kolacja - 33757 przepisów (strona:1151/2251)

Risotto z kwiatami cukini 237

Dziś na kolację proponuję lekkie i bardzo smaczne risotto z kwiatami cukini.  Przepis jest bardzo prosty i zaręczam, że w 20 minut możecie wyczarować pyszne i zdrowe danie. Nie ma przecież nic lepszego jak sezonowe, świeże produkty. Cukinie najlepsze s ą    gdy na ich koncu twki jeszcze okwiat. Tylko wtedy owoc ma delikatną skórkę, więc nie trzeba

Mia Cucina Sofieta
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 176

Odmian risotta jest mnóstwo: z warzywami, owocami, serem, ziołami i owocami morza. Jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś wybrałam risotto z owocami morza, mające szczególne miejsce w menu moich córek! Powiedzmy, że za piękną krewetkę mogłyby się nawet pobić) he he Do tego risotta używam wyłącznie świeżych, kupionych na miejscowym rybnym targu

Mia Cucina Sofieta
Dorada po śródziemnomorsku 242

Zapraszam na doradę królewską z piekarnika w pomidorkach i czarnych oliwkach. Niby proste danie a tak wykwintne, w sam raz na elegancką kolację. Gdzieś czytałam, że dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian, szczególnie cenioną za białe, chude i ścisłe mięso, oraz delikatny smak.  Od zawsze była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować na wiele

Mia Cucina Sofieta
Shortbread z ziołami 238

Zapraszam na słone shortbread, super maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach; ciasteczka są idealne jako zaostrzając ą  apetyt przystawk ą  przed kolacją , doskonałe do wieczornego aperitifu w ogrodzie czy na tarasie, a w zimowe wieczory w salonie przy piwie) Wachlarz dodatków do ciasteczek jest przeogromny,  można dodać każdy rodzaj ziół, przyprawy korzenne, czy oliwki

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe risotto z żurawiną 221

połączyć aromat świeżych ziół ze słodką żurawiną,  lekko kwaskową pomarańczą i aromatycznym parmezanem. Eksperyment jak najbardziej udany, risotto wyszło nadzwyczaj delikatne, o bardzo orzeźwiającej nucie , doskonałe na romantyczną kolację. Zapraszam na pyszne, lekkie i bardzo eleganckie risotto o pomarańczowej nucie. Pomarańczowe risotto z żurawiną Składniki na 2 osoby: 180 g ryżu ( musi być taki żeby wchłaniał

Mia Cucina Sofieta
Tarta z brokułami i białą kiełbasą 248

Jeśli szukacie czegoś szczególnego na kolację, a do tego lubicie brokuły i białą kiełbasę, to właśnie  znaleźliście jedno z lepszych połączeń. Przygotowanie tej tarty na pierwszy rzut oka może wydawać sie troszkę pracochłonne, ale w rzeczywistości jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Najważniejsze, aby było szybko i smacznie) Delikatne kruche ciasto, zdecydowany smak brokułu i kiełbasy

Mia Cucina Sofieta
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 216

ganache,  krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 150 g zimnego

Mia Cucina Sofieta
Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią 306

czasu zajęło mi obgotowywanie płatów lasagne, a reszta nie więcej jak 15 minut.   Łososiowa lasagna tak efektownie się prezentuje, że z całym spokojem można podać ją podczas uroczystej kolacji. Można  przygotować ją wcześniej, a przed przyjściem gości tylko wstawić na 30 minut do piekarnika. Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią Składniki na dwie osoby (naczynie

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 239

primo piatto” (pierwsze danie), które łączy kremowość ryżu z wyjątkowym smakiem, zapachem i kolorem truskawek. To doskonała propozycja zarówno na lekki obiad w upalne dni, jak i, na elegancką kolację.    Do tego risotta użyjemy dojrzałych i słodkich truskawek gruntowych, a przygotujemy dokładnie jak każde inne risotto. Nie bójmy się szokująco wyglądających połączeń. Zaręczam , że lekko kwaskawe truskawki świetnie

Mia Cucina Sofieta
Makaron z dorszem 198

świeżutkim dorszem:) Do tego ciągnący się ser (obowiązkowy w zapiekankach) i świeży, aromatyczny koperek. Odrobina śmietany i smaczne danie gotowe;) Pasuje zarówno na piątkowy obiad jak i na kolację. Składniki: 250g makaronu  ( u mnie wstążka ząbkowana Makaron Międzybrodzki), 1/2 kg filetu z dorsza, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki mąki pszennej, 100g żółtego sera, pęczek koperku, 3/4 szklanki śmietany

Z miłości do słodkości
Kulebiak z kapustą i grzybami 220

taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto:  30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 80g margaryny, 1/2 łyżeczki soli, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/2 szklanki ciepłego

Z miłości do słodkości
Kukurydziano - pszenne bułeczki z ziarnami 172

jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki kukurydzianej oraz ziarna, które otrzymałam do testowania. Bułeczki mają niesamowicie wyrazisty żółty kolor. W sam raz pasują na śniadanie czy na kolację wraz z naszymi ulubionymi dodatkami... Składniki:  40g świeżych drożdży,  300g mąki kukurydzianej,  200g mąki pszennej,  3 żółtka,  1 szklanka śmietanki 30%,  3 łyżki cukru

Z miłości do słodkości
Krokiety z fasoli 236

Krokiety to bardzo praktyczne danie. Może służyć zarówno jako przystawka, obiad czy kolacja. Były już krokiety z farszem jajecznym , dzisiaj zaprezentuję Wam krokiety z fasolą, ziemniakami i białym serem. Bardzo sycące, tanie i smaczne;) Składniki: 4 ugotowane ziemniaki,  puszka białej fasoli,  150 g półtłustego twarogu,  3 jajka,  czubata łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka bułki tartej

Z miłości do słodkości
Jak pierogi staly sie tradycja 212

kartkach, potem skreslam, poprawiam. Od nowa obmyslam wigilijne menu. Mimo tej niepewnosci i braku zdecydowania na mojej liscie jest kilka dan, bez ktorych nie ma Swiat i wigilijnej kolacji. Niektore z nich znam od dziecka, bo tradycyjnie pojawialay sie na naszym stole co roku. Pamietam ich wyglad i smak. Nie wyobrazam sobie, ze dzis mogloby ich zabraknac

Przysmaki Karolki
Nalesniki i szparagi. 190

bylo i dzis i dzieki Dobrej Duszy w mojej kuchni pojawily sie szparagi i pare innych zielonych rarytasow. Postanowilam wykorzystac kilka zamrozonych wczesniej nalesnikow do stworzenia szparagowej kolacji. Kiedys w jednej z kulinarnych gazet widzialam cos podobnego, jednak dzis nie pamietam co to bylo za pismo. Zachowujac w pamieci tamto zdjecie stworzylam swoja wersje tego dania. Zaluje, ze zdjecia

Przysmaki Karolki