najlepsza pora na zrobienie syropu z mniszka lekarskiego. A przyda się on zapewne zimą kiedy dopadnie nas przeziębienie. Można będzie nim również osłodzić herbatę lub ulubiony koktajl. Kwiaty należy zbierać do południa w słoneczny dzień, z dala od dróg, najlepiej na łąkach. Przepis znalazłam gdzieś w internetach więc nie jest moją własnością. Dodałam więcej cytryny niż w oryginalnym przepisie
Jemy Pijemysyrop bardzo popularny i mógłby być świetnym podarunkiem. Bo chciałam go dodać do czarnej herbaty. Bo chciałam go dodać do piwa zamiast soku malinowego. Bo w końcu uwielbiam letni koktajl Hugo, którego podstawą jest właśnie on - znienawidzony przeze mnie od dziecka syrop z kwiatów bzu! I wcale nie chodzi mi o delektowanie się nim w zimie, woda z dodatkiem syropu
Kuchnia PrezydentowejKoktajl truskawkowy, super smaczny i bardzo zdrowy, bo przygotowany na bazie mleka kokosowego. Już nie wspomnę o delikatnym aromacie kokosa, bo w połączeniu z truskawkami to poezja smaku.Podany z kostkami lodu to najszybszy i najprostszy deser na upalne dni lata, orzeżwiający i bardzo pożywny. Polecam! Składniki: mleczko kokosowe - 200-300 ml truskawki - 300 g syrop z agawy lub miód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!użyłam go zamiast np. fety. Z sałatą możesz miksować tak naprawdę wiele owoców - wybierz swoje ulubione (owoce, które pozostały, wykorzystałam do zmiksowania z mlekiem i wypicia w formie koktajlu). Podobnie z dressingiem - zrobiłam najprostszy - ale jeśli masz jakiś ulubiony - z powodzeniem możesz go wykorzystać. Zobacz również inne przepisy na -----> SAŁATY Sałata z truskawkami, mango, melonem i tofu - przepis: Składniki
Moje QulinariaChciałam zrobić syrop miętowy, którego mogłabym używać do wypieków, koktajli i lemoniady. Niestety, poszukiwania w sieci i książkach nie przyniosły zadowalającego rezultatu i byłam bardzo zawiedziona, bo syrop nie wyszedł tak miętowy, jakbym sobie życzyła. Prezydent podpowiedział mi wtedy, że olejki eteryczne zawarte w mięcie nie rozpuszczą sią ani w odzie, ani w cukrze, dlatego samo gotowanie mięty w wodzie
Kuchnia Prezydentowejsię ich smakiem, nie czekam na nie przez cały rok, nie ubolewam, że sezon na nie trwa tak krótko, nie rzucam się na truskawkowe stragany i nie wypijam hektolitrów koktajlu między końcem maja a początkiem lipca, kiedy są najlepsze i najtańsze... Ot, owoc jak wiele innych. Tak naprawdę to najbardziej lubię z truskawek dżem. Robić. Bo mój ulubiony dżem
Kuchnia PrezydentowejPyszne pierogi z truskawkami. Ciasto lubię cienkie, więc pół truskawki na farsz wystarczy. Nie dodawałam cukru, ale miłośnicy słodkości mogą trochę truskawki posłodzić. Moje pierogi jedliśmy polane koktajlem z pieczonych truskawek i lodów waniliowych . To było świetne zestawienie. Ale wystarczy pierogi po prostu polać słodką śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego i też będzie pysznie. Polecam! składniki
Stare Garymusu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano wystarczy mieszankę malinową wlać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją Waszego sprzętu. Lody na koniec przelewamy
Blondynka GotujeMałe, fioletowe kuleczki a tyle radości! Co roku ogromnie cieszę się gdy rozpoczyna się sezon na jagody. Uwielbiam je zajadać same, w naleśnikach, w formie koktajlu czy w cieście. Niedawno zakochałam się też w kremie z mleczka kokosowego i jagód. Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to następnym razem zastanowicie się czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy
Mienta blogOkres wiosenny i letni to czas kiedy w naszym domu spożycie naturalnego jogurtu zdecydowanie rośnie. Robię z niego chłodnik, różne owocowe koktajle, dodaję do deserów, serników na zimno, etc. Dlatego też od jakiegoś czasu sama robię jogurt, wychodzi to zdecydowanie lepiej, jeśli chodzi o kwestie ekonomiczne, a poza tym w moim domowym jogurcie nie ma żelatyny, a ni innych zbędnych
Kulinarne przygody Gatitymyślimy o truskawkach to chyba wszystkim z nas kojarzą się z deserami, koktajlami, czyli ogólnie słodkimi daniami. A szkoda! Bo truskawki równie świetnie smakują w towarzystwie produktów podanych na słono np. wątróbek. Żeby jeszcze podkręcić danie, do truskawek dodałam jabłka, a całość dopieściłam winem. Normal 0 21 false false false
Zofianacudne truskaweczki postawiłam akurat obok doniczek z ziołami i kiedy sięgnęłam po kolejny owoc przypomniałam sobie, że truskawki i bazylia to doskonałe połączenie smaków co sprawdziłam robiąc koktajl truskawkowo-ziołowy . Wyobrażałam sobie już dwa kolory sernika - jeden różowy od owoców a drugi zieloniutki i pachnący bazylią. Wiedziałam, że będzie ciekawie, w paski a dla niektórych zaskakująco. Cóż mogę powiedzieć więcej
Smaczna PyzaNasiona szałwii hiszpańskiej zachwycają mnie za każdym razem. Z czym bym ich nie wymieszała (koktajle, mleko i inne) zawsze wychodzi smaczne danie, które znika w oka mgnieniu. Tym razem pokusiłam się o wykorzystanie soku
Szybko Tanio SmacznieOstatnio co kupuję truskawki to tak szybko znikają że nawet nie ma czasu żeby z nich zrobić deser czy coś upiec i zazwyczaj kończą jako koktajle. Tym razem jednak się udało i wyszedł pyszny deser truskawkowy Składniki: - 1 galaretka truskawkowa - 2 serki homogenizowane waniliowe - żelatyna - 500 ml wody gorącej - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - 1 bita śmietana waniliowa
Kuchenne WariacjeHejka! Dziś mam dla Was orzeźwiający koktajl owocowy , który przygotujecie w minutkę ;) składniki duża garść truskawek plaster arbuza Truskawki , myjemy obieramy i wrzucamy do blendera . Arbuza bez pestek wrzucamy do truskawek i wszystko miksujemy. * owoce przed zmiksowaniem przechowujemy w lodówce Smacznego
Cukier&Puder