Domowa chałwa lniana o smaku czekoladowym z suszonymi figami hiszpańskimi to świetny pomysł na zdrowy deser. W smaku zdecydowanie różni się od tradycyjnej chałwy sezamowej i
Kuchnia MagdaLenyzamieszczałam żadnych ciasteczek, co więcej nie pamiętam kiedy ostatni raz je nawet piekłam... Pora nadrobić stracony czas, wszak czas bez domowych słodkości to czas stracony... :-) Jako, że majówka nadciągała wielkimi krokami pora była uzupełnić prowiant na wyjazd. Jako pierwsze przedstawiam Wam ciasteczka bardzo kokosowe, tzw. kokosanki. Dla nas (wielbicieli kokosu)- pyszności. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz, z czasem pewnie(...)lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 370g mąki orkiszowej typ750 (lub 2 szklanki pszennej) - 170g miękkiego masła - 1 duże jajko - 3/4 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam domowy ) - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 1/2 łyżeczki wanilii (dałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego ) - 2 szklanki wiórków kokosowych - 3 łyżki pudru (dałam mielony ksylitol ) - 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Smaczne ZdroweOrzechowa krajanka bez pieczenia Prosta, pyszna krajanka dla wielbicieli masła orzechowego i deserów bez pieczenia. Idealny deser do filiżanki pysznej herbaty. Do tak przygotowanej krajanki możecie dodać inne ulubione dodatki. U mnie dziś wersja z rodzynkami, wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Spróbujcie. Wskazówka! Używając innej foremki lub np. plastikowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia możecie
Słodkie okruszkiwyjątkowe nadziewane ciasteczka bez pieczenia, które często goszczą na stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nadzienie jak i masa może mieć różne smaki, najbardziej znane są orzechowe i kokosowe. Przygotowanie uli nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać jedynie potrzebna jest specjalna foremka, którą trzeba wylepić masą. Foremkę taką możecie zakupić w sklepie tarkaimiarka.pl za kilka złotych. Foremka
Monia miesza i gotujedodałam łyżeczkę karobu. Bez jajek i dodatkowej mąki, bez cukru. Chyba ideał? ;) Wegańskie ciasteczka jaglane bez cukru 120g płatków jaglanych 20g wiórek kokosowych 1 czubata łyżka domowego masła orzechowego 4 łyżki ksylitolu ok.100ml wody pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 20g oleju kokosowego Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą i dodać
FitKotporze jest on już na pewno więc mam tu dla Was bardzo szybkie ciasto na zimno, bez pieczenia, równie dobrze możecie je zrobić w pucharkach, w formie deseru :-) Polecam (tym bardziej, że to kolejny mój eksperyment :-) )... SKŁADNIKI 400 ml mleczka kokosowego 250 ml mleka (krowiego) 2 galaretki pina colada (na 375 ml wody każda) 4 - 5 plastrów ananasa
Czary - gary w kuchniSKŁADNIKI 2 puszki czerwonej fasoli 5 tabletek stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki karobu 1 łyżka odżywki białkowej 3 łyżki naturalnego kakao 4 jajka 1 opakowanie budyniu/puddingu czekoladowego bez cukru jeżeli trzeba to odrobina wody PRZYGOTOWANIE Zacznij od wypłukania fasoli. Do miksera dodaj wszystkie składniki. Miksuj nawet do 15 minut. Jeżeli
ClauditteMissCookingtego wierzch z polewy czekoladowej i wiórków kokosowych, palce lizać. Przepis na blachę o wymiarach 36 x 28 cm Co potrzeba na jasne ciasto: 6 białek, 200 g cukru, 50 g mąki pszennej tortowej typ 450, 150 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu 10%, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Co potrzeba na ciemne ciasto(...)bez cukru (40g), 1 łyżeczka pełna mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mleka Co potrzeba na polewę: 8 łyżek mleka, 8 łyżek cukru, 4 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżki masła Co potrzeba do dekoracji: Wiórki kokosowe Wykonanie: Robimy masę do ciasta jasnego: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy do błyszczącej masy, dodajemy ocet, obie mąki i proszek do pieczenia
Bułka z Chlebempędzelka lub ręcznika papierowego posmaruj odrobiną oleju kokosowego blaszkę – dzięki temu po upieczeniu bez problemu wyjmiesz gniazdka z foremki. Nakładaj po łyżce masy do każdego otworu a w środku zrób lekkie wgłębienie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza na około 40 minut. Przykryj foremkę papierem do pieczenia, by brzegi nie spiekły się zbyt mocno. Wyjmij
Eat me! Fit me!łyżki mleka w proszku kokosowego ( mleko kokosowe w proszku) dojrzały banan aromat waniliowy ok 1 łyżeczki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jajko Wszystkie składniki ciasta mieszamy na jednolitą konsystencję. Na średnio rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta np. dużą łyżką. Możemy smażyć bez dodatku oleju lub w niewielkiej jego ilości. Lemon(...)jednej cytryny, aromat cytrynowy ok 1/2 łyżeczki, jajko + żółtko, 50 gram cukru trzcinowego lub ok. 30 gram ksylitolu, skórka z cytryny, 50 gram masła pokrojonego w kostkę lub oleju kokosowego z lodówki. Sok z cytryny, skórkę i aromat cytrynowy umieszczamy w garnku. Dodajemy jajko i żółtko. Całość mieszamy trzepaczką i zaczynamy podgrzewać na średnim ogniu. Cały czas mieszamy
AZgotuj!składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg dobrego wiejskiego sera 1 puszka mleczka kokosowego , 400 ml 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru(...)masy jajecznej dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz wlewamy puszkę mleka kokosowego. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i bez grudek sera. 3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 90 minut. Jeśli wierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć
Apetyczna babeczkachoć na drugi i trzeci dzień również jest pyszne... ;-) Piekłam w ciemnej blaszce 33x23cm. Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 lub pszennej (orkiszowej typ750- 550g) - 1/4 szklanki* cukru (dałam 1 łyżkę cukru trzcinowego+ ksylitol) - 1,5 szklanki* mleka, u mnie bez laktozy (można dać mleko roślinne, np.ryżowe) - 100g oleju kokosowego, dałam bezzapachowy (gdy używamy mleka roślinnego dajemy(...)rozpuszczony, letni olej kokosowy oraz wyrośnięty zaczyn i całość wymieszać, ja mieszam chwilę, tylko do połączenia składników. Ja używam do tego miksera, ale można również wyrobić ciasto ręcznie. Osobiście nigdy nie wyrabiałam i nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego, nawet wtedy gdy używałam pszenicy, a ciasta zawsze wychodzą super. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja zakładam
Smaczne Zdrowejednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;) Składniki: 0,7 kg dyni bez skóry 20 dag serka mascarpone 3 łyżki likieru orzechowego ew. łyżka miodu szklanka śmietany 30% cukier puder do posłodzenia śmietany prażone pestki słonecznika, płatki migdałów wiórki kokosowe Wykonanie: *Dynię pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu blendujemy na jednolitą aksamitną masę. Dodajemy serek mascarpone, miod
Z Majeczką w kuchnimleka kokosowego i 80 g cukru. Zagotuj i kontynuuj gotowanie jeszcze przez niespełna 1 minutę. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny a następnie pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj formę do ciasta. Jeśli używasz foremki z odpinanym dnem to spód wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem. Jeśli masz formę bez odpinania to całość należy wysmarować. Mango(...)połączą się ze sobą i stworzą puszystą masę. Następnie dodawaj po 1 jajku i miksuj za każdym razem do połączenia. Teraz dodaj resztę składników – mąkę, wiórki kokosowe, mleko kokosowe, proszek do pieczenia. Zmiksuj całość aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę. Z lodówki wyjmij formę z mango. Delikatnie przełóż do formy przygotowane ciasto i wyrównaj górę. Wstaw
nietylkopasta.plpulsacyjnym. Smacznego! Czekoladowe ciasteczka owsiane Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 18 Składniki Ciasteczka 160 g mąka owsiana 90 g wiórki kokosowe 30 g olej kokosowy 40 g miód lub syrop klonowy lub melasa 1-2 łyżeczka kakao opcjonalnie Polewa 100 g czekolada 70% kakao 1 garść płatki kokosowe mogą być wiórki Sposób przygotowania Wszystkie składniki(...)ciasteczka ugnieść w zwarte ciasto. Wyłożyć na papierze do pieczenia, spłaszczyć dłonią, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na ok. pól centymetra. Wyciąć kółka, pozostałą część zagnieść i znowu rozwałkować. Powtarzać do czasu, aż wykonamy ciasteczka z całego ciasta. Piec ok. 15 minut w 180 st. C. Płatki kokosowe lub wiórki wysypać na papierze do pieczenia
Kucharzyca