warzywami - klik) . Dziś mam dla Was wersję na słodko, z dodatkiem pysznej gorzkiej czekolady. Smacznego! Składniki (2 porcje): pół szklanki (90 g) komosy ryżowej białej 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli 3/4 szklanki mleka roślinnego 2 łyżeczki miodu (lub więcej, jeśli mleko roślinne nie jest wystarczająco słodkie) szklanka malin (użyłam mrożonych) 1 banan 20 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao
Powiedz dietom niejeszcze szerzej? ;) Miłego dnia. Niech te słowa podziałają jak zaklęcie :) PRZEPIS: własny / 1 porcja / składniki: 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (lnu mielonego) 150 ml mleczka kokosowego (z puszki) ew. cukier puder/syrop z agawy/miód /syrop klonowy jak zrobić? Siemię lniane, mleczko oraz ewentualnie coś do posłodzenia zmiksować. Przelać do naczynka i schłodzić minimum
tost z dżememsię czemu dziwić, bo są doprawdy smaczne. Bardzo aromatyczne, intensywnie cynamonowe i obłędnie słodkie :) Powinny być posypane po wierzchu cukrem perlistym, ale pominęłam ten składnik, zastępując go wiórkami kokosowymi. Na pewno większość z Was zna ten wypiek, choćby ze sklepów Ikea. Z powodzeniem możemy stworzyć taki deser w domu. Będzie jak znalazł po zimowym szaleństwie na śniegu, w towarzystwie gorącej
zadanie-gotowaniemoże nie będziemy w stanie zjeść potem obiadu, może nawet kolacji, ale czyż nie mamy właśnie tygodnia napojów?;) Składniki: 250 ml mleka migdałowego (lub innego ulubionego) 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki naturalnego kakao (przesianego) 2 łyżki masła orzechowego 1 - 2 szczypty soli 1/2 łyżeczki cynamonu syrop klonowy (lub syrop z agawy, cukier, miód...) wg uznania (1 - 2 łyżki) Wykonanie
zadanie-gotowaniekawałki 40 g migdałów blanszowanych pokrojonych w słupki 50 g chałwy waniliowej pokruszonej na kawałki 30 g rodzynek namoczonych w rumie (u mnie rodzynki Black Jumbo) 2 łyżki wiórków kokosowych 8 suszonych moreli pokrojonych w paseczki 3 suszone figi pokrojone w paseczki Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta wrzuciłam do blendera i zmiksowałam, następnie wyłożyłam do miski i szybko zagniotłam. Ciasto zawinęłam
Blondynka Gotujezacznie gotować zmniejszyć gaz i gotować co jakiś czas mieszając około 5 minut aż powstanie gęsta polewa. Odstawić do przestygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi lub migdałami. Odstawić na noc do lodówki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliporady na temat przygotowania warzyw i owoców przed ich obróbką. Jednym z moich ulubionych elementów w książce są przepisy na domowe mleka roślinne. Począwszy od tych standardowych jak: kokosowe, ryżowe, migdałowe a kończąc na jogurtach orzechowych, mlekach zbożowych jak gryczane, jaglane czy tych wykonanych z nasion sezamu i różnych pestek. Różnorodność ponad wszystko! O nudzie nie ma mowy! :) Przechodząc
Zdrowie na języku :PSkładniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta tymianku, bazylia, oregano łyżka oleju kokosowego 50 ml białego wytrawnego wina szklanka wody Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Mocno podsmażyć na oleju dodać drobno pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wlać wino i trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. przełożyć mięso
Gaździnka warzypieczenia, smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy masę ciasta, na wierzch rozkładamy równomiernie masę makową. Pieczemy 60 min w 150 C. Wierzch ciasta możemy posypać wiórkami kokosowymi, lub polać stopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi. Gotowe! Smacznego
Lajtkraft food intolerancejest zbita, więc jeden kawałek potrafi nas mocno nasycić! Składniki: 8 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 11 łyżek dowolnej mąki bezglutenowej (u mnie: mąka teff, ryżowa, gryczana, jaglana, kokosowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 5 łyżek stewii lub 1/2 szkl. ksylitolu 1 łyżka dowolnego oleju 6 łyżek soku z pomarańczy Otarta skórka pomarańczy/limonki Cukier waniliowy (opcjonalnie) Przygotowanie
Czarnawisienkapistacji bez łupin 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone
My Chcemy Jeśćszafce znalazłam natomiast całe opakowanie ciecierzycy, a w lodówce marchewki. Składniki: - 1 szklanka surowej ciecierzycy - 1 marchew - 1 cebula - garść żurawiny - 4 łyżki odtłuszczonego mielonego lnu - 2 łyżki oleju kokosowego - 1,5 łyżeczki soli morskiej - szczypta pieprzu - 2 liście laurowe (opcjonalnie) - 4 owoce jałowca (opcjonalnie) Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą (kilka centymetrów nad poziom ciecierzycy) i zostawiamy na 10 godzin
Smakuje zdrowoprzepisu mojej prababci. Składniki: 1 kg tłustego sera 20 dag ugotowanych ziemniaków 15 dag masła 7 jajek 30 dag cukru 1 aromat arakowy (kilka kropel) tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Ser zmielić razem z ziemniakami, następnie połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i masłem. Stale ucierając dodać kilka kropel aromatu. Po czym dodać sztywno ubitą piane
Tradycyjna Kuchniarady, by nie bolało przy jedzeniu? .. i w ogóle nie bolało :( Przepis: 60g mąki (tu: pełnoziarnista i orkiszowa 2:1) 50g tofu 1-2 łyżki wody 10g oleju kokosowego trochę soku z cytryny szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia Tofu rozgnieść widelcem z łyżką wody i cytryną. Przesiać mąkę i proszek
More food, love and dreamsczekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie
Kuchnia Łukasza