Pyszne delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z konserwowanymi ogórkami. To pyszne danie obiadowe będzie wspaniale smakować z ziemniakami, śląskimi kluskami lub kopytkami. Polecam bardzo i życzę smacznego. SKŁADNIKI: Polędwica wieprzowa 500 – 600 g 2 łyżki musztardy Dijon lub ulubionej 4 konserwowe ogórki 1 cebula 3 – 4 ziarna ziela angielskiego 1 -2 listki laurowe
Pani M - kuchnia smakowitaprzyczyniły się do tego, że już nie spędzam tyle czasu w kuchni, co wcześniej. Zwłaszcza latem, kiedy moja banda najchętniej zamieszkałaby na placu zabaw a na obiad codziennie wcinaliby kluski, rosół i makaron. W tym momencie nawet mój największy kunszt kulinarny oraz dobra wola kapitulują na rzecz przetrwania tego dziecięcego okresu. Stop. Zapomniałam o naleśnikach, których w ciągu
My simple kitchensolą i ostrą papryką/pieprzem. Włóż mięso z powrotem do sosu – po kilku minutach gotowania zdejmij rondel z ognia. Duszoną karkówkę podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami (śląskimi, kopytkami, gnocchi) . Danie uzupełni dodatek surówki, sałatki obiadowej, warzyw konserwowych (ogórków, papryki) , duszonych warzyw lub pieczarek. Pomysły na obiad: (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Kulinarny S.O.S.ciepłej dyni wydrążcie miąższ przy pomocy łyżki i zmiksujcie blenderem na gładkie dyniowe puree. Gotowe puree z dyni wykorzystajcie jako składnik do potraw z dyni, np. do “ Dyniowych klusków leniwych (dyniowe kopytka leniwe) ” lub w wersji BEZ PRZYPRAW do: “ Tarty dyniowej ” lub przepysznego “ Tiramisu dyniowego “. Czytaj więcej: Puree z dyni The post Puree z dyni appeared first
Moja Delicjatortowa wydaje się delikatniejsza do wypieków. Ostatnio jednak natknęłam się na Mąkę Szymanowską od Polskie Młyny i postanowiłam ją wypróbować. Według informacji na opakowaniu, mąka nadaje się do wypieków, klusek, naleśników, pizzy itp. I rzeczywiście ciasto z jej użyciem udało się doskonale. Mąkę Szymanowską można kupić w sklepach stacjonarnych oraz w sklepie internetowym https://www.skleppm.pl
Waniliowe Improwizacjesię zjeść całego posiłku dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie resztek w kuchni. Z niedzielnego rosołu można zrobić pomidorową. Ziemniaki, które zostały z obiadu można wykorzystać na kopytka, pierogi ruskie czy kluski śląskie. Czerstwy chleb bo zamoczeniu w jajku można usmażyć. Z twardego już pieczywa można zrobić grzanki do zupy albo zapiekanki. Z mocno dojrzałych owoców będzie dobre ciasto
ProstePesto.plProsty babciny przepis na pyszne duszone żeberka w sosie cebulowym. Miękkie, dobrze doprawione delikatne mięso w aromatycznym sosie z cebuli idealnie pasuje do kaszy, klusek, pampuchów lub ziemniaków. Czas przygotowania: 120 minut Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 1,5 kg żeberek 5 dużych cebul 2 ząbki czosnku
karolgotujewolno dusimy pod przykryciem kilka minut. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Sos borowikowy to klasyczny jesienny sposób na pyszny dodatek do ziemniaków. Świetnie smakują z nim również kluski i makarony, a także kasze. Pamiętajmy jednak, aby grzyby zbierać w sposób bezpieczny i mieć świadomość, że odpowiadamy za zdrowie, a czasem nawet życie swoje i swoich najbliższych
Kuchnia Na WypasieWiecie w ogóle skąd się wzięła nazwa? Otóż według podań jest to po prostu bardzo uproszczona wersja , taka " leniwa" pierogów z serem. W niektórych rejonach mówi się na to kluski leniwe. Jeśli robicie to pochwalcie się proszę jak się robi czy nazywa u Was w domu. U mnie się je tradycyjnie z polanym masełkiem i posypane cukrem. Składniki
Kuchnia Pełna EmocjiGulasz po węgiersku to bardzo smaczne, sycące i aromatyczne danie z łopatką wieprzową, papryką, marchewką i pomidorami, przyprawione sporą ilością ostrej i wędzonej papryki. Podałam go z kluskami śląskimi z tego przepisu, ale świetnie będzie smakował również z plackiem ziemniaczanym, pieczywem czy kaszą. Danie można przygotować na dwa-trzy dni to przodu, gdyż po podgrzaniu jest równie smaczne
e-PrzepisyKulinarneKolejny pomysł na wykorzystanie części zakwasu żytniego. Kluski są bardziej wyraziste w smaku. Smakują wybornie z dodatkiem samego masła i soli. Podane ze smażonymi na maśle śliwkami, smakują równie dobrze. 90 g zakwasu żytniego 450 g twarogu półtłustego, krajanka 220 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej 1 jajko Składniki wyrabiamy dokładnie, najlepiej przy użyciu miksera. Ubijamy w zwarte
KucharzycaŚwietne danie o słodko ostrym smaku pasujące do ziemniaków, ryżu, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, warzywnego. Można podać tylko z dodatkiem ulubionej sałatki. Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Mięso należy wcześniej przygotować i pozostawić na min 2h w lodówce, przed dalszym przyrządzaniem. Zapraszam do przepisu:) Składniki 4 kotlety schabowe, lekko
gotuj ze mnąktóra odparowała. Mąkę rozrób w 1/4 szklanki wody (dopilnuj, aby nie było grudek), wlej do gulaszu cały czas mieszając, zagotuj i wyłącz ogień. Rada: tym razem gulasz podaliśmy z kluskami ziemniaczanymi, kawałkiem świeżej papryki, krążkami cebuli i ogórkami małosolnymi. W takim zestawie był po prostu przepyszny. Artykuł Mamy bardzo dobry przepis na gulasz wieprzowy. Dużo aromatycznego sosu
Kulinarna PolskaWtawiam szybki przepis na delikatny ale smaczny obiad. Nic nadzwyczajnego. Kurczak duszony podany z kluskami śląskimi i buraczkami. Kupiłam ćwiartki z kurczaka z myślą że zrobię Mamie potrawkę z kurczaka. Po pierwszej chemii dieta lekkostrawna jak najbardziej potrzebna... ale po ostatnim pobycie w szpitalu Mama męczyła ją chyba z tydzień🤢 więc zadecydowałyśmy, że kuraka udusimy
Kuchnia po mojemu