aromatyczny, kremowy, pełen pieczarek. Mięso jest pyszne, kruche, dobrze doprawione. Danie to można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszami, ale także myślę, że bardzo dobrze będzie smakowało z kluskami śląskimi. Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 400 g pieczarek * 1 cebula * 250 g serka mascarpone * pół szklanki wody * 3 łyżki masła * sól, pieprz * przyprawa do kurczaka do przyprawienia
Zrób to smacznieMoja córcia jest fanką wszelkich placuszków, racuszków, klusek i naleśników. Najbardziej niebezpieczne pytanie to: "Co dziś zrobić na obiad?". Odpowiedzią zawsze będą naleśniki, ewentualnie racuszki. Te racuszki to grube plasterki jabłuszka w cieście drożdżowym, ale można też oczywiście bez bawienia się w kuchni do ciasta drożdżowego dodać starte jabłka lub pokrojone w kawałki i smażyć zwykłe placuszki . Polecam
Kocham..lubię..gotuję..generalnie dania szybkie i łatwe do zrobienia. Makarony, które nie tuczą U nas w domu wielką fanką makaronu jest Agnieszka, a Miłosz zdecydowanie odziedziczył po niej zamiłowanie do „klusek”. Ja też lubię, ale jednak mniej niż reszta domowników. Wliczając w to Lulka, który chętnie wciągnie nitkę spaghetti metodą z filmu „Zakochany kundel”:) Tak wiemy, psy nie powinny jeść
Niedzielny kucharzdziko paprykasz z kurcząt potrawa z kaczek z pomarańczowym sosem grzyby: pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach jajka: jajka poszetowe obsmażone – jajka zwane eklerkami Kartofle / ziemniaki: opiekanki z kartofli kluski, knedle, placuszki: knedle z suszonymi śliwkami małdrzyki napoje: kardynał z ananasem przetwory: konfitura z orzechów włoskich konfitura z pomidorów oliwki z derenia – fałszywe oliwki skórka pomarańczowa - przechowywanie skórki
królestwo garówbieleć. Polewałam stopioną słoninką z podrumienioną cebulką i posypywałam szczypiorkiem. Notatki: * do pyz najlepsze są żółte ziemniaki, nie są one takie mokre i wchodzą z nich ładne kluski śląskie, kopytka czy pyzy Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąpomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiają dzieci i dorośli. Pyszne, delikatne klopsiki z mięsa mielonego pasują do wszystkiego - do klusek, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Bardzo lubię pulpeciki w różnych wariantach, te przypominają mi czasy, kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej. Na emigracji poznałam prawdziwy smak orientalnych potraw. Takich zwyczajnych, gotowanych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapozostałe dania w sobotni wieczór. Dlaczego tak? Ponieważ chcieliśmy przetestować przepis na gniocchi ze słodkich ziemniaków. Początkowo nie planowaliśmy umieszczać tego dania w menu na tydzień, miały być kluski ze szparagami, ale z ricotty, ale okazało się, że batatowe gniocchi są tak dobre, że warto je do jadłospisu włączyć. Gniocchi jest dość wymagającym daniem, jeśli chodzi o czas
Niedzielny kucharzprzepisie piękne jest to, że ciasto robi się w dość łatwy sposób. Klasyczne, ziemniaczane gnocchi to danie wymagające, gdyż trzeba tak dobrać proporcje mąki i ziemniaków, żeby kluski nie były za twarde lub, przy zbyt małej ilości wody, nie rozpadły się podczas gotowania. A że ziemniak ziemniakowi nie równy, ma różną zawartośc wody i skrobi i rozmaicie zachowuje
Niedzielny kucharzmasło się rozpuści. Zagotowujemy. Kiedy płyn zacznie się gotować* jednym ruchem wsypujemy do garnka całą mąkę i energicznie mieszamy. Dalej podgrzewamy całość i mieszamy aż do uzyskania zwartej kluski. Ściągamy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. *Nie róbcie jak ja na tym zdjęciu ;) Garnek ma być na ogniu. Jeśli dodacie mąkę do chłodniejszej wody nie uda się jej sparzyć
CiastkozercySkładniki zupę – 2 porcje: pół kilo jagód (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru lub miodu szczypta soli i po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i cynamonu Składniki na kluski lane: 2 jajka 4 łyżki mąki szczypta soli kilka borówek lub jagód i listków bazylii do dekoracji. Przepis na zupę jagodową z lanymi kluseczkami Przygotować 2 małe garnki
Ugotowane pozamiatanepolewą kajmakową 4. Pijana śliwka 5. Babeczki z kremem z mlecznej czekolady A oto 3 najpopularniejsze przepisy: Miejsce pierwsze: Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem Miejsce drugie: Kluski na parze – pampuchy Miejsce trzecie: Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Artykuł Podsumowanie IV roku działalności bloga pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeprzełożyć do miski, wbić dwa jaja całe, dodać dwie łyżki zimnej wody, dużą garść parmezanu , łyżeczkę soli i tyle mąki pszennej, aby można było zagnieść ciasto, jak na kluski krajane. Po doskonałem wyrobieniu, przykryć ciasto miską i dać mu poleżeć godzinę. Następnie rozwałkować jak najcieniej, przysypać lekko mąką, zwinąć w rolkę i krajać ostrym nożem paski, szerokości jednego
królestwo garów