Potem Pan Marcin zorganizował małe laboratorium i zaczęła się zabawa. Zaparzana kawa bulgotała, para buchała a na górę szybował jej najlepszy wywar. To pierwszy koktajl. Kawa, skórki pomarańczy, lawenda. W kolejnej odsłonie w menzurce pojawił się suchy lód. I zaczęła się reakcja. Dodatkiem do kawy był Calvados ( na marginesie: przypomniał mi się Łuk Triumfalny(...)Remarque. To jedna z moich ulubionych książek. A Calvados nieodłącznie kojarzy mi się z jego opisem w tej książki) oraz cydr gruziński. I ten koktajl również rozpieszczał nasze kubki smakowe. Serdecznie dziękuję Siemens Akademia Smaku za możliwość udziału w tym warsztacie. Jak na prawdziwą Akademię przystało dużo się nauczyłam
AZgotuj!Kolejny koktajl z dodatkiem melona 1/4 melona 1 szklanka malin 1 pomarańcza Z pomarańczy wycisnąć sok, z melona usunąć skórę i ziarenka,pokroić na kawałki. Zmiksować razem melona,maliny i sok. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia ElkiKolejny już na blogu zielony koktajl. Tym razem szpinak połączyłam z melonem i sokiem z pomarańczy. Szpinak dostarczy nam dawki żelaza, które najlepiej wchłania się z witaminą C, której z kolei dostarczy nam pomarańcza oraz melon. Melon ponadto nawodni nas, gdyż składa się w 90% z wody. Składniki na 2 porcje: 3 plastry melona 1 szklanka wody garść szpinaku
Moja Galeria Smakujest użyć domowego soku jabłkowego, jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości można skorzystać z kupnego (o dobrym składzie jest np. Tarczyn) 2. Koktajl jarmużowy z pomarańczą i bananem. Składniki: - 45g jarmużu - 1 szklanka soku z pomarańczy* - banan - 1/2 łyżeczki imbiru - 5 listków mięty - 5 listków bazylii Jarmuż myjemy, osuszamy i usuwamy twarde łodyżki. Banana kroimy
Be Fit Be StrongJarmuż wykorzystywałam do tamtej pory jedynie do koktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów. – zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i chia – Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem W zeszłym roku posiałam jarmuż na działce, zbierałam go latem, jesienią, zbieram go nawet teraz w styczniu. Chipsy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLetni sezon na truskawki w pełni! Zimą możemy skorzystać z tych zamrożonych. Górna warstwa koktajlu - banan z pomarańczą - po prostu poezja! 2 porcje: 2 szklanki truskawek 1 banan 1 pomarańcza 1 łyżka miodu rzepakowego 190 g jogurtu naturalnego Połowę szklanki truskawek kroimy w drobną kosteczkę. Układamy na dnie wysokich szklanek. Wylewamy połowę jogurtu naturalnego. Truskawki miksujemy z miodem rzepakowym. Rozlewamy
VioletoweKucharzenieprzeciwutleniaczem. Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę. Gwiazdą dzisiejszego koktajlu jest właśnie mielony ostropest plamisty. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach. Koktajl z brokułem, pomarańczą i ostropestem plamistym Składniki: 1 pomarańcza 1/2 grejpfruta 1/2 brokuła 1 szklanka wody 1 łyżeczka ostropestu plamistego Przygotowanie: Ostropest gotujemy przez 10 minut w wodzie, przecedzamy przez
Moja Mama Gotujepowodu i jeszcze kilku na blogu pojawią się przepisy na pyszne zdrowe soki i koktajle. Trzy składniki i możemy się cieszyć pysznym zdrowym pełnym witamin i składników mineralnych koktajlem. Składniki 1 pomarańcza 1 grejpfrut 1/2 mango cynamon do smaku jeśli lubimy Wykonanie Za pomocą
Kulinarne pyszności MolkiSkładniki: 6 marchwi 4 jabłka 1 pomarańcz 2 łyżeczki startego imbiru Sposób wykonania: Marchewki i jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę, z pomarańczy wyciskamy sok
Qchnia po prostuSezon na przeziębienia nadal trwa, więc warto wzmocnić swoją odporność solidną dawką witamin. Dobrym sposobem będzie smaczny koktajl na bazie pomarańczy i cytryny z dodatkiem imbiru i natki pietruszki. Składniki : - 1 pomarańcza - 1/4 cytryny - plasterek imbiru - natka pietruszki - pół szklanki wody (mineralna lub przegotowana) Przygotowanie : Wszystkie wyżej wymienione składniki zblendować
Kuchenne innowacjeZielono, zdrowo i pysznie! Zapraszam na najlepszy koktajl! Składniki : * 2 pomarańcze * garść szpinaku * łyżka nasion chia * łyżka owoców goji * gruszka * 2 kiwi * płatki migdałowe i wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie : Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy
Magiczne Życie Martybuteleczkach: Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Świeża kukurydza z gremolatą Sałatka z egzotycznych owoców Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Koktajl bananowy z kiwi Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 3 - 4 łyżki kakao cukier do smaku, opcjonalnie Przygotowanie: Do blendera
Moja smaczna kuchnianapój, samo zdrowie dla naszego organizmu, zwłaszcza zimą, kiedy to potrzebujemy sporo witamin, aby wzmocnić naszą odporność. Koktajl buraczkowy z pomarańczą i bananem Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 mały, surowy burak 1/2 banana 1/2 słodkiej i soczystej pomarańczy 1 łyżka miesznaych ziaren: pestki z dyni, słonecznik, piniole, sezam, suszona żurawina cukier, miód do smaku Przygotowany
Moja smaczna kuchniaselerem naciowym < klik >, zawierał w składzie trochę egzotyczne mango. Dzisiaj wymieniłam je na bardziej swojskie jabłko i wyszedł równie pyszny koktajl. Polecam! Składniki: 1 łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 1 jabłko 1 marchewka 1 szklanka wody niegazowanej Owoce i warzywa obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria Smakutrzeba uważać, by ich nie przesuszyć). Po zdjęciu z patelni odstawiamy na przynajmniej minutę i dopiero wtedy podajemy w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! PS. A do takiego obiadu koktajl marchewka-pomarańcza :) PPS. Następnym razem zrobię jeszcze domowy sos ziołowo-czosnkowy! Że też ja wcześniej na to nie wpadłam, a dopiero przy jedzeniu. Pasowałby idealnie
Ratunku obiad