kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:264/357)

Rzodkiewki kiszone 114

polskiej tradycji kulinarnej produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza

mojewypiekiinietylko
Rzodkiewki kiszone 163

polskiej tradycji kulinarnej produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza

mojewypiekiinietylko
SAŁATKA GYROS Z KURCZAKIEM 175

często przyrządzana jest warstwowo. Ja jednak wolę wersję wymieszaną. Ale propozycję podania i wykonania pozostawiam każdemu wedle uznania. Składniki: Ilość w zależności od ilości sałatki pierś z kurczaka kapusta pekińska kiszone ogórki kukurydza konserwowa cebula biała i czerwona majonez jogurt ketchup (opcjonalnie) ww.czerwona świeża papryka (ja nie dodałam) mieszanka przypraw do gyros sól pieprz granulowany czosnek oliwa Pierś z kurczaka(...)pokroiłam w kostkę,przełożyłam ją do miseczki, wsypałam mieszankę przypraw do gyros,  zalałam oliwą i odstawiłam do lodówki. Pokroiłam cebule i obrane ze skórki kiszone ogórki. Dodałam opłukaną konserwową kukurydzę. Pokroiłam kapustę pekińską. Podsmażyłam na oleju przyprawioną wcześniej pierś z kurczaka. Dodałam ją do pozostałych składników. Wszystko razem wymieszałam. Majonez połączyłam z jogurtem,doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną granulowanego

potrawyregionalne
Młoda kapusta z groszkiem – obiad za 5 zł 95

Młoda kapusta z groszkiem to moja propozycja delikatnej w smaku, świeżej, wiosennej wersji klasycznego, zimowego dania jakim jest kapusta z grochem. Bardzo lubię wigilijną kapustę z grochem. W ogóle bardzo groch lubię! Taka grochówka – mmm… palce lizać! A kapusta to w ogóle jedno z moich ulubionych warzyw. Tania jest, ma wiele cennych dla nas właściwości. Można(...)Późna kapusta jesienna, która wiąże się w ścisłe, ciężkie główki – ta to dopiero jest torpeda! To warzywo, które w naszej zimnej spiżarni / lodówce może leżeć miesiącami – wiem co mówię – podczas pandemii i izolacji domowej zapas kapusty sprawił, że tygodniami nie musiałam kupować świeżych warzyw bo zawsze była kapusta. Do surówek, do zup, do bigosu, do kiszenia

Dorota Smakuje
Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym… 78

Kapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na surowo. Surówki ze świeżej kapusty są orzeźwiające, chrupiące, smaczne i zdrowe. Najczęściej przygotowujemy surówkę z kapusty, marchwi, cebuli, jabłka i oleju. Możemy jednak wprowadzić do naszej kuchni nowe smaki i przygotować surówkę z białej

Tajemnice Smaku
Kiszona, młoda kapusta z marchewką i koperkiem 189

postanowiłam wypróbować. Kapusta wyszła znakomicie, idealna do podjadania na już, na teraz bo na zimę zakisimy jesienią. Powiedziałabym że to kapusta małosolna i smakuje wybornie, zachęcam do zrobienia. Kiszona, młoda kapusta z marchewką i koperkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty) 226

kimchi, j eden ze zdrowszych pokarmów świata, bez problemu przygotujecie samodzielnie. Główki  można   przekroić wzdłuż na ćwiartki, łatwiej będzie wypłukać z liści ewentualne zabrudzenia oraz przechowywać kapustę podczas kiszenia.  Kluczem do sukcesu jest użycie odpowiedniej ilość soli, odpowiedniej papryki (g ochuagru)  oraz odpowiednia temperatura fermentacji. Paprykę kupicie w sklepach z produktami koreańskimi lub japońskimi(...)próbujcie kisić kimchi z żadna inna papryką bo nic z tego nie wyjdzie.   Liście kapusty "zmiękczamy" przez 2-3 godziny w soli z wodą następnie  dokładnie płuczemy i odsączamy na sicie. Z pozostałych składników przygotowujemy farsz i przekładamy nim liście kapusty. Farsz przed nadziewaniem trzeba  spróbować i doprawić do smaku solą lub sosem rybnym. Żeby kimchi sfermentowało

SzczyptaSmaQ
Sałatka jarzynowa z kapustą pekińską i prażoną cebulką 138

Składniki: 3 małe ziemniaki 3-4 marchewki 1 mała pietruszka 3 jajka 1 puszka groszku konserwowego mały kawałek pora (biała część) 3 duże ogórki konserwowe 3 duże ogórki kiszone 1/4 kapusty pekińskiej 3 łyżki prażonej cebulki (użyłam cebulki domowej roboty z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html) sól, pieprz do smaku ok. 1 łyżka musztardy kilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)wyjadł białko. Normalnie można użyć całych jajek. Jajka również pokroiłam w kosteczkę. Groszek odsączyłam na sicie z zalewy. Pora drobno poszatkowałam. Podobnie postąpiłam z kapustą pekińską, odcinając grube białe części liści. Ogórki konserwowe i kiszone pokroiłam w kosteczkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wszystkie wymienione składniki umieściłam w misce. Dodałam odcedzony groszek i prażoną cebulkę. Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem

Waniliowe Improwizacje
Surówka z czerwonej kapusty z wasabi 195

wiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty i często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie, na świąteczny

Moje Małe Czarowanie
Szybka i smaczna sałatka gyros 175

smak się gubi i z sałatki gyros, robi nam się sałatka warzywna, ale kto co lubi :) Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 średnia kapusta pekińska przyprawa do gyrosa 2 łyżki oleju mały majonez mały ketchup Wykonanie: Pierś kroimy  kostkę doprawiamy  dużą ilością przyprawy do gyrosa i odstawiamy(...)minut. Następnie smażymy na patelni z dodatkiem oleju. W międzyczasie kroimy: kapustę pekińską, cebulę, ogórek kiszony. Mając przygotowane już składniki układamy sałatkę warstwami, gdzie kolejność jest dowolna, ponieważ przy nabieraniu trzeba sobie ją wymieszać na talerzu. Ale np. układając od dołu można ułożyć według podanej kolejności: majonez (ilość wedle uznania) ogórek kukurydza cebula ketchup (ilość według uznania) kapusta pekińska

W Moim Magicznym Domu
Zakwas z kapusty 137

przemian z zakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe(...)ciągu dnia zaliczoną PRZEPIS NA ZAKWAS Z KAPUSTY Składniki na zakwas z kapusty: kapusta czosnek sól kamienna do przetworów niejodowana Jak zrobić zakwas z kapusty: Zaczynamy od pokrojenia w kawałki kapusty – nie musi być jej dużo, tak by zajęła ok 1/3 litrowego słoika. Nie musi to być też jakas specjalna kapusta – ja wykorzystuję pojedyncze liście lub kawałki

Dorota Smakuje
Pierogi z kapustą i grzybami 121

Pierogi ..u mnie z kapustą i grzybami, bo takie najlepiej smakują córce..ale nadzienie może być dowolne. 300 g mąki 125 ml gorącej wody 1 całe

Moje domowe kucharzenie
Środa: Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga i mango 134

Przygotowanie: 10 minut Poziom trudności : bardzo łatwe Szacunkowy koszt dla 2 osób: ok. 20 zł Sałatka z czerwonej kapusty jakiej nie znacie Każdy zna starą, dobrą surówkę z kiszonej czerwonej kapusty. My lubimy piec czerwoną kapustę, ale najbardziej kochamy ją na surowo – w tej sałatce. Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności

Niedzielny kucharz
Kapusta kiszona w beczce 173

Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być długo przechowywana. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Kapusta kiszona w beczce 178

Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być długo przechowywana. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne

Proponowane wyszukiwania