makarony i dziś znów znów zapraszam Was na makaronową ucztę! Mam dla Was przepis na fantastycznym makaron ( u mnie wstążki z pełnego ziarna Lubella ) z pulpecikami z kurczaka w sosie śmietanowo – porowym z odrobiną parmezanu. Danie łatwe do zrobienia, szybkie, smaczne a zarazem sycące Idealny na taki jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron wstążki z pełnego ziarna(...)mielimy razem z podsmażona na odrobinie oleju cebulą oraz ząbkiem czosnku. Dodajemy czubatą łyżkę ( albo 2! ) bułki tartej, łyżeczkę musztardy i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Każdy obtaczamy w odrobinie mąki i smażymy kilka minut na patelni tej samej na której smażyliśmy cebulę ). Zdejmujemy klopsiki, dodajemy pokrojony por i pieczarki – przesmażamy, a następnie
Ostra na Słodkobułki tartej + do obtoczenia Sos salsa meksykańska jako dip - Folwark (klik) Cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa wbijamy jajko, dokładamy zasmażone warzywa ze słoiczka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników. Dosypujemy bułkę tarta i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe klopsiki. Obtaczamy je w bułce tartej
VioletoweKucharzenieminut. Dodatkowo: W międzyczasie, kiedy klopsiki się gotują, na rozgrzanej patelni podprażyć pokrojone orzechy włoskie i przełożyć do miseczki/talerzyk. Rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę szparagową z dodatkiem startego imbiru oraz krążków chili- do miękkości. Na koniec dołożyć dżem cytrynowy wraz z orzechami, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktów
Kraina Miodem Płynącadigotuje.blogspot.com Kulki, klopsiki - to prosta, ale smaczna propozycja dania obiadowego. Można je robić dowolnej wielkości i podawać z ulubionymi dodatkami. Kulki mięsne: 300-400g mięsa mielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka mąki
Di gotujewodzie, następnie mocno wycisnąć wodę. Do miski wrzucić mięso, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, ugotowany ryż, majeranek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować klopsiki. Kapustę pokroić drobno, ale nie na papkę. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Wrzucić pieczarki, smażyć chwilkę. Dodać poszatkowaną kapustę, suszone grzybki i smażyć aż kapusta lekko się przesmaży. Musi(...)smaku solą i pieprzem. Wrzucić klopsy, przykryć i gotować 10 minut. Przewrócić klopsy na drugą stronę. Gdyby woda się wygotowała, trzeba uzupełnić wodę. Gotować następne 10 minut. Delikatnie zamieszać. Sos można zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i wlać do wrzącego sosu. Podczas wlewania mieszać sos. ja nie lubicie zagęszczanych sosów to dolać mniej wody podczas gotowania. Na koniec
Kuchnia PokoleńMalutkie mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję
Buniabaje w kuchniUwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych
Fabryka pomysłówmasy mięsnej formujemy nieduże klopsiki. Obsmażamy je na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju (mniej więcej po 2-3 minuty z każdej strony). W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy wywar z kalafiora oraz pozostałe mleko. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Gęsty sos zdejmujemy z palnika, doprawiamy
Smaki Na Talerzuwymieszać, wyrobić. Formować małe klopsiki, lekko każdy oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę (2-3 łyżki), dodać posiekaną szalotkę, ostrą papryczkę, czosnek, liście bazylii, oprószyć salą, pierzem, zeszklić, ułożyć na patelni klosiki, podsmażyć całość, podlać winem, dodać passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu
Wino Francja Kuchniaprzejadły a na klopsiki też nie miałam ochoty, zrobiłam tym razem kebabiki, które kojarzą mi się zawsze ze słoneczną Turcją <3 Dodałam do nich ulubione przyprawy i muszę przyznać, że wyszły całkiem niezłe :) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1/3 łyżeczki suszonej mięty 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman 1 opakowanie
Ze smakiem i z pasjąLekkie, zdrowe z sezamem i brokułem kotleciki z jesiotra. Zapewniam że na jednym się nie skończy. Podałam je z pysznymi chrupiącymi chipsami z batata i ziemniaków truflowych. Zrobiłam jeszcze sos czosnkowy na bazie jogurtu. Kotleciki są dobre na ciepło i na zimno, można zabrać do pracy. 40 dkg filetu z jesiotra 1/5 brokuła 1 cebula 1 jajko 4 łyżki kaszki(...)tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam w sezamie, wymieszanym pół na pół z bułką tartą. Smażę klopsiki na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony. Batata i ziemniaki fioletowe dokładnie szoruję i kroję na cienkie plastry 1-2 mm na maszynce do chleba. Przekładam do miski
wesoła kuchniarobiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie. Bardzo delikatny smak ryby, wzbogacony o przesmażoną cebulkę i warzywa. Zestawienie to na pewno na stałe zagości w mojej kuchni a przepis polecam wszystkim miłośnikom ryb :-) Fajne danie obiadowe w zestawieniu z sosem śmietanowym i surówką
Walijskie Pichceniemlekiem wyssałam miłość do nich, zawsze mam je pod ręką, gdyż są idealnym dodatkiem do masła orzechowego, placków, ciast i innych deserów masło orzechowe Świetny dodatek do sosów, deserów, kanapek czy naleśników dżem/marmolada Najlepiej, by były domowej roboty, a jeśli nie macie ręki do przetworów, to warto wybrać te z największą ilością owoców w składzie, świetnie przydają się(...)jest IKEA, to polecam zaopatrzyć się w ten produkt. Są pyszne i mają naprawdę dobry skład, dzięki nim obiad zrobi się niemal sam - warzywa na patelnię z ziemniakami, kilka klopsików, jogurt naturalny i obiad, że palce lizać gotowy :) warzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć
Cooking MonsterProponuję dzisiaj klopsik z mieszanym mięsem wieprzowo - indyczym i kawałkami piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego 05 kg mięsa z udźca z indyk pół piersi z kurczaka 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego pół
W kuchennym oknie Ewy