kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:277/357)

Bigos z kapusty pekińskiej 195

Bigos z kapusty pekińskiej Składniki :   kapusta pekińska - 1 szt duża  czosnek - 1 ząbek  kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki - 0,5 kg papryka - 3 szt cebula - 5 szt ogórki kiszone - 5 szt keczup pikantny(...)Kuleczki : mięso mielone - 600 g jajko - 1 szt bułka tarta - 2 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Kapustę pekińską, pokroić, przełożyć do garnka, podlać małą ilością wody, posolić, dusić na wolnym ogniu. Ogórki kiszone i kiełbasę pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pieczarki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wszystkie składniki

Kuchnia Danusi
Surówka "Samo Zdrowie" 209

średnia kapusta pekińska                                                              - 2-3 pomidory(...)ogórki kiszone                                                              - pęczek szczypiorku

Słodkości i nie tylko
Bigos z pieczarek 161

Przepis na bigos bez kapusty, za to z pieczarkami, kiełbasą i ogórkami kiszonymi. Bigos z pieczarek oczywiście nie przypomina w smaku prawdziwego bigosu, ale danie i tak jest bardzo pyszne, a do tego proste i szybkie do przygotowania. Podałam go z chrupiącym, świeżym pieczywem. Składniki na bigos z pieczarek: 250 g pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 200 g kiełbasy

e-PrzepisyKulinarne
Roladki schabowe z sałatką "wymyślanką" 185

coś bardziej "egzotycznego" :) Na taką okoliczność proponuję roladki schabowe z pyszną sałatka własnego przepisu z serii "wymyślona na szybko" :) Skład: - mięso schab/ 6 kotletów - ogórki kiszone - łosoś norweski/ 1 kawałek - czosnek/ 3 ząbki - miód - kapusta włoska - sałata radicchio/cykoria - marchewka - olej do smażenia - 100ml oleju z pestek winogron/ lub innego do sałatek - ser żółty - papryka słodka - sos sojowy imbirowy - cebula - bułka(...)kawałek sera żółtego, kawałek ogórka kiszonego, czosnku i łososia. Przyprawiamy słodką papryką. Zawijamy kotlety w roladki, dekorujemy cebulką i odstawiamy na 30minut aby się "przegryzło" Roladki obtaczamy w panierce z jajka i bułki tartej, tak jak w przypadku zwykłych kotletów i smażymy na patelni. Przygotowujemy sałatkę :) Kroimy sałatę i kapustę i marchewkę w paski, wszystko wrzucamy do miski. Robimy

upichcona
Surówka z kapusty, jabłka, marchewki i ogórka 226

Wielowarzywna suróweczka do obiadku. składniki: 1/2 średniej główki kapusty białej 3 średnie  marchewki 2 jabłka 4-5 ogórków kiszonych 2 łyżki natki piertuszki do skropienia olej Rapso do skropienia sok z cytryny Kapustę poszatkować, delikatnie posolić, wymieszać i odstawić. Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć razem z ogórkami na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i dodać posiekaną

Monia miesza i gotuje
12 potraw wigilijnych 31654

długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas Wigilii  doczeka sędziwego wieku, będąc bardzo urodziwym. 7. Barszcz czerwony Przepisy na: Barszcz czerwony na śliwkach suszonych Barszcz kiszony Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym Kapusta i groch Tradycja mówi, że kapusta ma magiczną życiodajną moc, która sprawia, że przyroda budzi się do życia na wiosnę. Ma chronić od złego, a także

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty 189

Czerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje podana w formie surówki. Surówka z czerwonej kapusty. Składniki: - mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - 1 jabłko - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - olej z awokado

mojewypiekiinietylko
Kiszona kapusta ----crauti 145

startą marchewką Kapustę układać w beczce uprzednio dokładnie wyparzonej. Warstwy kapusty ubijać mocno ręką lub drewnianym tłuczkiem. Naczynie napełnić w 80% ponieważ podczas kiszenia wydziela się dużo soku, a także dwutlenku węgla, który podniesie kapustę do góry. Na wierzch położyć denko i obciążyć. Zamknąć naczynie z kiszonką niezbyt szczelnie, aby gazy fermentacyjne mogły swobodnie uciec.  Pozostawić

w mojej kuchni
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej - do obiadu 241

Przepyszna, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej, idealna do obiadu! Koniecznie wypróbujcie!  Składniki: (na 3-4 osoby) 1 połowa kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 cebula 3-4 ogórki kiszone na sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody odrobina cukru zioła prowansalskie  sól ocet jabłkowy - odrobina Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy, drobno

Gotuj z Mąką
Sałatka gyros 104

Sałatka gyros to pyszna warstwowa przekąska imprezowa, idealna na każde możliwe przyjęcie. Składniki 1 pierś z kurczaka przyprawa gyros cebula 4-5 ogórki konserwowe lub kiszone papryka 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej 3 duże łyżki majonezu i 3 łyżki keczupu Przygotowanie Pierś pokroić na grube paski, posypać przyprawą i smażyć z obu stron. Po usmażeniu zostawić na talerzu

Wasze Przepisy
Kotlety schabowe z farszem z surowej białej kiełbasy 119

pominąć. Przyprawiając farsz, należy uważać z ilością soli - surowa kiełbasa bywa słona. Tak przygotowane kotlety schabowe można podać z dowolną jarzynką. Ja podałam je z młodą kapustą, ale sprawdzą się też ogórki kiszone. Polecam! kotlety schabowe z farszem z surowej, białej kiełbasy składniki 5 kotletów schabowych, bez kości, rozbitych ok 200 g białej, surowej kiełbasy 1 cebula garść pietruszki sól

Stare Gary
Sałatka gyros inaczej 221

smaczna. :-) Szczypiorek na wierzchu dodał jej smaku i koloru. Idealna imprezowa sałatka. Smakuje i wygląda. ;-) 2 piersi z kurczaka 3 średnie cebule czerwone 6 średnich ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona szczypiorek majonez ketchup przyprawa gyrosa olej 1. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy i wrzucamy do miski. Dolewamy 2-3 łyżki oleju i doprawiamy

Szefowa kuchni
Sałatka z tuńczykiem 277

śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej i zabierać w pojemniczku do pracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej,  4 pomidory,  4 ogórki kiszone,  1 papryka czerwona,  4 jajka gotowane na twardo,  1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora,  1 serek capresi typu

kgwjanczewo
Kotlety z ciecierzycy (ciecierzycowe kotlety) 216

wierzchu są chrupkie) - smażyłam pod przykryciem. Kalorie: 1 porcja (kotlety bez surówki): ok. 450 kcal (bez oleju: ok. 360) Dodatkowo: Surówka na zdjęciu: 100 g białej kapusty, trochę marchewki, pół małego ogórka kiszonego, 1/3 łyżeczki cukru i pół łyżeczki musztardy.     Smacznego

Malowane smakiem