mięsie, jak i w roślinach. Wegetarianie muszą się już trochę bardziej postarać, choć i tutaj mamy spore możliwości. W obydwu przypadkach należy zadbać o różnorodność i odpowiednie kombinacje, np. koktajle z buraków łączymy z cytrusami, a ciecierzycę posypujemy natką pietruszki. I pamiętajmy, że mleko nie jest tutaj naszym sprzymierzeńcem - znacznie obniży nam dostępność żelaza! Produkty zwierzęce (żelazo hemowe najlepiej przyswajalne
Powiedz dietom niemusujące z regionu Treviso, białe, bardzo wytrawne, wytwarzane z białej odmiany winogron Glera (Prosecco) o przyjemnym smaku lukrecji, miodu i akacji. Wino to stanowi znakomitą bazę do najsłynniejszego włoskiego koktajlu bellini: 7/10 wina ProseccoMionetto oraz 3/10 soku ze świeżych, białych brzoskwiń. Wspaniałe jako aperitif. Wino charakteryzuje się niezwykłą świeżością smaku oraz niską zawartością alkoholu (ok. 11%) idealnie komponuje się
Wanilia i KardamonSaved by cake Marian Keyes, gdzie od razu wpadło mi w oko. Głównie dlatego, że banany kojarzą mi się z tradycyjnymi chlebkami, ewentualnie muffinami. Czasem jeszcze wrzucam je do koktajlów, albo dodaję do owocowych sorbetów, żeby były bardziej kremowe. Jest jeszcze znane wszystkim banoffee pie , któremu, choć niemożebnie wręcz słodki, nikt się oprzeć nie umie... A tutaj Marian proponuje tartę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamodzielnie. Najczęściej z tego rodzaju przepisów robię soki i makaron do rosołu. Ale zawsze przykłuwają moją uwagę przepisy na wyroby własne. Podaję kolejną dawkę inspiracji :) Polecam! Domowe koktajle 1. Jako pierwszy domowy jogurt. Jak ktoś szuka oszczędności i chce mieć swój własny jogurt znalazłam ostatnio łatwy przepis http://www.dietetykblog.pl/2015/05/domowy-jogurt.html 2. Bardzo ciekawy przepis na domowy twaróg
NA MOIM TALERZURozkręcam sezon na dynię. Pan Znajomy Marek kręci nosem, że za bardzo fantazjuję i mnie ponosi. I że mógłbym zaprzestać tych kulinarnych fanaberii. Dla Pana Znajomego
Mam To Na Widelcuposmaku kokosu z chrupiącymi po podniebieniu nasionami chia, nie spotkałam się jeszcze z tak pieczonym sernikiem, zazwyczaj nasiona szałwii hiszpańskiej, były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować i nasiona wykorzystać do pieczenia. Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie , wyszło to przy pewnej rozmowie ;-) Każda z nas miała
Wanilia i Kardamonnagromadził.Nie ma cudów, każdy... Dlatego też ,każdy powinien próbować pić ..zielone! Teraz, kiedy nasze stragany uginają się od dobra,powinniśmy zadbać o siebie, od środka. Polecam mój kolejny koktajl, jest super w smaku ,ale co najważniejsze- zamknęłam w nim moc zdrowia i dobrego samopoczucia! Składniki -natka pietruszki , cała, duża -3 jabłka -2 kiwi gold -1 słodka gruszka -łyżka młodego
Z Kuchni Do Kuchniblue curacao około 100 ml soku z cytryny następnie wszystko razem mieszamy gotowe! Na zdrowie! Przepis Wideo: Artykuł Drink Wa-Hoo-Wa pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiawłaściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Można je dodawać do deserów, koktajli, pieczywa, sałatek, surówek… i nie tylko. Nie zawierają glutenu, spowalniają przemianę węglowodanów złożonych w proste. To tylko ułamek z tego, co jest w internecie. Te małe nasionka ze swoimi walorami odżywczymi
mojewypiekiinietylkoBrzoskwinie są, jabłka są, więc można przygotować wyśmienity koktajl. Składniki: - 2 małe brzoskwinie - 1 średnie jabłko - 1/2 szklanki wody - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżeczki ziaren sezamu Przygotowanie: Brzoskwinie sparzamy i obieramy ze skórki. Jabłko obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy
Zainspirowana w kuchnijutro będzie miał na nie ochotę ;) Kiedy przygotowałam te placuszki z dodatkiem szpinaku, pierwszą reakcję przewidziałam, zanim dzieci zdążyły placuszki zobaczyć. Hani wystarczyło powiedzieć: a pamiętasz zielone naleśniki? Albo koktajl z jarmużu? Dała się przekonać od razu. Z Frankiem negocjacje trwały trochę dłużej i zakończyły się w końcu sukcesem, bo zjadł dwa i powiedział, że dobre. Tylko na zdjęcia się
bistro mamapopijając moją ulubioną zieloną herbatę rozmyślałam nad tym, co można jeszcze przyrządzić ze śliwek. Piecze się z nimi przeważnie ciasta, robi przetwory i nalewki. Można wykorzystać je także do koktajli, owsianek albo jeść na surowo, bo świetnie smakują. Nie zastanawiając się długo zdziałałam deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosankami, pachnący nutą kardamonu. Deser smakował wybornie, kardamon nadał mu intrygujący
Zakątek rozkoszy kulinarnychDzis na dobry poczatek dnia porcja zdrowia :) Na calym swiecie wszyscy zachwycaja sie zielonymi koktajlami, wiec pora aby pojawil sie tez na moim blogu. Co potrzebujemy ? -garsc jarmuzu -garsc szpinaku -jednego ogorka zielonego - jedno duze jablko -3/4 szklanki jogurtu naturalnego - 2 galazki selera naciowego Jak przygotowac ? Wszystko blendujemy, wstawiamy do lodowki po schlodzeniu - idealny :) Wszystkiego
dlaSmaQDzień dobry! Powoli kończę sezon na przetwory. Przygotowałam już duży zapas ketchupu, konfitur, nastawiłam kilka nalewek. Oczywiście również zamroziłam ulubione owoce na koktajle. Zima będzie o wiele przyjemniejsza :-). Dzisiaj mam dla Was jeden z ostatnich przepisów na konfitury. Mirabelki - małe śliweczki, które niestety nie są doceniane. Nie kupimy ich na targach (w Krakowie nie widziałam niestety), musimy je zebrać samodzielnie
Pora coś zjeśćtrzeba robić go bardzo gęstego, :) Makaron soba w sosie z masła orzechowego z fasolką, brokułem i orzeszkami ryż z ciecierzycą i groszkiem w sosie curry z dynią mrożony koktajl banan-borówki
More food, love and dreams