kluski - 6146 przepisów (strona:190/410)

Jagodzianki – Parowce z jagodami 110

Jagodzianki – Parowce z jagodami Parowańce, parowce, pampuchy, bułeczki na parze, kluski na parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy

Dorota Smakuje
Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka 136

owocowych zup wyróżnia ją to, że owoce gotowane były na wodzie i nie zagęszczano zupy dodatkowo mąką, czy śmietaną. Gęstości dodawała jej zacierka, co w tym przypadku oznacza lane kluski z ciasta przygotowanego z mąki i jajek. Taką zupę jadano tak na ciepło, jak na zimno i nie podawano już do niej żadnych dodatków. Przepis pochodzi z publikacji

Trzeci talerz
Co by było gdybym został w wojsku dłużej, czyli wojskowy wikt 145

będzie dalekie od jedzenia, w tym wypadku trotyl, którym podobno bardzo dobrze rozpala się pod kuchnią polową - tata mówił :) Podpatrując te różne patenty, jeden zauroczył mnie specjalnie, kluski z sosem z bułki tartej. Trochę go zmodyfikowałem, ale core został ten sam. Po prostu wykorzystałem jego potencjał.  Składniki: - ziemniaki wczorajsze - mąka - mąka ziemniaczana - bułka tarta - przyprawy, bo przecież

Kryzysowa Książka Kucharska
Szynka pieczona w keczupie i coli. Sycący i pyszny obiad dla dużej rodzinki 117

mojego Syna  trwa już co najmniej 2 lata i na znudzenie jeszcze się nie zanosi. Tak upieczone mięso dietetyczne nie jest, ale pasuje do wszystkiego: ziemniaków, makaronu, frytek, klusków śląskich , kopytek.... Czy okażą się to Wasze smaki? Oto przepis do sprawdzenia: Składniki: ok 1,5 kg szynki bądź łopatki 3 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy

Kuchnia po mojemu
Słodkie bataty. Doskonały zamiennik ziemniaków. 103

kulturowym. Są dosłownie wszędzie. Spożywamy je zarówno jako jeden z podstawowych składników zup, kremów czy różnego rodzaju innych dań. Można z nich przyrządzać wiele smakowitych przekąsek jak placki ziemniaczane, kluski śląskie, czy też najbardziej rozpowszechnione na całym świecie frytki. Warto jednak urozmaicić nieco naszą codzienną dietę, i spróbować włączyć do naszych nawyków żywieniowych również słodkie ziemniaki czyli

ProstePesto.pl
Sernik - lekki, puszysty i niesłodki 90

Czyli o moich wtopach podczas pierwszych sernikowych prób... Kiedyś dodałam masło do jeszcze ciepłych i niedokładnie roztartych ziemniaków. Zrobiła się z tego maślana zupa z ziemniaczanymi kluskami. Masakra. Mikser nie był w stanie rozetrzeć tych ziemniaków i sytuacja wydawała się beznadziejna, ale udało się uratować ten sernik! Przelałam taką breję przez sitko o drobnych oczkach i przetarłam grudki

Gary Bez dna
Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej 121

boczek ładnie się przyrumieni. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną → Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla → Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem → Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem → Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem Artykuł Młode ziemniaczki w boczku zapiekane

Oryginalny smak
Najlepszy przepis na sos bolognese. Właśnie taki jedliśmy we Włoszech 80

czas mieszając przez godzinę. Teraz do sosu wlej śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty. Jeśli sos wyszedł bardzo gęsty, dodaj trochę wody. Porcje sosu wymieszaj z makaronem lub kluskami, przełóż na talerz posyp obficie startym parmezanem i podawaj, najlepiej w towarzystwie wina, które było użyte do gotowania. Artykuł Najlepszy przepis na sos bolognese. Właśnie taki jedliśmy

Kulinarna Polska
Kopytka z bobu 147

tylko pojawił się ładny (i rozsądny cenowo bób) zabrałam się za gotowanie. Nie wiem, czy już Wam wspominałam, ale jestem ogromną fanką produktów mącznych. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, kopytka, pierogi , naleśniki . W moim regionie (Śląsk) tego typu dania stanowiły codzienny element menu. I teraz jako dorosła osoba, jak nie wiem co bym zjadła to w głowie pojawiają

365 dni dookoła kuchni
Żeberka duszone w aromatycznym sosie z pomidorami 86

wywar z warzywami i chlebem blendujemy, aż powstanie jednolity, gładki sos (zamiast pieczywem sos możemy zagęścić mąką wymieszaną z wodą) *** *** Dodajemy ponownie mięso, zagotowujemy i gotowe *** *** Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE

Blog z Apetytem
Żeberka duszone w Karmi 109

kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem, kaszami, kopytkami, kluskami śląskimi.   Inne pomysły na obiad: ** Fasolka po bretońsku ** Zapiekanka z cukinią ** Szaszłyki drobiowe z ananasem ** Złociste placki z pieczarkami i wędliną   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Kulinarny S.O.S.
Pietruszkowe kopytka z młodych ziemniaków 153

ugotować, wyłowić i kolejna partia) kopytka. Poczeka aż wypłyną i gotuj jeszcze 2-3 minut. Delikatnie wyjmij ze z wody, odłóż na bok do przesuszenia. Ja zawsze jeszcze podsmażam kluski, ale to Twój wybór co dalej z nimi zrobisz O tej porze roku smakują najlepiej z surówkami z młodej kiszonej kapusty. Smacznego!   Artykuł Pietruszkowe kopytka z młodych

greenscarf
Nowe mięso bez mięsa, którego warto spróbować! 90

został zainspirowany przez pewną panią w piekarni. Chciałem kupić dobre, klasyczne bułki do burgerów, a starsza ekspedientka zasugerowała pyzy! Jeśli nie kojarzycie pyz, to może słowo pampuchy lub duże kluski będzie tu właściwsze. Niezależnie od terminologii przepis wyszedł niesamowicie interesująco. ZAMIAST KURCZAKA Ilość białka w tym wegańskim produkcie zadowoli każdego, kto akurat ćwiczy na masę! 19,7 gramów

Fleksitarianizm.pl
Gulasz wieprzowy z warzywami. 124

całość duszę do miękkości. Na koniec rozrabiam łyżkę mąki z wodą i dodaję do rondla.  Mieszam i gotuje jeszcze ok. 3 minuty. Ja dziś swój gulasz podałam z kluskami śląskimi i ogórkiem małosolnym. Smakuje również ziemniakami, kaszą czy ryżem. Dobry dodatek do placków ziemniaczanych. Smacznego :) Poniżej kilka moich propozycji z użyciem mięsa wieprzowego : ( wystarczy kliknąć w link

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania