Kimchi czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką. Dziś podaję przepis na kimchi podstawowe. Ja używam kimchi do dań mięsnych, znakomicie podkreśla smak
Moje Małe Czarowanietakiej sytuacji ja dziś byłam stojąc przy garach i gotując oraz wydając rodzince obiad. Była kasza jaglana gotowana z natką pietruszki, solą i oliwą. Była surówka z kapusty z kiełkami i kiszonymi burakami. I wreszcie były owe przedmiotowe kotlety o które rodzina toczyła bój. Swoją drogą w obecnej sytuacji do sklepu raz na miesiąc chodzimy i jemy co mamy
Dorota Smakujedomówkę, lub rodzinną imprezę. Składniki: 4 jajka pęczek rzodkiewki 200 g. sera żółtego 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona 1/2 papryki żółtej 2 średnie ogórki kiszone 1/4 główki młodej kapusty (może być pekińska) szczypiorek 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Ser zetrzeć
Agusiowe smakołykiktórym słodzono potrawy), a także miód pitny i beczułki lekkiego piwa. Były również warzywa, chociaż ich wybór był znacznie skromniejszy niż dzisiaj. Jadało się głównie świeże lub kiszone ogórki, taką samą kapustę, marchew, czosnek i cebulę. Nie zapominajmy również o owocach. Na staropolskich stołach, podczas sezonu, królowały jabłka, wiśnie, czereśnie i śliwki. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureSolanka, błędnie, jak się okazuje, nazywana solianką, stała się wypadkową do stworzenia poniższego przepisu. W oryginale jest to zupa wywodząca się z kuchni ukraińskiej i rosyjskiej
Pichceniomaniapieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlewamy do sosu, całość energicznie mieszając. Podajemy z kaszą (np. białą gryczaną) i surówką (np. z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych, przepis znajdziesz tutaj
Qchnia po prostumięsa i nie gotujemy już potrawy dłużej niż tylko do podgrzania mięsa żeby nie ulotnił się aromat chrzanu. Ozora w sosie chrzanowym podałam z puree ziemniaczanym, ogórkiem kiszonym i surówką w kapusty
Smaczna Pyzagotowany schab, który robię jako wędlinę na kanapki . Do tego grubo krojone ziemniaki i całość duszona w piwie z pikantnymi dodatkami. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej, białej lub modrej kapusty lub buraczki w dowolnej formie. Składniki: 1/2 kg gotowanego lub pieczonego schabu 1 szklanka piwa 2 cebule pokrojone w piórka 3-4 posiekane ząbki czosnku 5 średnich kremowych
Czerwień i błękitmaczanka krakowska. Potrzebujemy do tego bułki wodnej (jest miękka i bardzo lekka i fajnie nasiąka sosem z mięsa) i dodatków, u mnie były to ogórki kiszone, sałatka z czerwonej kapusty i sos majonezowo-musztardowy
Dobra karmabułka paluch 4 szt · parówki 4 szt · ogórki kiszone 3-4 szt · kapusta pekińska · keczup Bułki przekrawamy na pół, do środka wkładamy po jednej parówce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż bułeczki lekko zarumienią. Następnie układamy pokrojoną drobniutko kapustę pekińską oraz pokrojone w plasterki ogórki. Całość polewamy keczupem
Camilla w kuchniswoja objetość mniej więcej o połowę. Roladki wyciagamy a sos blendujemy na gładko. Roladki możecie podać np z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie pasują ogórki kiszone, buraczki lub czerwona kapusta. Życzę smacznego ! The post Tradycyjne rolady wołowe appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaPierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne w mojej rodzinie. W odróżnieniu od najbardziej popularnej wersji tego dania w Polsce są robione ze słodkiej kapusty a nie z kiszonej. Daje im to łagodniejszy smak i wyraźniejszy aromat grzybów, a kompozycji dopełnia polewa z podsmażonej cebulki i masła
Milion Smakówteż robicie ? Zostawcie w komentarzach link do swoich przepisów. Składniki : * hamburgery z mielonego mięsa - u mnie drobiowo-wieprzowe * bułka - u mnie grahamka z ziarnami * kapusta biała * pomidor * ogórek kiszony * majonez * ketchup Do tego coca-cola z kostkami lodu. Bardzo kaloryczne danie więc wszystkim na diecie nie polecam ze względu na majonez,ale można zastąpić jogurtem naturalnym
Magiczne Życie Martya.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 główki czerwonej kapusty -1 duża cebula -1 ogórek kiszony -1 jabłko -2 łyżki groszku konserwowego -sok z połowy cytryny -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oliwy lub oleju np.lnianego -sól, pieprz do smaku Kapustę drobno poszatkować(...)dzieci czy dla tych, którzy mają delikatne żołądki będzie lepsza ugotowana do całkowitej miękkości. Ugotowaną kapustę cedzimy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i zalewamy w misce wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy i studzimy. Ogórek kiszony i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy cukier, sól
Kulinarne przemysleniaDobra ciepła ciabatta. Polecam spróbować takiego domowego Fish Burgera . Składniki : * ciabatta bądź inna bułka * 2-3 kawałki smażonego mintaja w panierce z bułki tartej * kapusta pekińska * pomidor * cebula * ogórki kiszone bądź konserwowe * ulubiony sos bądź ketchup Przygotowanie : Bułkę podgrzać , polać sosem - u mnie majonez wymieszany z jogurtem naturalnym i ketchupem. Kroimy cienko kapustę , dodajemy
Magiczne Życie Marty