ilość i przechowywać nawet kilka miesięcy w lodówce! Składniki: • 6 czubatych łyżek płatków owsianych • 5 ząbków czosnku • 4 listki laurowe • 10 ziaren ziela angielskiego • 2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej stać aby skwaśnieć. • 700 ml letniej wody Wykonanie: Płatki owsiane zmielić w młynku. Ząbki
dom-agi.plNojlepi sie jōm narychtować1 samymu, ale niyrołz2 je tak, że miyszkōmy w bloku, niy mōmy pywnicy, we miyszkaniu za ciepło i czowiek skołzany je3 na [...] Artykuł
Chop w kuchniReceptōw 1 na bigos je kans 2 . Tyn ślōnski je ze przeciyrym ze tōmatōw 3 i nojczyńścij 4 ze kapusty świyżyj i kiszōnyj. Jak żech moji
Chop w kuchniczosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką ochotę na kiszone głąby kapusty, bo to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama nazywała je “ananasami” i zawsze zostawiała je dla mnie. Niestety potem przeczytałam, że są pełne metali ciężkich i już
Ugotowane pozamiataneKulebiak z kapustą z pieczarkami na cieście półkruchym, podawany z pysznym, rozgrzewającym “Barszczem czerwonym“. Pomysł na ten przepis zrodził się tak na prawdę z
Moja DelicjaCóż, czas dołączyć do stada .. . Do tego , podobno , nie ma kuchni Koreańskiej , bez tego przysmaku Cóż , właśnie nadszedł sezon na kapustę pekińską , jej ceny są bardzo przystępne , więc trzeba było w końcu ją poczynić . Efekt ? Super pyszna kiszona , ostra kapucha , w której ja i najstarszy syn się zakochaliśmy . Reszta rodzinki ucieka jak od skunksa .. Cóż , fakt , nie pachnie najlepiej(...)Ugniatamy , przykrywamy i zostawiamy w misce w temperaturze pokojowej na 7 dni . Po tym czasie przekładamy do słoików , zostawiając po 3 cm wolnej przestrzeni od nakrętki , gdyż kapusta się trochę podniesie podczas kiszenia . Wstawiamy do lodówki . Po dwóch tygodniach jest gotowa , ja najbardziej lubię taką po trzech , czterech tygodniach . Serwujemy w dowolny sposób , jako przystawkę lub składnik dań .. możliwości jest
Ogrodnik w podróżyNie wiem czy was zaskoczę czy nie, ale to jest mój pierwszy własnoręcznie zrobiony bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, tym razem postanowiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikSurówka z selera kiszonego to moja propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Lekko słodka, lekko kwaśna, bardzo prosta do przygotowania i zdrowa. Jeśli przygotowujecie kiszony seler lub zakwas z selera – macie gotową bazę do przygotowania surówki w kilka minut. Dlaczego warto jeść kiszonki? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki, seler mają dwa razy więcej witamin(...)regulują pracę jelit; mają właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność; korzystnie wpływają na wygląd włosów, skóry, paznokci; są lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z SELERA KISZONEGO Składniki: kilka plastrów selera kiszonego kilka listków pietruszki garść rodzynek lub żurawiny suszonej łyżeczka miodu majonez Jak zrobić surówkę z selera kiszonego: Zaczynamy od rozdrobnienia selera i pietruszki. Wielkość zależy
Dorota Smakujeinfekcjami wirusowymi i zakażeniami górnych dróg oddechowych. Podgrzewanie do wysokiej temperatury sprawi, że straci część właściwości, jednak w dalszym ciągu będzie pyszna przyprawą dla naszych dań. Kiszonki Kiszone ogórki, kapusta czy buraczki są w Polsce znane i lubiane. Nic dziwnego! Poza wspaniałym smakiem, wspierają naszą odporność dzięki zawartości kwasu mlekowego, witamin B1, B2, B3, witaminy C, A, K, PP, magnezu(...)dziś mówi się o tym, że odporność organizmu pochodzi z jelit, dlatego warto włączyć je na stałe do swojej diety. Poza tymi najbardziej znanymi kiszonkami polecamy również spróbować kiszonych pomidorów, które są popularne za wschodnią granicą. Nie wylewajmy soku z kiszonek! To również cenne źródło soli mineralnych, witamin i dobrych bakterii! Jogurt naturalny Dobre jogurty naturalne zawierają żywe kultury bakterii
ProstePesto.plDobra propozycja na obiad lub do kolacji, która sama się zrobi w piekarniku. Skład: schab środkowy 1,0-1,2 kg, kapusta kiszona-pokrojona 1 kg, smalec 70-100 g, obrane pieczarki ~10 szt., obrana 1 duża cebula,kilka obranych i pokrojonych marchewek, sól 1 płaska łyżka, przyprawy: pieprz, papryka...lub gotowa przyprawa 1 czubata łyżka. Mięso(...)odkrojonej części robimy np.szybki gulasz jak do placka po cygańsku.... Osuszony schab solimy z każdej strony, czekamy 2-3 minuty i wcieramy pozostałe przyprawy. -- -- Do natłuszczonego naczynia wkładamy kapustę, schab i pozostałe składniki. Pieczemy w 200 st. C / 60 minut pod przykryciem. -- Potem dopiekamy bez pokrywki, z każdej strony po 10 minut. -- Po upieczeniu czekamy 10-15 minut, kroimy
chleba naszegopytam starszych , a może i nie tylko - może u kogoś w domu taką kapustkę się nadal gotuje) ,, stołówkową" kapustę z kiełbasą zaprawianą koncentratem ? Raz była to słodka kapusta raz kiszona. Rzadka , z reguły nie specjalnie doprawiona .Do tego tłuczone ziemniaki. Menu rodem ze stołówki, dworcowego baru czy barów mlecznych .Z reguły omijałam szerokim łukiem do chwili aż kiedyś(...)kiełbasą - nie ważne byle była kwaskowato- pomidorowa. Potem jak zaczęłam sama gotować stwierdziłam, że jest to fantastyczny pomysł na ,, zapasowe" obiady. Starczy mieć w zamrażarce porcje obgotowanej kapusty a potem wsadzamy w nią co tam mamy ( gotowane żeberka z zupy, wędzone żeberka, kiełbasę, pulpety itd.) - doprawiamy koncentratem i już. No i obowiązkowo tłuczone ziemniaki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSmaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!