Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na fit słodkości. Tym razem jest to pyszny, mocno kokosowy deser z kaszy jaglanej. Kasza ta wyróżnia się dużą zawartością
Smakołyki Asispodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odrywaj po kawałku ciasta i dokładnie wyklej nim spód i rogi formy. Piekarnik nagrzej do 180-190'C (gazowy, bez termoobiegu) i piecz spód ciasta na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i je przestudź. Przygotuj piankę, truskawki i kokosową kruszonkę. Pianka: Białka ubij na sztywno ze szczyptą(...)masa stanie się lśniąca, małymi partiami dodawaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec ubijania strużką dolewaj olej kokosowy. Chwilę ubijaj i odstaw piankę do lodówki. Truskawki dokładnie umyj, oderwij szypułki i poprzecinaj na pół wzdłuż. Kokosowa kruszonka: Mąkę kokosową wymieszaj z cukrem i zimnym, posiekanym na mniejsze kawałki masłem. Składniki rozcieraj palcami jak klasyczną kruszonkę, aż do uzyskania
Moje Qulinariatruskawkowe z kokosem, bez pieczenia, to świetny deser dla wszystkich wielbicieli truskawek i kokosu. Wszystkie składniki ciasta doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk na upalne dni. składniki na tortownicę 23 cm 180 g małych biszkoptów 500 ml śmietany 30% 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 200 g wiórków kokosowych(...)rozsmarowujemy. Na masie kokosowej układamy połówki truskawek jedna obok drugiej. Na truskawkach rozprowadzamy drugą warstwę masy kokosowej, a na masie układamy pozostałe biszkopty. Na biszkoptach rozsmarowujemy ostatnią część masy. Wierzch ciasta dekorujemy drugą warstwę truskawek. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na na całą noc. Artykuł Ciasto z truskawkami i kokosem bez pieczenia + film pochodzi z serwisu
Smakowite Daniapieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie ufo lub 3-4 duże i słodkie brzoskwinie, umyte, osuszone i wypestkowane. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia(...)się mało słodkie. Smacznego! Ciasto bez cukru, z owocami Ciasto bez cukru, z owocami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju
moj przepis namasy formuj niewielkie kulki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz ok. 15 minut, do czas aż lekko się zezłocą. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Ciasteczka możesz udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą, ale bez dodatków smakują równie dobrze. Smacznego Artykuł Ekspresowe ciasteczka kokosowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnimaranty trzcinowej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kakao 3 jajka 1 łyżka octu 2/3 szklanki cukru kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 starte ziarenko bobu tonka 5 łyżeczek cynamonu 2 średnie bataty 4 duże daktyle świeże bez pestek sok z jednej cytryny pół szklanki soku pomarańczowego 3 łyżeczki żelatyny 7 dużych truskawek 1 świeża figa
Quinoa Raz!Zapraszam na smaczne, szybkie w przygotowaniu, ciasto „styropian”. Pełne wiórków kokosowych i jogurtu. Spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta :). Smak ciasta w dużej mierze zależy od jogurtu jaki wybierzemy. Ja pomieszałam smaki i użyłam brzoskwiniowego oraz truskawkowego. Czytelniczka Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., od której dostałam(...)owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g) 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65g (jeśli mamy dwa mniejsze opakowania budyniu w proszku, proszę odmierzyć na wadze 65g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g wiórków kokosowych 5 białek Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Mąkę wymieszać
Mała Cukierenkaczasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach. Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z kalarepy. 2 kalarepki 1 duża cebula 1 puszka pomidorów ( lub 3 – 4 pokrojone pomidory bez skóry ) 1 puszka ( 400 g ) mleka kokosowego 2 łyżki
Polska Zupałyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary 25 x 35 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min., aż boki lekko odejdą(...)dodajemy mleko oraz śmietankę. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą polewę bez grudek. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Lekko studzimy. W ciepłej (ale nie gorącej) polewie maczamy kostki biszkoptowe i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do momentu zastygnięcia
Kuchnia MagdaLenyjednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z ananasem 2 puszki ananasów 3 ananasowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody(...)wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy. Składniki bezy: 4 białka 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałowych Helio 20 g wiórków kokosowych Helio Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu
Podróż w kulinariafakt nie do zaprzeczenia. Placek jest bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego bezowa pierzynka: 3 białka pół szklanki cukru
na moim stole...ocet śliwkowy Fale Dunaju ze śliwkami z tęczą w tle Powidła śliwkowe bez cukru, w 100% ze śliwek Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami(...)kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy placek śliwkowo - orzechowy Knedle ze śliwkami Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez
Weekendy w domu i ogrodziebudynie waniliowe bez cukru - puszka mleka kokosowego (puszka 400g) - 100g wiórków kokosowych - ananasy w puszce (puszka 570g) - szczypta soli waniliowej - ekstrakt waniliowy - żółty barwnik (opcjonalnie) Spód: - 250g herbatników - 110g masła - 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: - lukier (cukier puder + sok ananasowy + sok z cytryny) - kwiaty z ananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami. Przesypujemy(...)folią aluminiową, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Jest duży, odporny na wysoką temperaturę i oczywiście szczelny. Tortownicę wkładamy na dno worka. Worek obwiązujemy nicią bawełnianą, aby folia się nie ześlizgnęła. Nadmiar folii odcinamy. To mój „patent” przetestowany na niejednym serniku pieczonym w kąpieli wodnej. 4. Masę serową bez obawy wlewamy po sam szczyt tortownicy
mojewypiekiinietylkorodzaju dipów. Składniki – pieczona rolada z cukinii: 1300 g wydrążonej cukinii 200 g cebuli 1 duży ząbek czosnku 4 jajka 40 g mąki kokosowej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony koperek inne ulubione zioła i przyprawy opcjonalnie 300 g sera żółtego lub mozarella – w wersji z laktozą (na zdjęciu opcja bez nabiału) Farsz(...)dodać do cukinii. Dosypać mąkę kokosową i wszystko dokładnie wymieszać. W wersji z nabiałem dodać starty na tarce ser a pominąć mąkę ponieważ sklei on ciasto. Przygotowaną masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto nie może być zbyt grube aby dobrze się upiekło. U mnie ma grubość ok 1 cm. Piec przez 30 minut w temperaturze
Ola la LCHFszklanka puree z pieczonej dyni (gatunek Hokkaido) - 3/4 szklanki migdałów bez skórki (możesz też np. orzechów) - 2 łyżki miodu - 1/3 łyżeczki cynamonu -1/4 łyżeczki kardamonu - 2 szczypty imbiru - łyżeczka oleju kokosowego Dynię kroimy na ósemki, usuwamy miąższ. układamy na blaszce, polewamy odrobiną oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika, 200 stopni, 25-35 minut, w zależności od wielkości(...)kawałków. Po przestudzeniu, miąższ z dyni oddziel łyżką od skórki. Ja jak piekę dynię w domu to zawsze w dużych ilościach, część miąższu przekładam do pojemników i mrożę i kiedy potrzebuję do jakieś dania to sięgam po porcje, polecam Wam ten sposób, bo pieczoną dynię możecie wykorzystywać na wiele sposobów. Zajrzyjcie do zakładki DYNIA, po prawej stronie na blogu Miąższ
SMYKWKUCHNI