końcu dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, przecier pomidorowy, tymianek, majeranek i ewentualnie sól i pieprz. Wszystko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Przypominam Wam także przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowo- paprykowym (przepis tutaj) . Pulpeciki te również przygotowałam w garnku Happycall. Składniki: * 500 g mięso mielonego wieprzowego * 2-3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia klopsów * 1 jajko * sól(...)smaku: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano Wykonanie: Do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, całe jajko, sól, czosnek i przyprawę. Dłońmi dobrze wyrobić mięso. Uformować małe klopsiki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w plasterki paprykę, pieczarki i cebulę w piórka
Zrób to smacznienaprawdę je uwielbiam. Do tych mini pomarańczek szukałam odpowiedniej oprawy, a że same w sobie są bardzo aromatyczne, to potrzebują absolutnego minimum. Dobra kaloria uszczęśliwiła nas ostatnio nie tylko genialnymi klopsikami, ale też burgerami. Odkąd je odkryłam, są u mnie zawsze w lodówce, bo nie dość, że smaczne to ich przygotowanie (odgrzanie) zajmuje dosłownie 3 minuty. Składniki na sałatkę (wystarczy(...)wegańkiej) Jeżeli używasz kumkwatów to poprzekrawaj je na pół, jeżeli pomarańczy to obierz ze skóki i pokrój cząstki na 1-2 cm kawałki. Wymieszaj musztardę i słodki syrop, jeżeli sos będzie bardzo gęsty to dodaj łyżkę-dwie wody. Wymieszaj wszystkie składniki. Burgery są naprawdę dobre, a co najważniejsze mają świetny skład. Cena też do przyjęcia, bo za dwa kotlety zapłacicie
greenscarfSkładniki/2 porcje: – ok. 1 ½ szklanki ugotowanych brokułów – 1 niepełna szklanka płatków owsianych – ¾ szklanki suchej czerwonej soczewicy – 1 jajko – 2 łyżki mąki orkiszowej – 2 łyżki ziaren
I LOVE LIFEwspólne gotowanie! SKŁADNIKI: -1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego - 3 jajka - 1/2 szklanki bułki tartej - sól, pieprz - 3-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia - ryż jaśminowy na sos: -1/2 dużej kapusty pekińskiej - biała cześć pora (ja użyłam 1/2) - 1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, czosnek, - natka pietruszki - 1 kostka rosołowa - 0,75 litra wody - 4 łyżki masła(...)drobną kostkę, pora posiekaj, w dużym rondlu lub woku na maśle zeszklij pora i kapustę, duś około 10 minut. Dodaj wodę i kostkę rosołową + przyprawy. Zagotuj całą masę, dodawaj klopsiki. Całość przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dadaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj dokładnie i zagotuj całość. Podawaj z gorącym ryżem, obficie posyp natką pietruszki lub majerankiem
SMYKWKUCHNIPorcja klopsików o wartości kalorycznej 275 kcal.Danie lekkostrawne,dietetyczne i bardzo smaczne z miętową nutą. 50dag.mielonego mięsa z drobiu 1-2 łyżki bułki tartej 2 jajka 1 musztardy 10 listków świeżej mięty olej sól pieprz Dip Miętowy: ~~~~~~~~~~~~ 10dag.gęstego twarożku chudego 1 szkl.jogurtu nat.chudego 20 listków mięty skórka i sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku(...)obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem-ja opiekłam je w prodiżu podlewając odrobiną wody ok.15-20 min.Przykryć i wstawić do ciepłego miejsca np.piekarnika aby doszły do siebie. Sos miętowy-czosnek obieramy i drobno siekamy razem z miętą.Mieszamy z jogurtem,twarożkiem i sokiem z cytryny oraz otarta skórką z cytryny.Przyprawiamy.Sos podajemy np.w połówce papryki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś zabieram Was do Hiszpanii , a dokładnie w region Andaluzji. Andaluzja jest regionem rolniczo-przemysłowym, z rozwiniętym górnictwem, uprawami oliwek, bawełny, dębu korkowego, cytrusów i palm
Ostra na Słodkoszpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład, ale bardziej zależało mi na oryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować w podłużne pisiorki ;) Składniki: mięso mielone (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania(...)meksykańskiej. Tak przygotowane szpadki przekładamy do naczynia żaroodpornego (z dodatkiem oliwy) i pieczemy w 150st. przez ok. 40- 50 min. Babka ziemniaczana najlepiej smakuje ze śmietaną. Ja przygotowałam sos z papryką i bazylią. Smacznego!!! Dinner- potetos and minced meal. The first impression is chops with boiled potetos. That's the simple way of course
bastalenaSkładniki: 600 g mięsa mielonego 1 jajko 6 pomidorów pół marchewki 2 cebule czerwone 1 cebula biała pęczek natki pietruszki czosnek sól, pieprz, tymianek, lubczyk, oregano
Gaździnka warzyPewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy
Buniabaje w kuchnipoddusiłam z esencją do duszonych mięs Knorr. Esencje te dostałyśmy w upominkowej paczuszce otrzymanej od jej producenta firmy Knorr - dziękujemy. A teraz zapraszamy na pyszny i pachnący obiadek ;-) Klopsiki z natką pietruszki SKŁADNIKI : 500 g mielonej łopatki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz do smaku tłuszcz(...)mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimożna je jeść podczas diety, doskonale nadadzą się dla dzieci, kiedy chcemy im w menu przemycić trochę gotowanych warzyw i mięska drobiowego. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu : Składniki : ugotowane mięso z 2 udek kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 mała ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera kasza(...)minuty np. w rosole, czy wywarze, ale gotujemy ostrożnie aby pulpety się nie rozpadły. Pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Pulpety podajemy do rosołu, do innej zupy lub podajemy z sosem śmietanowym z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Można też podawać same pulpety na gorąco lub zimno. Smacznego! The post Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZdrowe ,dietetyczne klopsiki podane w lekkim ,kremowym sosem.T o smaki naszego dzieciństwa.Kto niezna ich i nie spróbował,chyba nie ma takiego.Polecam . Danie ma 420 kcal. 0.5 szkl.kaszy kuskus - przepis na opakowaniu 1 łyżka koperku z natką -3g. 2 łyżki mielonego drobiowego mięsa -60g. 1białko-30g. 1 łyżka bułki tartej-10g. pojemnik jogurtu naturalnego - 150g. 1 marchewka(...)Mięso w miseczce doprawić solą i pieprzem,dodać białko i bułkę tartą.Z masy formujemy pulpety i gotujemy je w bulionie warzywnym z marchewką starta na tarce.Zredukować( odparować) sos,lekko wstydzić i dodać jogurt naturalny oraz koperek 3 łyżki.Wymieszać.Całość podawać z kaszą kuskus ,posypać resztą zieleniny.,ogórkiem i sałatką.Smacznego!. Jeśli jest taka potrzeba zaklepać mają ziemniaczaną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwiesz co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? U mnie sprawdziły się klopsiki, które szczególnie smakują dzieciakom, z dodatkiem sosiku pomidorowego. Składniki: mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko) ½ bułki 1 jajko Mleko Sól, pieprz Łyżeczka koperku Pół łyżeczki kaszy manny łyżeczka bułki tartej Masło klarowane Mąka do obtoczenia 3 łyżki passaty pomidorowej ½ szklanki rosołu Wykonanie: Mięso wyjąć z rosołu(...)bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym. Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki
Tradycyjna Kuchniaprzygotować pulpeciki z tuńczyka. Nawet mój "Tadek niejadek" wcinał, aż mu się uszy trzęsły ;-) lepszej rekomendacji na trzeba ! #MasterTuńczyk pulpeciki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 2 żółtka 2 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych 3 łyżki mąki pszennej zupa: 1/2 kalafiora 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 malutki por cebula(...)Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Płatki jaglane zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody i odstawiamy na 5 minut, następnie dodajemy tuńczyka, żółtka, mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki wrzucamy do zupy na 5 minut pod koniec jej gotowania. Zupę podajemy z poszatkowaną natka pietruszki
Jadło i czytadło