Dziś stawiam na koktajl, zimny i mocno owocowy. Lato w pełni, termometr wariuje, a krzaczki porzeczek przepełnione są kolorem czerwonym. Porzeczki same w sobie nie są słodkie, a połączone z jagodami dają fajny posmak. Składniki: pół kubka jagód i czerwonych porzeczek garść świeżego szpinaku 400ml zimnego mleka łyżeczka miodu- opcjonalnie Przygotowanie : Jagody i porzeczki umyć zmiksować blenderem
Garnkowe fanaberieTaki koktajl ugasi nasze pragnienie w upalne dni. Dodatkowo zadba o nasze zdrowie – oczyści organizm z nadmiaru soli, zwiększy odporność, przyspieszy metabolizm i zadba o prawidłowe bicie serca. Jagody goji i nasiona quinoa są cennym źródłem błonnika i żelaza. 100 g truskawek 100 g czereśni 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki miodu 50 g jagód goji 2 łyżki nasion quinoa
VioletoweKucharzenieKoktajle niesamowicie sycą, a przede wszystkim chłodzą. Mój 13 miesięczny syn je uwielbia. Zawsze jest w stanie wypić mi pół dużej szklanki - to niesamowite ;) Potrzebujemy (na dwie porcje): 2 garści czarnej porzeczki 1 banan 3 łyżki dżemu malinowo truskawkowego z tego przepisu szklanka mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko umieszczamy w blendrze kielichowym i miksujemy przez pół minuty
MamaOskarkaBurak czerwony w koktajlu spotykany jest rzadko, a najlepiej jeść go właśnie w postaci surowej. Bogaty w składniki mineralne: żelazo, potas, wapń, magnez, fluor, cynk, bor, lit, sód, mangan, cez i witaminy: A, większość witamin z grupy B i C. Wpływa korzystnie na odporność i jest idealny na wiosenne wzmocnienie zwłaszcza przed wirusami. Składniki burak czerwony 50g migdałów 2łyżeczki
Apetyt na Zieloneniedoceniane i trudno powiedzieć dlaczego, może powodem jest to, że mają trochę gorzkawy smak. Ten smak w tym sorbecie jest niewyczuwalny. Ja zachęcam do korzystania z liści w koktajlach, sorbetach i innych potrawach. Liście nie są odpadkiem, tylko pełnowartościowym produktem, który wzbogaci nasze menu i zaskoczy gości. Właściwości liści rzodkiewki: - źródło wit. C ( około 2 x lepsze źródło niż
Apetyt na Zieloneplażę! Powiedzcie, co wy robicie z nadmiarem truskawek w domu? Ja nigdy nie lubię przygotowywać jednej rzeczy z ich ogromnej ilości. Wolę przygotować a to lody, a to koktajle, a to musy.. I kombinuję co niemiara, by stworzyć coś nowego, jakąś nową wersję deseru. Dzisiaj padło na piankę truskawkową, gdyż pozostało mi białko w lodówce po tatarze mojej
Be Fit Be Strongkrem, którym można smarować chleb, można dodawać do jogurtu, twarogu, owsianki.. Pewnie można dodawać go do innych pysznych rzeczy na które nie wpadłam. Awokado świetnie nadaje się do koktajli, sałatek, ciast, wręcz do wszystkiego, a w szczególności do różnego typu smarowideł, dzięki dużej zawartości tłuszczu (tego zdrowego, pamiętajcie!). Z tego powodu lubię tworzyć przeróżne kombinacje z jego użyciem. Wychodzi
Be Fit Be Strongwłożyć do lodówki mleczko kokosowe, w celu otrzymania kremu kokosowego. (Tworzy się on w górnej części puszki, a na dole pozostaje woda kokosowa. Warto dodawać ich do kremów, ciast, koktajli czy innych rzeczy, gdyż nadają ciekawych i intensywnych walorów smakowych.) Do malaksera wkładamy zamrożone już truskawki wraz z kremem kokosowym (w tym momencie można dosłodzić) i miksujemy do czasu otrzymania
Be Fit Be StrongSezon truskawkowy w pełni, ich ceny spadły już tak nisko, że można się nimi bezkarnie zażerać :-) Jeżeli znudziły się wam koktajle truskawkowe zachęcam was do wykonania sobie w domu truskawkowych lodów na patyku. Dzieci (o ile posiadacie) będą bardzo zadowolne, a zapewniam was, że prezentowana wersja jest o wiele zdrowsza od tego co można znaleźć na sklepowych półkach. Składniki Szklanka
Mr. TasteCoś dla ochłody...taki koktajl robi się bardzo szybko..można dać kefir lub maślankę...ja robię spory dzbanuszek i wstawiam do lodówki..i mam dla ochłody w każdej chwili..nawet ze sobą do pracy można wziąć.. truskawki cukier kefir naturalny Truskawki umyć i zmiksować z cukrem i kefirem .Schłodzić w lodówce
Moje domowe kucharzenieLody, koktajle, serniki na zimno to najlepsze smakołyki, które w gorące dni sprawdzą się najlepiej. Moje ulubione to sorbety. Dziś wersja na patyku. Najbardziej zachwycą milusińskich. Moja córcia tak skomplementowała "mamusiu dla mnie możesz codziennie robić taki lodzik" Przyznam, że i dorosłym też smakowały :) Lody bardzo proste w wykonaniu. Składniki na masę truskawkową: 50 dag truskawek 2 łyżki cukru
Delicious TitbitsKoktajle ze świezych owoców zrobione na mleku, kefirze, czy maślance są idealne jako orzeźwiający napój. Jeśli jednak dodamy do nich kilka składników potrafią być bardzo sycące i z powodzeniem zastąpić nam przekąskę lub nawet całe śniadanie. W ten sposób możemy nie tylko zaspokoić głód, ale też dostarczyć organizmowi wiele składników odżywczych i witamin
Milion Smakówspore garście liści selera (zamrożone) – sok z jednej limonki – 1 łyżeczka domowego syropu miętowego lub miodu – woda (uzupełniamy do 1 litra) W pojemniku do koktajlu robota umieszczamy sok z limonki i liście selera. Miksujemy, powoli zwiększając obroty i dodajemy stopniowo syrop/miód oraz wodę. Tak przygotowany napój przelewamy do dzbanka i chłodzimy w lodówce, świetnie gasi pragnienie
Szybko Tanio SmacznieSezon truskawkowy powoli dobiega końca, a nam wciąż jest mało tych pysznych, słodkich i soczystych owoców. Przez ostatnie dni jemy truskawki na tysiące sposobów: solo, w postaci koktajli, z makaronem i ryżem, w ciastach i ciasteczkach, a także na śniadanie jako dodatek do omleta. O tak, dzisiejsze śniadanie to czysta rozkosz :) W sam raz na sobotni poranek, kiedy można dłużej
W kuchni Katie