kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki
Waniliowe ImprowizacjeWaldviertel - krainy maku. Mak i powidła są wszechobecne w austriackiej kuchni, a w tym przepisie połączymy je z pampuchami, rumem i wanilią! Składniki (na 3-4 porcje): - 6-8 klusek na parze (pampuchów): warto zrobić samemu, ale my poszliśmy na łatwiznę - pół słoiczka powideł śliwkowych - pół łyżeczki rumu
Roślinożerni urlopowiczemoże mało znany pomysł na pizzę, ale smaczny i inny. Jest to również pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków w sposób inny niż na tradycyjne kopytka czy kluski śląskie. Taka pizza ma specyficzny smak, bo ciasto jest w niej zupełnie inne i nie daje się sosu do środka pizzy, ale myślę że warto spróbować. Oto przepis: (adsbygoogle
Waniliowe ImprowizacjeCzęsto robię coś z ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. Po pierwsze bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki czy kluski ziemniaczane, a po drugie nie lubię niczego wyrzucać i marnować. No ale ile można jeść kopytka. Bardzo je lubię, ale czasem potrzeba jakiejś odmiany, więc tym razem powstały rozetki ziemniaczane. Takie rozetki piecze się w piekarniku. Można je podać jako
Waniliowe Improwizacjedrobno siekamy. Mieszamy z orzechami i szpinakiem. 4) Dodajemy przyprawy i ocet winny, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut. 5) Z naszej "pasty" formujemy coś, co w kształcie przypomina kluski śląskie z dziurką. 6) Pkhali posypujemy nasionami granatu. Pkhali i azerskie wino
Roślinożerni urlopowiczesolą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj soku z cytryny, miodu lub czosnku - niech smakuje tak jak lubisz! Pesto idealnie nadaje się jako smarowidło do kanapek, dodatek do np. klusków śląskich lub jako samodzielny sos do makaronu. Poniższe aranżacje fotograficzne są efektem zaangażowania mojej mamy w robienie zdjęć :) ... w żółtym dyniowym kwiatku siedziała pszczoła! Co dobrego w bazylii
Gary Bez dnaprzygotowania drugiego dania. 11. Bulion przecedź przez gęste sito. Ja zupę podałam z ryżem - skoro po azjatycku, to po azjatycku ;) Ale równie dobrze smakuje np. z domowymi kluskami
Z notatnika dietetykaDodajemy do niego mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy wałek, który lekko spłaszczamy nożem, wycinamy z niego 2 cm kluski. Leniwe wrzucamy do gotującej wody i gotujemy dosłownie chwilę od wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni rumienimy bułkę, dodajemy masło i cynamon, mieszamy. Dorzucam do tego leniwe, mieszamy, posypujemy cukrem
Kardamonovyśledziem jajka nadziewane serem jaja w sosie musztardowym sznycle z jajek, kotlety z jajek Kartofle / ziemniaki: kotlety królewskie ogórki z ziemniakami sałata polska – sałatka ziemniaczana ziemniaki po nelsońsku kluski, knedle, placuszki: knedel z kaszy manny z serem przetwory: konfitura z ogórków ryby: babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy
królestwo garówwyszyli zalać bulionem i gotować na średnim ogniu 20 min, następnie wszystko zmiksować. ✅ mięsko doprawić, solą, pieprzem, dodać łyżkę ziół prowansalskich i chili (daje 0,5 łyżeczki). ✅ uformować małe kluski mięsne i wrzucić do zupy. ✅gotujemy na średnim ogniu 15 min Zupę podajemy z łyżka śmietany
Niezły Młynekustawieniu low ok 8 godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Podawać z kluskami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Stare GaryZasmażana kapusta kiszona, idealna jako dodatek do kopytek, klusek śląskich, schabowego,... Składniki: 700 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule olej 2 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz szczypta mielonego kminku szczypta mielonych liści laurowych szczypta mielonego ziela angielskiego Wykonanie: Kapustę siekamy, aby była drobniejsza i jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy wodą. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy
Smak mojego domuZwykłe udka kurczaka w zależności od dodatków z jakimi je podasz mogą stanowić odświętny posiłek. Moja noworoczna propozycja to pieczone udka z topinamburem, żurawiną i pieczarkami podane z kluskami śląskimi. Topinambur ostatnimi czasy stał się bardzo modny, dlatego coraz łatwiej go kupić. Oprócz mnogości witamin i soli mineralnych to najbogatsze naturalne źródło innuliny, która usprawnia działanie przewodu pokarmowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciekawe, najdłużej się je pamięta. Wyobraźcie sobie, że w tym roku po raz pierwszy, na Wigilii jadłam Jaśka z masłem! Wiele potraw mnie omija, takich jak kluski z makiem czy chociażby kutia. W tym roku padło na fasolkę z masłem. Prostą do bólu. I niezmiernie smaczną. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień. W dzień Bożego Narodzenia! Odsmażona, uduszona
Z Kuchni Do KuchniMakaron z sosem pomidorowym smakuje chyba każdemu! Absolutna klasyka – kluski z sosem – pasują na każdy dzień tygodnia. Głównym składnikiem sosu mogą być pomidory z puszki, passata, własnej produkcji przeciery, świeże pomidory – w każdej wersji słodycz i smak sosu jest inna. Za to doceniam domowe, proste potrawy, serwowane każdego dnia mogą smakować inaczej. Danie wyjątkowo szybkie
Zasmakuj Kuchni