Indyk z warzywami i ryżem to jednogarnkowe bardzo syte i zdrowe danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a z całą pewnością stworzycie niepowtarzalną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Być może wiele osób zadawało sobie pytanie: czym się różnią pulpety od klopsików. Szukając odpowiedzi na to pytanie dotarłem do najciemniejszych zakątków internetu. Przeczytałem wiele kłótni, sam w niektórych uczestniczyłem. Przewertowałem stare i nowe książki kucharskie. Niemal pracę doktorską mógłbym o tym napisać. I chyba już wiem, chyba znam prawdę. Bo wersji jest wiele. Że jedne są z takiego(...)mięsa, a drugie z innego, że jedne się najpierw smaży, drugie od razu gotuje, jedne są z sosem, drugie bez, jedne to dodatek do zupy, a drugie do drugiego dania… Wiele, naprawdę wiele opcji. Każdy miał na ten temat coś do powiedzenia. A prawda jest inna: to jest dokładnie to samo danie. Po prostu w różnych częściach Polski jest różnie
Marder&Marder Manufacturemoja Córka uwielbia takie zajęcia... Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie", z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików).Składniki pulpecików:- 250g mielonej wieprzowiny- 250g mielonej wołowinyU mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej- 1 jajko- 2 łyżki świeżo startego parmezanu- 1 zmiażdżony ząbek czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano(...)marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)- sól mi pieprz do smaku- 100ml pełnotłustego mleka
Smaczne Zdrowebułki tartej, aby masa była spoista. Wilgotnymi dłońmi uformowałem małe klopsiki, panierowałem je w bułce tartej. Smażyłem na rumiano ze wszystkich stron ok. 3 minuty. Wyjąłem, osączyłem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Ponownie przełożyłem je na patelnię z ostudzonym tłuszczem, podlałem ½ szklanki wody wymieszanej z łyżeczką sosu sojowego, przykryłem, dusiłem jeszcze 3 minuty. Podałem z kaszą bulgur
R'n'G Kitchenłyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Wszystkie składniki na klopsiki umieść w robocie i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Odstaw na 10 minut, jeśli używasz błonnika. BłonnikRozgrzej olej. Uformuj okrągłe kulki falafel. Wrzucaj po kilka na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor. Podawaj na ciepło z sosem, sałatą i pita. The post Falafel z ciecierzycy appeared first
codojedzeniaorzechowej panierce. Udekoruj listkami mięty. Podaj z większą ilością sosu tzatziki w małej miseczce. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam domowy fast food: Ekspresowe calzone Falafele z marchewką Pissaladiere Pity z klopsikami i botwinką Marokańskie kefty Pity z rybą i surówką
Chilli Czosnek i Oliwapotrawę. Dzisiaj już wiem jest bardzo dobry, zdrowy i nie tuczy jak biały makaron. Mięso mielone, cebulka poszatkowana, majeranek, jajko, odciśnięta bułka, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Uformować małe klopsiki, odłożyć na bok. W garnuszku rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę z czosnkiem na złoty kolor. Wlać puszkę pomidorów, wodę,wywar, dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę, posiekaną papryczkę chilli. Doprowadzić(...)minut. Jeśli lubicie bardziej ostro można dodać o jedną papryczkę chilli więcej. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerz lub miseczkę wyłożyć makaron i polać sosem pomidorowym z klopsami. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpokroić w plasterki. Nabijać warzywa i klopsiki na patyczki do szaszłyków. Piekarnik z opcją grill lub kombiwar nagrzać do 220 C i piec szaszłyki. Położyć szaszłyki na naczyniu tak żeby nie dotykały dna. Na dno wlać odrobinę wody. Szaszłyki skropić oliwą z oliwek. Piec 20 minut. Można je upiec na grillu. Sos jogurtowy – do miseczki wlać jogurt, dodać
Kuchnia PokoleńGołąbki na szybko. Bardzo smaczne i proste danie, nie trzeba męczyć się z kapustą, którą trzeba gotować, nieraz rozrywa się, albo liście są za duże. Tu szybko formujemy owalne klopsiki, nic się nie rozsypuje, ani nie rozwala i na dodatek nie trzeba piekarnika. Z podanych składników wychodzi obiad dla 4 osób na dwa dni. Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności od wielkości gołąbków. Sos pomidorowy do gołąbków 1 l przecieru pomidorowego (z kartonika) 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka
Dobra karma4.8 / 5 ( 5 votes ) Krem z dyni ze smażonymi klopsikami Krem z dyni ze smażonymi klopsikami , to wybitnie jesienna propozycja . W tym sezonie, niestety
Ogrodnik w podróżyposiekany koperek. Łączę wszystkie składniki. Z masy formuję okrągłe klopsiki. 2. Pulpety obsmażam z dwóch stron na oleju. Następnie przekładam je do garnka. Wodę mieszam z mąką i papryką. Wlewam do pulpetów. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. Dodaję śmietanę i gotuję jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia KasiDodajemy siekany szczypior. Formujemy kotlety i klopsy - kotlety większe, a klopsiki małe. Obtaczamy w bułce tartej. Klopsy obsmażamy na oleju i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą (ok 200 - 300 ml). Gotujemy ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy siekany koper. Po kilku minutach zaprawiamy odrobiną mąki (jeśli sos nie zgęstniał wystarczająco od samej bułki) i zabielamy łyżką śmietany
Kuchnia po mojemupęczek * mąka pszenna / żytnia – 4 łyżki * sos ostrygowy – 1 płaska łyżeczka * sól, pieprz, papryka, chili – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dorsza mielimy, dodajemy ugotowany ryż, jajko, posiekany szczypiorek oraz mąkę. Doprawiamy do smaku i wszystko razem wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy kotleciki / klopsiki i zostawiamy na ok. 15 minut w lodówce
Ostra na Słodkozrobione, ale smakują wyśmienicie. Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry z kurczakiem Krewestki w sosie słodko-kwaśnym (z warzywami i świeżym ananasem) Owoce morza sprzedawane na ulicy Kraby sprzedawane na ulicy Grillowane szaszłyki z jajek W Tajlandii jada się również zupy. Pierwszy(...)niej jako dodatek ryż na oddzielnym talerzyku. Oczywiście znajdziemy tutaj też inne zupy, wszystkie warte uwagi. Wszystkie są przygotowywane „na bogato” z dużą ilością warzyw, mięsa/krewetek/mięsnych klopsików/kawałków ryby, czasem z makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać! Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy
Zawsze głodna!dodatkowo suszoną włoszczyznę. Do gotującego się bulionu wkładamy klopsiki. Gotujemy na wolnym ogniu. Do garna przekładamy pieczarki oraz odsączone grzyby leśne. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania odlewamy pół szklanki bulionu. Mieszamy go z e śmietaną i mąką. Ponownie przelewamy do mięsa i gotujemy jeszcze kilka minut aby sos delikatnie zgęstniał. Podajemy z kluseczkami lub ziemniakami
VioletoweKucharzenie