kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:264/357)

Uszka z kapustą i grzybami 102

Uszka z kapustą i grzybami robię równie często, jak uszka z grzybami. No i wbrew pozorom nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Takie uszka z kapustą

Kulinarne Przeboje
8 ciekawych poradników 85

interesuję się od dawna, zdając sobie sprawę z ich walorów nie tylko smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych. Na początku mojej przygody z tymi tworami często produkowałam bardzo tradycyjne kiszone ogórki i kapustę. Potem zaczęłam pytać, czytać i eksperymentować i tak kisiłam wkrótce z powodzeniem rzodkiewki, buraki, selera, marchew, kalafiora, cytryny, pekinkę. W poszukiwaniu nowych inspiracji sięgnęłam po ten właśnie poradnik(...)komu kiszonki nie są wskazane. Następnie jest rozdział o kiszeniu – jak się do niego zabrać, co nam jest potrzebne, jakie warunki itd. W kolejnej części książki znajdziemy przepisy na kiszonki oraz dania z wykorzystaniem ich. I znajdziemy tu kiszone buraki, cebulę, cukinię, cytrynę, dynię, fasolkę, jabłka, kalafiora, kapustę, marchew, ogórki, paprykę, pomidory, rzodkiewkę, seler, śliwki. Wydawnictwo RM, miękka okładka

Dorota Smakuje
Domowe kiszonki które leczą 102

kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. Teoretycznie kisić może każdy! Autorki na wstępnie wyjaśniają na czym polega proces fermentacji oraz czym różni się kiszenie od kwaszenia. Opisują dobroczynne i prozdrowotne właściwości kiszonek, a także kto nie powinien ich jeść. W książce znajdziemy wiele wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa. Od najbardziej tradycyjnych w kuchni polskiej kiszonych ogórków, kapusty, buraków do eksperymentów z cebulą

Tajemnice Smaku
Kiszone buraki 164

pierwszy rzut oka warzywa jakimi są buraki nie za bardzo nadają się do kiszenia. No bo przecież do kiszone to kapusta i ogórki, tak jak robiła babcia i robi dalej mama. Mimo wszelkich waszych niepewności mogę zaświadczyć, że kiszone buraki to niezwykle udane połączenie. Po pierwsze buraki same w sobie są niesamowicie zdrowe, a kiszone to prawdziwa boba witaminowa. Przede

Życie ze smakiem
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 145

oodpowiedniej kolejności posiłków, aktywności ruchowej czy uzupełnieniu diety w mikro- i makroelementy oraz witaminy. Dowiesz się jakie są niezbędne produkty w zimowej diecie, mowa tu o imbirze, kiszonkach (ogórki, kapusta), Yerba mate czy pomidorach. Autorka zachęca także do założenia swojego malutkiego ogródka na parapecie :) Dokładnie chodzi o wszelakie zioła, od estragonu po bazylię i melisę. Jest również przepis na domową(...)mówiąca o przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw mrożonych wynosi 9-12 miesięcy. Magdalena Makarowska zachęca do spożywania produktów kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów i probiotyków. Znajdzie się czas na kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę i ogórki

Zdrowie na języku :P
Kapusta z mięsem z Chorwacji czyli Kupus sa mesom 72

Kapusta z mięsem Kapusta z mięsem, czyli, kupus sa mesom z Chorwacji a dokładniej z regionu Lika, to moje pożegnanie z kuchnią Chorwacką. Proste danie jednogarnkowe, które można zrobić ze świeżej kapusty lub kiszonej w całości, z mięsem lub bez mięsa, podać z ziemniakami czy też Gnocchi. Myślę, że przepisów i wariacji kapusty z mięsem jest tyle ilu kucharzy

RafalCook
Sałatka z czerwonej kapusty w majonezie 163

Pyszne połączenie kapusty i ogórków na majonezie. Smak dopełnia cebulka ze szczypiorkiem i sok z cytryny. Mniam Składniki: 40 dag czerwonej kapusty 2 kiszone ogórki 1 cebula 1 łyżka posiekanego szczypioru sok z cytryny sól do smaku cukier do smaku majonez Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do garnka z małą ilością osolonej wody i gotować około 10 minut. Pod koniec

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z Kapustą i Grzybami 175

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw. Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej

Słodka Strona
Bento – hambagu 140

kapusta: Nieduża główka młodej kapusty 2-3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki oleju z prażonego sezamu Ryż do sushi + sos do ryżu, czarny sezam, sos sojowy jasny Kiszona młoda kapusta „Warzywa na patelnię” – w tym przypadku użyłam tych z „przyprawą orientalną” Przygotowanie: Zaczniemy od ryżu do sushi, gdyż jego przygotowanie zajmie nam najwięcej czasu. Niezaprawionym w bojach z ryżem(...)taką samą ilość sosu barbecue (lub Worcester) i parę chwil redukujemy intensywnie mieszając tak, aby karmelizujący się dokładnie pokrył kuleczki. Zdejmujemy z ognia. Grillowana młoda kapustka: Niedużą główkę młodej kapusty (po oberwaniu oczywiście opadających liści) kroimy na ćwiartki, a następnie na ósemki. Umieszczamy na średnio rozgrzanej suchej patelni (w przypadku patelni bez powłoki nieprzywierającej polecam posmarować ją odrobiną oleju

Kate's Kitchen
Zakwas z selera 181

przemian z zakwasem z buraków, kapusty czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe(...)łyżkę soli. Powstałą solanką zalewamy selera. Słoik zakręcamy przykrywką i odstawiamy dość ciepłe miejsce ( ok 23-25 stopni C) – ja trzymam na blacie w kuchni. W zależności od temperatury kiszenie potrwa 3-5-7 dni. Po tym czasie słoik z zakwasem wstawiamy do lodówki by fermentacja ustała i pijemy. Na zdrowie! Artykuł Zakwas z selera pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Krężałki 190

które obecnie leżą w granicach w południowo-wschodniej Polsce trafiłem na ciekawy sposób podania kapusty, w sam raz na tą porę roku. Właściwie to znalazłem dwie wersje tej samej potrawy. Pochodzącą z Biłgoraju, teoretycznie oficjalna, bo zarejestrowana jako produkt regionalny, wersja, w której kapustę się kisi oraz pochodzącą z terenów sąsiedniego województwa wersja, która nawet może być tą właściwą

Kryzysowa Książka Kucharska
Kapusta zasmażana z boczkiem wędzonym 101

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Kapusta zasmażana kojarzy nam się z jesienią i dla nas jest to taki jesienny "comfort food

CRAVEmonkey
Paszteciki z kapustą i grzybami 98

Paszteciki z kapustą i grzybami – chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Na pewno zakochacie się w nich od pierwszego

Kulinarne Przeboje
Mini krokieciki z grzybami i kapustą 505

Hej! Dzisiaj przepis na pyszne mini krokieciki z kapustą i grzybami. Doskonale sprawdzają się jako obiad lub gorąca kolacja. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Surówka z białej kapusty z pomidorem i ogórkiem 164

przepis na prostą i błyskawiczną surówkę z białej kapusty  z pomidorem i ogórkiem kiszonym. Taka surówka będzie pysznym dodatkiem do obiadu, polecam :)  Składniki: 1/3 główki kapusty 2 pomidory 3 ogórki kiszone 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski, posolić, wygnieść

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania