro jest jeszcze quinoa, świeża nać pietruszki i prawdziwy rarytas
Quinoa Raz!