Składniki: 4 łyżki sosu czosnkowego Winiary 3 łyżki sosu salsa Winiary 2 duże podudzia z kurczaka lub pierś z kurczaka 1 łyżka oleju 2 ogórki kiszone z chilli 1 duży pomidor 1/2 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka, czerwona fasola) sól, pieprz przyprawa Gyros Kamis 1 czerwona cebula natka pietruszki i pomidorki koktajlowe do dekoracji(...)kości i skóry, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą Gyros, dodajemy olej, mieszamy i zostawiamy na 2 godziny w lodówce. Ogórki kiszone i pomidory kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem. Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na godzinę przed podaniem kapustę pekińską szatkujemy i solimy aby ją zmiękczyć. Mieszankę meksykańską odsączamy z zalewy. Mięso smażymy. W naczyniu układamy warstwami wg uznania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóre w danym momencie robię zależy czy sięgam po kapustę białą czy czerwoną. Biała kapusta jak dla mniej jest daje więcej możliwości. Idealna jest do kiszenia, gotowania czy podawana na surowo. Z czerwoną kapustą jest nieco trudniej. O ile świetnie sprawdzi się kiszona jak w surówkach, to w daniach gorących poza kapustą zasmażaną, jak dla mnie osobiście nie jest już
mecooksOtwieramy drzwi na kapustę, sezon coraz bliżej. Na październik i listopad przypada moment zbiór kapusty i jej kiszenia na zimę. Ja dzisiaj proponuję prostą i smaczną surówkę z kapusty. Mnóstwo świeżej natki pietruszki zaspokoi nasz organizm w witaminę C. Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. 1/4 lub 1/3 główki białej kapusty 1 jabłko
Smaczne mojeDziś propozycja kapusty z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą. Kapusta przygotowana z kapusty białej, nie kiszonej. Aromatyczna, delikatna, nieco pikantna, z owocami jałowca i koperkiem. Jak kapusta to koniecznie z grzybami i mięsem, tak u nas jest, wybór najczęściej pada na wołowinę, suszone grzyby. Dziś świeże boczniaki, pieczarki i dobra kiełbasa, swojsko, domowo, jak u mamy za dawnych lat. Tradycyjna kapusta
Zasmakuj KuchniDzisiaj przepis na samo zdrowie, a mianowicie surówkę z dodatkiem kiszonego buraka. Kiszonki to polska specjalność, szeroko znane są nasze ogórki czy kapusta. Buraki natomiast kisimy do wigilijnego barszczu. A szkoda. Są zdrowe i pyszne. Można je chrupać same jako zdrowa przekąska lub wykorzystać je do surówek. Polecam przepis na kiszone buraki ( zerknijcie tutaj ). Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieKiszone papryki, to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Dotąd kupowałam takie papryki w warzywniaku, były kiszone w całości i faszerowane kapustą. Jednak niezbyt mi smakowały. Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów
Codziennik Kuchennytemu zapanowała moda na kiszonki, czyli kiszone warzywa. Uważam, że to bardzo dobra moda, ponieważ wszelkie kiszonki są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Do tej pory głównie kisiliśmy ogórki i kapustę, okazuje się, że tak na prawdę to możemy zakisić wszystko. Dziś zapraszam Was na kiszone rzodkiewki, więcej testów kiszeniowych dopiero przede mną :). Będę Wam zdawać relacje z moich
Kulinarne przygody Gatitystopień ukwaszenia, wstawić słoik do lodówki. Uwagi : Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się trochę kwasu z kiszonych ogórków lub z kapusty . Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ). Jeżeli ktoś przetestuje ten sposób, proszę o informację
Stare GaryUwielbiamy kapustę i chętnie ją gotuję. Dziś taki a'la bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki. W rezultacie wyszło pyszne danie. Zapraszam na noworoczny bigos. Kapusta z grzybami i śliwką suszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1/3 główki kapusty białej (młodej) 1/2 pora (jasna części) 6 ogórków kiszonych 3 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę oraz pora szatkujemy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut aby warzywa puściły sok. Ogórki kroimy w plastry, wrzucamy do przygotowanych warzyw. Dodajemy majonez, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Qchnia po prostuSkładniki (na 6 os.) 1 główka kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 jabłka 1/2 cebuli 8 ogórków kiszonych 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób Kapustę pekińską poszatkować cienko, wrzucić do miski, dodać sól i pieprz, wymieszać. Marchewkę, jabłka i cebulę obrać, razem z ogórkami kiszonymi zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski z kapustą. Dodać majonez i wymieszać
Kuchenne aromatyfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapusta biała – 50 dag Ogórek kiszony – 25 dag Szczypiorek Oliwa – 2 łyżki Jabłka – 30 dag Cukier Sól ziołowa Kapustę oczyścić, opłukać i poszatkować, usuwając głąb, posypać solą i odstawić na 30 minut. Jabłka(...)opłukać, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórki kiszone opłukać, obrać cienko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka i ogórki połączyć z kapustą, dodać posiekany opłukany szczypiorek oraz do smaku cukier i skropić oliwą, dobrze przemieszać razem
Camilla w kuchniwyglądają na stole, prezentując składniki z których są przygotowane. Serwowana w kieliszkach wygląda efektownie i świetnie nadaje się na przyjęcia. Kurczak gyros idealnie komponuje się z kruchą kapustą, słodkawymi pomidorkami i wyrazistym kiszonym ogórkiem. Sałatka świetnie smakuje również jako(...)dodatek do dań z grilla Składniki: ½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała/pekińska lub sałata) 2 piersi z kurczaka łyżka masła łyżka oliwy z oliwek mieszanka przypraw: sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek, mielona kolendra, rozmaryn, majeranek, tymianek, kurkuma, cynamon lub gotowa przyprawa gyros 4 ogórki kiszone 250g pomidorków koktajlowych 200ml jogurtu greckiego sos sałatkowy ziołowy
Pyry na Gazkapusta jest zdrowa ;-) 1/4 główki czerwonej kapusty 4 ogórki kiszone lub marynowane 1/2 cebuli 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju lub oliwy sól, pieprz sok z cytryny … Czytaj dalej Surówka z czerwonej kapusty
czarrna od kuchnipierogi i powiedziała, że pysznei że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto
bistro mama