szklanka mąki kukurydzianej 3 łyżki smalczyku roślinnego 2/3 szklanki gorącej wody płaska łyżeczka soli Dodatkowo: smalczyk do posmarowania tortilli 3/4 opakowania ogórki kiszone 3-4 sztuki szynka lub boczek ok 8-9 plastrów kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb) pomidor - 2 sztuki opcjonalnie sos czosnkowy W gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając(...)musimy wykonać kiedy tortilla jest jeszcze ciepła, ponieważ potem mogłaby się połamać. W gotowe, uformowane tortille wkładamy ulubiony farsz. Mnie do smalczyku roślinnego najbardziej pasował ogórek kiszony, pomidor, szynka i głąb kapusty pekińskiej (pokroiłam go w paski i delikatnie przyprawiłam). Tortille można polać ulubionym sosem
Jadło i czytadłoszalotek Dzień 2 Jabłka - łącznie 7 sztuk Sok: marchew, jabłka (700ml) Zupa cebulowo - pomidorowa (do wczorajszej zupy dodałam pomidory) Ogórki kiszone 2 szt Jabłka gotowane z cynamonem Dzień 3 Jabłka Sok marchew - jabłko (500 ml) Kapusta gotowana (krojona) z marchewką, cebulą, ziołami, solą Brokuł(...)gotowany na parze (0,5 kg) z duszoną cebulką Jabłka gotowane z cynamonem Dzień 4 Jabłka Warzywa: 1 papryka, 1 ogórek zielony, 1 cykoria, 2 ogórki kiszone, 4 pałki selera naciowego Kapusta gotowana (wczorajsza) Rosół (przepis wkrótce
Co na wege obiad?Modro kapusta to pyszny pomysł na czerwoną kapustę rodem z Górnego Śląska. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, takich jak śląskie roladki, polędwiczki wieprzow e czy dziczyzna. Modro kapusta prosto ze Śląska Przepisów na czerwoną kapustę jest bez wiele – na ciepło, na zimno, na słodko, kiszona. Bezsprzecznie jednak jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten pochodzący z okolic Górnego(...)Śląska. I właśnie jego dziś bierzemy na tapet. Modro kapusta jest przyrządzana z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku i delikatnej, zeszklonej cebuli. Dodatki te nadają kapuście charakterystyczny, głęboki smak. Ciekawostka – modro kapusta została w 2017 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modro kapusta wyśmienicie pasuje do klasycznych potraw kuchni śląskiej, czyli
Na-talerzu.plDobra surówka do obiadu Składniki - 0,5 kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - 1 marchewka - 2 łyżki koperku (może być mrożony ) - 1 jabłko - sos sałatkowy koperkowo-ziołowy - 3 łyżki jogurtu - 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania 1. - kapustę pokroić dodać potarte na dużej tarce ogórki,jabłko i marchew. Dodać koperek,wszystko posypać sosem sałatkowym. D odać jogurt i majonez dobrze wymieszać
W królestwie smaków Beatysałatki:) Składniki: 750g filetu z kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, puszka kukurydzy, 7 kiszonych ogórków, 1/2 główki małej kapusty pekińskiej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem. Mięso ułożyć(...)dnie miski, najlepiej przezroczystej, polać ketchupem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać opłukaną i odsączoną kukurydzą. Posmarować majonezem i polać ketchupem. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską
Z miłości do słodkościKiszona brukselka zawiera moc dobroczynnych składników, które “doładowują” nasz układ odpornościowy. Robi się ją niezwykle prosto, a szczególnie warto przygotować ją zimą, gdy brukselka jest w dobrej cenie. Brukselka świetnie nadaje się do kiszenia – przecież to malutka kapusta Spróbujcie się skusić na to, by zamknąć te małe, urocze główki w słoiku z solanką
Wiszniówkaolej. Składniki 1 puszka tuńczyka (dowolnego) 1 mała puszka groszku konserwowego Bonduelle kawałek kapusty pekińskiej 1 mała czerwona cebula ok. 4 łyżki majonezu 2-3 ogórki kiszone sól pieprz kolorowy 1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Ogórki i czerwoną cebulą kroimy w kostkę. Tuńczyka (użyłam w oleju sojowym) odcedzamy a groszek płuczemy. 2. Sałatkę układamy warstwowo w 2 słoikach
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWiosenna surówka z młodej kapusty Prosta, szybka i bardzo smaczna surówka do obiadu. Idealnie skomponuje się na przykład z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i mięskiem czy rybką. Pyszna i kolorowa bomba witaminowa! Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 ogórki kiszone pęczek rzodkiewek 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) opcjonalnie garść posiekanej ulubionej zieleniny typu
Blog z ApetytemWszyscy kiszą ogórki i ja bez nich nie wyobrażam sobie życia. Ale do kiszenia nadaje się wiele innych warzyw i owoców. Pierwsza na myśl przychodzi mi oczywiście kapusta, a zaraz po niej kiszony kalafior, który ukiszony jest pyszny! Spróbuj różowego kiszonego kalafiora! Tym razem postanowiłam zakisić marchewkę. Jemy ją często, pod różnymi postaciami, więc kiszona też znajdzie miejsce w naszej
Smaczna Pyzafiletów z kurczaka - 5 ogórków kiszonych - ½ opakowania przyprawy kebab-gyros - 2 cebule - ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki - olej Surówka - ½ kapusty pekińskiej - marchew, cebula - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki oleju - sól, pieprz - cukier, ocet ( ok. 1 łyżeczka ) Sos - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki majonezu - ½ opakowania
Świat Smakuwpadkę, bo rassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co fakt, to fakt -Rosjanie kapustę uwielbiają. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy je na niewielkim ogniu na maśle
Kuchenna KontrrewolucyaSurówka z białej kapusty z piklami i sosem musztardowym Składniki: ok. 1/4 główki białej kapusty Pół słoiczka 300 ml pikli / w zamian mogą być kiszone ogorki pęczek koperku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ewentualnie sól, pieprz Wykonanie: Kapustę szatkujemy, pikle ,a jeżeli ich nie mamy możemy je zastąpić ogórkami kiszonymi -kroimy na mniejsze kawałki, koper siekamy, dodajemy musztardę i wszystko
W Moim Magicznym DomuKiszone ogórki można podawać na wiele sposobów, proponuję pyszną surówkę. Pół główki kapusty 1 kg, 2 cebule, 5 średnich ogórków kiszonych, 3-5 łyżek oleju roślinnego, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka pieprzu, coś zielonego. Kapustę ucieramy, cebulę i zieleninę siekamy, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Surówka jest gotowa, bardzo smaczna, dobrze pasuje do każdego posiłku
chleba naszegoprostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry wołowiny (najlepiej z udźca), musztarda, kiełbasa śląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko. Zrób tak: weź plastry wołowiny(...)udźca, rozbiją ją cienko, posyp solą i pieprzem, posmaruj zwykłą musztardą. Na skraju rozłóż pokrojone w słupki ogórki kiszone i boczek oraz pokrojoną kiełbasę. Posyp odrobiną cebuli. Dodatków musi być tyle, aby mięso dało się szczelnie zwinąć. Gdy już to zrobisz, obwiąż rolady sznurkiem, aby nie rozwinęły się podczas gotowania. Obsmaż je na gorącym tłuszczu, dodaj poszatkowaną w kostkę cebulę
Kulinarna Polska