początku dość mocno dominuje spirytus, ale w miarę dojrzewania zmieni się to na korzyść mięty. Warto mieć w swojej spiżarni buteleczkę tego wybornego trunku. Będzie świetnym dodatkiem do koktajli i deserów.” Czytaj więcej
Wiem co jemroszponki i pieczonych buraków z malinowym dresingiem. O mojej miłości do pieczonych buraków już tutaj pisałam. Mam ich zawsze kilka w lodówce i wykorzystuję do różnych sałatek i koktajli. Piekę je zawinięte w folię aluminiową przez około 1,5 godziny. Do przygotowania takiej sałatki można użyć również innego sera dojrzewającego typu Brie i Camember." Czytaj więcej
Wiem co jemwitaminy z grupy B, E i PP oraz magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan i miedź. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Pasuje do kawy, płatków owsianych i jako baza do koktajli. Ja używam do jego przygotowania migdałów ze skórką, ale jeśli komuś to przeszkadza, można je wcześniej zalać wrzątkiem i po około 6 minutach obrać ze skórki. Z podanej ilości wyjdzie
Wiem co jemKiedy chodzi za mną coś słodkiego, robię sobie szybki koktajl z owoców, jakie mam akurat pod ręką. Tym razem padło na banana i świeżo zerwane morele. Połączenie okazało się bardzo smaczne :) Wprawdzie miałam ochotę dodać kapkę rumu, ale nie przetestowałam jeszcze jak zachowuje się mleko sojowe w połączeniu z alkoholem, zrobię to innym razem. Smacznego :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyproblemów z tolerancją laktozy, ale płatki śniadaniowe zdecydowanie wolę jeść na "mleku" roślinnym :) Podawałam już przepis na mleko migdałowe , teraz czas na owsiane, które idealnie nadaje się do koktajli, wypieków i gotowania, np. kaszy jaglanej. Co prawda poszłam na łatwiznę i przygotowałam je ekspresowo w wyciskarce, ale poniżej podaję przepis z użyciem blendera. Jeszcze pokrótce o właściwościach i smaku
Domowa Cookierenka AgiZachęcam zatem do jego przygotowania, bo niedługo zamieszczę przepis na wspomniane ciasteczka :) Ekstrakt migdałowy ma zastosowanie nie tylko do ciastek. To także świetny dodatek do ciast, lodów czy koktajli. Składniki: papka migdałowa, która pozostała z wyrobu domowego mleka migdałowego , lub 15 szt. całych migdałów 300 ml wódki Przygotowanie: 1. Papkę migdałową przełożyć do słoika, zalać wódką i wstrząsnąć
Domowa Cookierenka Agischłodzone, trzeba je wstawić na kilka godzin do lodówki. Oddzielić część stałą od płynnej. Twardą przełożyć do misy miksera i ubić z cukrem pudrem. Płynną można wykorzystać np. do koktajli owocowych. Inspiracja: L. Krissoff " Vegetarian for a New Generation: Seasonal Vegetable Dishes for Vegetarians, Vegans, and the Rest
Domowa Cookierenka Agispacer lub rower. Polecam! Składniki (na 12 batoników): 1,5 szklanki płatków owsianych pół szklanki otrębów pszennych (można w zamian zwiększyć ilość płatków owsianych) pół szklanki posiekanych orzechów Felix koktajl orzechowy garść ulubionych suszonych owoców (u mnie: wiśnie, rodzynki, biała morwa) pół szklanki ulubionych ziaren/ nasion/ pestek (np. ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czy nasiona chia) pół szklanki
Domowa Cookierenka Agiposta śniadaniowego mini-relację. Na warsztatach robiliśmy m.in. green smoothie i postanowiłam je dzisiaj odtworzyć w nieco innej wersji, ponieważ zamiast - jak wczoraj - pomarańczy, użyłam ananasa. Pokochałam te zielone koktajle od pierwszego łyka :D Poniżej podaję proporcje. PRZEPIS /1 porcja/ ~duży dojrzały banan ~spora garść świeżego szpinaku (ok. 40g) ~100g jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej jogurt sojowy lub 60ml mleka
breakfast of dreamsświątecznym obżarstwie czas na coś lekkiego. Warzywny koktajl z nowalijkami na jogurcie -wiosenna bomba witaminowa, dzięki niemu organizm wzmacnia się po zimowym spadku odporności, pycha! Składniki: 1/2 litra naturalnego jogurtu 1 pęczek rzodkiewek 5 liści sałaty lodowej 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz kolorowy z młynka do smaku 50 g kiełków rzodkiewki do posypania plasterki
Wanilia i KardamonJestem wielką fanka świeżych soków i koktajli. Bardzo lubie mieszanie wszelkiego rodzaju smaków, a ten szczególnie przypadł mi do gustu. Gęsty, słodko-kwaskowy i zdecydowanie orzeźwiający. I na dzień dobry i na dobranoc idealnie się sprawdza :) Składniki (na podwójną porcję): 2-3 garści świeżego umytego szpinaku duży banan lub 2 małe 2 gruszki sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
ChilliJemydnia to układ idealny :) Należę do tych osób, które nie przepadają za śniadaniami- jem bo muszę. Fajnie jednak rozpocząć dzień czymś pożywnym i zapewniającym organizmowi energii i witamin. Koktajle to dla wielu z nas możliwość przemycenia wielu owoców i warzyw (nawet tych, których nie lubimy) tak aby stały sie dla nas atrakcyjnym składnikiem dnia. Składniki: 2 garści szpinaku jabłko
ChilliJemytego wytworu idealnie pasuje właśnie cwaniak. :) Jestem nim zachwycona, na pewno więc nie będzie to ostatni taki wymysł tej jesieni. Składniki podane na około 4 porcje. Jak to koktajl - nic prostszego. Dynię zapiekamy do miękkości w piekarniku (w około 180 stopniach, pokrojoną na części). Banany oraz kaki obieramy i kroimy na cząstki. Z zapieczonej dyni wydrążamy miąższ i razem
Kuchenna KontrrewolucyaOdkąd są nasze polskie truskawki to piję codziennie taki koktajl na śniadanie ;) Niedługo truskawki już się skończą, więc zamroziłam sobie kilka woreczków na kolejne śniadania ;) Składniki: 1 szklanka truskawek, 1/2 szklanki kefiru 1,5%, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka siemienia lnianego. Przygotowanie: Z truskawek obrywamy szypułki i myję je dokładnie. Następnie dolewamy do nich schłodzony kefir, dodajemy miód (jeśli wolicie
Aga w kuchniodstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Jak widzicie na jednym zdjęciu masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano wystarczy mieszankę jeżynową wlać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją Waszego sprzętu. Lody na koniec przelewamy
Blondynka Gotuje