Danie z kuchni rosyjskiej Składniki pół głowki białej kapusty 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula biała rzepa 3 kwaśne jabłka 1 l bulionu wołowego 3 łyżki masła pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy koperek Przygotowanie Łodygi selera, marchew oraz rzepę obrałem, pokroiłem w słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa
R'n'G Kitchenmąki 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 3 żółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera 1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu(...)gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia. Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą. Składniki sosu mieszam ze sobą
Bea(u)ty kitchenKurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 200 g kapusty pekińskiej 200 g wędzonej ryby, u mnie trewal 2 jajka 1 puszka groszku 2 ogórki kiszone lub małosolne 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz … Czytaj dalej Sałatka z wędzoną rybą
czarrna od kuchnikaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie A na deser coś słodkiego… – Trufle kokosowe
Kulinarny S.O.S.kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie A na deser coś słodkiego… – Trufle kokosowe
Kulinarne S.O.S.Sałatka z buraków kiszonych i pieczonych – podwójnie buraczkowa, zaskakująco smaczna, zdrowa i tania. Buraków ostatnio jemy całkiem sporo, bo na czas izolacji domowej tej pandemii kupiłam worek buraków, marchewki, kapusty, cebuli i ziemniaków. Podstawowe warzywa, tanie, sezonowe i co ważne takie, które mogą długo poleżeć w lodówce / spiżarni . Bardzo uniwersalne, wiele pysznych dań można z nich przygotować. Część buraków
Dorota Smakujewołowego. Roladę wołową najlepiej więc przygotować dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać i podać ją w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty . Składniki na roladę wołową 800 g wołowiny 250 g boczku wędzonego 1 duża cebula 2 ogórki kiszone 3 łyżki ostrej musztardy 750 ml wody lub bulionu wołowego 2 łyżki mąki pszennej pieprz i sól do smaku olej
niecodziennikparyświeżych warzyw m. in. pomidorów, ogórków kiszonych, czerwonej cebuli, sałaty bądź innych ulubionych warzyw, ulubionych sosów oraz świeżej bułki posypanej sezamem. Domowe burgery – Składniki Składniki na kotlety 800 gram mielonej wołowiny 1 cebula płaska łyżeczka pieprzu i soli 1 łyżeczka ostrej musztardy Pozostałe składniki 4 bułki do burgerów czerwona cebula 3 ogórki kiszone sałata lodowa bądź mieszanka sałat ketchup(...)ulubiony sos np. czosnkowy, BBQ, musztardę. Na dolną część bułki nakładaj kolejno sałatę, usmażonego kotleta, 2 plasterki pomidora, 3 plasterki ogórka kiszonego, czerwoną cebulę. Domowe burgery najlepiej smakują z dodatkiem domowych frytek z ziemniaków i świeżej surówki z kapusty. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze domowe burgery 2020-01-06 Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 2019-12-29 Domowy
To Musisz Wiedziećmoim rodzinnym domu, ale tak jak mama nie gotowała często kapusty, także rzadko sięgała po bigos. Polubiłam ją dopiero jakiś czas temu, doceniając za prostotę i szybkość przygotowania. No i oczywiście pyszny lekko słodki smak i delikatność. Zapraszam do innych przepisów na dodatki do obiadu: – ogórki kiszone – pikantny sos pomidorowy – domowa musztarda – ziemniaki nakrajane – podstawowy
nietylkopasta.plspód delikatnie się przyrumieni. Na dolną część bułki kładziemy sałatę, na nią burgera, dalej idzie plaster sera, pomidor, ogórek kiszony i krążki cebuli. Kompozycja to zresztą absolutny free style. Buregra podajemy z pieczonymi frytkami i surówką np. kapusty pekińskiej. Artykuł Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKrupnik jaglany z kapustą czerwoną – prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Idealne danie kuchni kryzysowej . Zupa smaczna, sycąca, rozgrzewająca, bezglutenowa, tania. Kapusta czerwona, mam wrażenie że niedoceniana w zupach i daniach – poza mnóstwem wartości odżywczych, nadaje daniom a w szczególności zupom ciekawy kolor, przez co jest atrakcyjna dla dzieci Kapusta jest warzywem tanim, zdrowym i co najważniejsze, można(...)spokojnie jeszcze by sobie poleżała. Znalazłam jednak na nią pomysł. Połowa poszła do kiszenia na zakwaś i chrupiącą kiszonkę (przepis wkrótce) z drugiej połowy powstał duży prawie 5 litrowy gar zupy, który rodzina pięcioosobowa jadła przez dwa kolejne dni na lunch. PRZEPIS NA KRUPNIK JAGLANY Z KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki na krupnik: 1 cebula 1/2 małego pora 3 łyżki oliwy
Dorota SmakujeMięso na zrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny(...)rolady z indyka. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis sól morska i pieprz czarny Kamis 2 x ogórek kiszony z chili plaster boczku 3 cebule 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia wykałaczki Plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1. Ogórki kiszone kroimy w talarki i wkładamy do miski 2. Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5. Do słoika (0,9 litra) wkładamy: 1/2 łyżeczki czarnego
Przepisy kulinarne babci Antoninypodróż po mazowieckich smakach. Wiodącym produktem był bardzo popularny na tych terenach ziemniak. Rozpoczęliśmy sałatką ziemniaczaną z ogórkiem kiszonym. Następnie otrzymaliśmy ziemniaka w aromatycznym rosole z plastrem gęsi i szczypiorkiem Placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Cepeliny z kapustą i grzybami polane cebulką na maśle. Babka ziemniaczana (rejbak kurpiowski) pieczona w piecu chlebowym Słynne przecieraki ze skwarkami i wiejskim twarogiem
królestwo garów