pierwszy, zastanowiłam się dlaczgo autorka zamieściła tylko zdjęcie surowego dania, bez żadnego przykładu, jak klopsiki wygladaja już gotowe. Teraz już wiem - szału nie ma i na okładce magazynu 'Good Food' kariery nie zakończ ... Za to smakuj ą bosko i nieziemsko. Koniec kropka. Z sosem pomidorowym i makaronem, albo ryżem; same, gołe z ziemniaczkami pureé i surówk ą , czy nawet
Lejdi of the houseWielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy . To mój sposób na niejadka, który za nic nie chciał spróbować kiełbasy. A klopsiki bardzo mu smakowały(...)Pieczeń rzymska z białą kiełbasą , pyszna na zimno z chrzanem lub sosem rosyjskim . Może być równiez daniem obiadowym, podana wraz z ziemniakami i surówką. - - - - - - - - - - - - - - - - - Pieczone pierożki
Codziennik Kuchennydodatkiem do niego są klopsiki z mięsa mielonego. Danie to jest również bardzo smaczne, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 kajzerki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki(...)Mięso przełożyć do miski. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Zrumienić przygotowane klopsiki. Usmażone klopsiki przełożyć na ręcznik papierowy. 3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć
Danka PichciZupę przygotowałam na bazie przepisu Thermomix Ramen z klopsikami z indyka. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym zrobiła wszystko według przepisu. Ramen to nic innego, jak japońska wersja rosołu, który dobrze znamy. Niektóre źródła wskazują, że ramen nie pochodzi z Japonii, a z Chin. Dla mnie ramen to przede wszystkim makaron, choć jego nazwa wywodzi się już z Chin(...)łyżki natki pietruszki ok. 1 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1-2 suszone grzyby 1 łyżeczka soli Dodatki do zupy: 4 mini cukinie lub pół średniej pokrojona w grubą kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w grube paski 2 kolby kukurydzy pokrojone w grube plastry Klopsiki: ok. 400 g mielonego mięsa z indyka 2 łyżki natki pietruszki
Kucharzycacurry. Na głębokiej patelni podgrzewamy bulion, dodajemy ser gorgonzola. Z mięsa formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy tortellini. Gotujemy kolejne 4 minuty. Dodajemy szpinak i 2 łyżki mąki rozrobione w 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż sos zgęstnieje i szpinak będzie ugotowany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinemięso. Następnie robimy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące.Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy klopsiki na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę-dalikatnie mieszamy. Dodajemy szafran, słodką paprykę oraz zalewamy ok. szklanką gorącoego bulionu. Całość gotujemy ok. 15 minut-aż sos się zredukuje, Dodajemy sok z cytryny oraz resztę posiekanej natki. Gotowe. Do podania proponuję kuskus, ryż
Kopystką po garachpiekarnika, a nie tradycyjnie gotowane? Tym sposobem cały tłuszcz zostaje na dnie rondla i są mniej kaloryczne. Posiadam szeroki żeliwny garnek w którym pod przykryciem duszę takie klopsy, a sos robię osobno. Pozostają soczyste i mięciutkie, może nawet są lepsze od tych tradycyjnych 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)dzięki temu pulchniejsze i bardziej soczyste. Rękoma formujemy zgrabne klopsiki, mnie wyszło 9 szt., układamy na szerokim żaroodpornym naczyniu, podlewamy szklanką goracej wody i wstawiamy do nagrzanego do 200°C. Kiedy poczujemy zapach duszonych klopsów zmniejszamy temp. do 180°C i od tego momentu dusimy 40 minut. Na sos potrzebujemy: -cebula 1 szt. -marchewka 100 g -korzeń pietruszki
Kulinarne przemysleniamałe mięsne kuleczki, podane z delikatnym sosem śmietanowo koperkowym będą idealnym daniem obiadowym. Podane z makaronem lub całymi młodymi ziemniaczkami..mmm...pyszotka! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego np z szynki 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki śmietany 18% pół szklanki śmietany słodkiej 30% pęczek koperku sól, pieprz bulion drobiowy- 3 szklanki mąka - 2 łyżki Koperek siekamy. Wykonanie: Mięso mielone(...)gorący bulion wrzucamy usmażone klopsiki, podgotowujemy razem ok 5 minut. Dodajemy słodką śmietankę. W szklance śmietanę 18% hartujemy gorącym bulionem, dodajemy mąkę wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody, mieszamy i wlewamy do garnka z pulpecikami, mieszamy i jeszcze przez moment gotujemy do zawrzenia. Podajemy z ziemniakami lub makaronem, polewamy sosem
Z Majeczką w kuchniciepło i na zimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach. Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego
Kulinarne S.O.S.ciepło i na zimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach. Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego
Kulinarny S.O.S.pozostałości z obiadu, właśnie w postaci kaszy czy nawet ugotowanych ziemniaków. Do środka klopsików, dodałam również kilka startych na tarce pieczarek, bo akurat zalegały w lodówce i nie było z nimi za bardzo co zrobić. I sosik… nie wiem czy mogę napisać, że to sos robi tą potrawę. Chyba jednak nie. Na pewno jednak jest bardzo pyszny, zrobiony
Mieszam w GarnkuPilota to małe mięsne kulki pochodzące z Katalonii. Przypominają klopsiki, czy pulpety do których jesteśmy przyzwyczajemi, ale składają się z innych składników i tworzą ciekawą strukturę i kompozycję smaków. Doskonale sprawdzą się jako przekąska wystawione na stół w towarzystwie różnych sosów
Milion Smakówklopsików.Mięso obtoczone w mące obsmażamy z każdej strony.Do gotującego bulionu wrzucamy klopsiki i gotujemy przez 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.Wyjmujemy je z garnka i dodajemy do niego pomidory-miksujemy całość na gładką masę.Wkładamy mięso do środka i gotujemy w sosie ok.10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną.Całość wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotującą wodę z kostką rosołową, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Gotujemy ok 1/2 h na małym ogniu, po czym dodajemy przecier pomidorowy.Gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia redukując ilość sosu. Doprawiamy sosik do smaku (wg uznania), i dodajemy zahartowaną osobno słodką śmietankę. Posypujemy
Walijskie Pichceniesmaku mąka pszenna (do obtaczania pulpetów) oliwa lub olej rzepakowy do smażenia ok. 500-600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) do gotowania pulpetów (ewentualnie zwykła, osolona woda) Składniki na sos brokułowy do pulpetów: ugotowane wcześniej brokuły (te, które nie zostały wykorzystane do nadziania pulpetów) wywar z gotowania pulpetów – ok. 400 ml 100 ml śmietanki kremówki(...)różyczkę brokuła, a następnie zlepić całość, formując pulpety. Następnie każdy klopsik obtoczyć w mące. Zagotować bulion i wrzucać do niego partami pulpety (u mnie 2 razy po 4 pulpety) i gotować je przez ok. 15 minut. Opcjonalnie z pozostałych brokułów i wywaru, w którym gotowały się pulpety można przygotować sos brokułowy. W tym celu należy odmierzyć 400 ml bulionu
Kulinarne Przebojewywaru zupy, dodać kucharek, pieprz, gotować z 20 minut, dodać ugotowany ryż, klopsiki, posiekany koperek i gotować z 3 minuty dodanie suszonego kopru takiego jak do kiszonych ogórków nadaje zupie wyśmienity smak i aromat, pasuje również do barszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru w zapasie na zimę zupa
W Mojej Kuchni Lubięużywam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików i smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki.Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Gary