kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:276/357)

Bigos z młodej kapusty 72

Bigos z młodej kapusty robi się o wiele szybciej niż z kapusty starszej i kiszonej. Jest delikatny i słodkawy w smaku  a w dodatku lekki. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub samym pieczywem. Składniki: gł ówka młodej kapusty 0,5 kg kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego kostka rosołowa 2 liście laurowe kilka ziarenek

Przepisy mojej mamy
Kimchi – koreański przysmak 97

Kimchi to jedna z najpopularniejszych kiszonek na świecie. Jest też wyjątkowo zdrowa. To kiszona na ostro kapusta (najczęściej pekińska), która jest nie tylko sałatką samą w sobie, ale jest także kluczowym składnikiem wielu dań – zarówno koreańskich, jak i tych z kuchni nowoczesnej. W Polsce kimchi bardzo często podawane jest też w zestawach lunchowych do sushi – ja właśnie

Poezja smaku
Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka 101

Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka Kapusta ziemniaczana to przewrotne danie z terenu Kolbuszowszczyzny, w którym nie ma kapusty. W lokalnej lasowiackiej gwarze nazwa ta brzmi „kapusta źmiocano”. W tej części Puszczy Sandomierskiej, a szczególnie w Kolbuszowej Górnej, Kupnie, Porębach Kupieńskich, Bukowcu, Przedborzu i jeszcze w kilku miejscowościach z gminy Niwiska od pokoleń przyrządza się gęstą zupę ziemniaczaną, zwaną kapustą(...)fasola wyglądem przypominają kapustę z fasolą. Przepisów na kapustę ziemniaczaną jest tyle, ile gotujących ją gospodyń. Szukając odpowiedniej receptury posiłkowałam się wiedzą i doświadczeniem Pani Janiny Olszowy, znawczyni kuchni lasowiackiej, która na kolbuszowskim skansenie prowadziła warsztaty kulinarne związane z przygotowywaniem tej lokalnej potrawy. Przepis na kapustę ziemniaczaną z soczewicą na kwasie z ogórków kiszonych pochodzi z publikacji „Lasowiacka kapusta ziemniaczana

Trzeci talerz
Zrazy gryczane 167

grzybowym.  Właśnie takie tu opiszę    Składniki na 4 porcje 1/2 kl kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula  20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki  2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę

Eli Gotowanie
Zakwas buraczany 114

ząbków czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego płaska łyżka soli dwie kromki ususzone chleba razowego na zakwasie jeśli nie mamy razowca to pół szklanki soku z kiszonych ogórków bądź kapusty. Buraki szorujemy porządnie i nie obieramy (pamiętajcie, żeby wybrać ładne, jędrne i bez uszkodzonej skórki), czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Chrzan obieramy i kroimy na kawałki. Buraki(...)macie pewności, że chleb jest nieoszukany, to lepiej użyć dobrego soku z ogórków lub kapusty. U mnie obciążeniem składników był talerzyk i dwa kamienie wygotowane we wrzątku. Słoik bądź naczynie obwiązujemy gazą i sznurkiem, żeby był dostęp powietrza. Odstawiamy w ciemne i przewiewne miejsce. Zakwas kiszony z chlebem będzie gotowy po około 5 dniach, zdejmujemy wtedy pianę, która się wytworzyła

ladykitchen
Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) 162

diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku   (klik tutaj) .   Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych(...)buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 duża cebula kawałek kapusty 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 2 goździki sól morska

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z cykorii z kiszonym burakiem 149

jednym, pyszny zakwas na barszcz lub do picia i zdrowe buraki do jedzenia. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych

Kulinarne przygody Gatity
Kiszona czerwona kapusta 156

Czerwona kapusta, do tego kiszona to prawdziwy rartytas. Nie kupisz jej w sklepie, ale bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych umiejętności, a efekt obłędny. Jak smakuje? Jak kiszonka, choć nieco twardsza, bo z natury liście ma twardsze od białej kapusty to jest jednak dużo delikatniejsza w smaku od białej krewniaczki. Każda kiszonka to jeden

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Musisz spróbować w Czerwcu! Sałatka z młodej kapusty pekińskiej 99

młodej kapusty pekińskiej ależ to jest pyszne! Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić kiszone rzodkiewki . Brzmi dziwnie? Może trochę, ale zapewniam że kiszenie to stary jak świat sposób przetwarzania żywności: warzyw, owoców, ziół by przetrwały dłużej, by można było zrobić z nich zapasy. Ja lubię kisić rzodkiewkę w kawałkiem buraka – nadaje on jej potem również fajny kolor. Taka rzodkiewka naprawdę super(...)młoda kapustę. Warto szczególnie teraz zjadać jej delikatne, miękkie liście bo jest wspaniałym materiałem na sałatki i ma mnóstwo witamin. Smakuje wybornie! Jak dołączycie do tego inne wiosenno letnie smakołyki – młodą marchewkę, rzodkiewki – będzie bardzo ładna i smaczna kompozycja! PRZEPIS SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Składniki: 0,5 kapusty młodej pekińskiej 1 szklanka kiszonych rzodkiewek – przepis 1 jabłko

Dorota Smakuje
Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 130

sałatki. Niczego im nie ujmując, nie są to dania, które pozwolą przetrzymać intensywny dzień w pracy. Zestaw dań, jaki ostatecznie ustaliliśmy skład się ze sporej dawki kasz oraz kapusty: świeżej i kiszonej. Z rozpędu zrobiliśmy sześć dań w obawie, że zupa to za mało i trzeba do nie dorobić sałatkę. Obawy zupełnie zbyteczne, bo zupy są nadzwyczaj sycące. Całe menu(...)zestaw marynowanych, kwaskowych składników (kapary, ogórki kiszone, grzyby), ze słodkimi, pieczonymi (papryka) i dymnym, wędzonym tarogiem. Środa: Krem ze smażonych brokułów Prosty i równocześnie odkrywczy pomysł na przygotowanie dość przecież standardowego kremu z brokułów. Jak się okazuje, brokułowe różyczki wystarczy solidnie obsmażyć na oleju, a zupa zyskuje zupełnie nowy wymiar. Czwartek: Krem z kapusty i parmezanu z pęczakiem Jesienne danie

Niedzielny kucharz
Ciapkapusta - proste danie kuchni śląskiej. 121

cebula 1 - 2 ząbki czosnku sól  i pieprz kawałek boczku lub słoniny ulubione przyprawy Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Kapustę ( najlepsza jest kiszona) obgotowujemy i gdy jest al dente odcedzamy, przekładamy na patelnię do boczku, doprawiamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy tak jak kto lubi, ja dałam tradycyjnie majeranek, kminek, liść

Dieta moja pasja
Łazanki z kapustą 93

przygotowania i robione z produktów ogólnie dostępnych. Makaron i kapusta, to właśnie kryje się pod nazwą łazanki. Łazanki przygotowywane są z grubo krojonego makaronu, podawane z kapustą. Kapusta może być kiszona, świeża, może być także z dodatkiem grzybów. Ja postanowiłam trochę urozmaicić to proste danie i dodałam odrobinę orzechów włoskich. Całość zagrała rewelacyjnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu(...)Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na domowe łazanki. Makaron: 30 dkg mąki + mąka do podsypania 1/2 łyżeczki soli 1 jajko letnia woda 1 łyżka soli Smażona kapusta: 1 mała biała cebula 10 dkg słoniny 1 średnia kapusta 1 płaska łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 5 dkg orzechów włoskich 600 ml wywaru warzywnego 2 łyżki masła Dodatkowo: forma

mecooks
Surówęcia 4 185

fajnie smakuje , i pasuje do wielu wielu drugich dań , tak więc zapraszam wszystkich do wypróbowania mojej wersji surówki . Składniki  ( 4 osób )  Pół główki kapusty białej  2 marchewki  2 ogórki kiszone 1 gruszka  1 jabłko  1 mała cebulka  sól  pieprz ziołowa  3 łyżki oliwy   Wykonanie  Kapustę szatkujemy , następnie obieramy marchew(...)ścieramy  na tarce o średnich oczkach , ogórka kiszonego , jabłko oraz gruszkę także ścieramy na tarce o średnich oczkach . Jak warzywa mamy starce , to obieramy cebulkę i przesmażamy ją na odrobinie oliwy i dodajemy do naszych warzyw i kapusty , doprawiamy do smaku przyprawami , oraz dodajemy olej i wszystko bardzo dokładnie mieszamy , tak aby nasze składniki się dobrze ze sobą połączyły

Mój Smak