kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:26/326)

Zapiekanka z Kasslerem, kiszoną kapustą i makaronem 142

Dzisiejsza jest bardzo smaczna i świetna, bo nie wymaga wielu składników. Jeśli lubisz łazanki z kapustą ta zapiekanka jest dla Ciebie. Łazanki zastępuje sztandarowy niemiecki makaron - Spätzle. Z kiszoną kapustą i kawałkami wędzonego schabu pod chrupiącą pierzynką z przypieczonego sera wyśmienity zimowy obiad. Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu!  Składniki: 500 g Kasslera(...)schabu 1 cebula - najlepiej czerwona 2 łyżki oleju 500 g kiszonej kapusty 200 ml soku z jablek sól, pieprz, gałka muszkatałowa, majeranek 200 ml śmietany kremówki 3 jajka 100 g sera gouda lub innego topliwego Wykonanie: piekarnik nastawić na 200`C, z termoobiegiem na 180`C Kassler pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak z batatami 107

Ostatni słoik ze spiżarnianych zapasów kiszonej kapusty zużyłam na przygotowanie tego kolorowego kapuśniaku. Ze zwykłej kiszonej kapusty możesz wyczarować zdrowe, pełne smaku danie, wystarczy zwykłe ziemniaki podmienić batatami. Taki kapuśnieczek doda Ci siły na przetrwanie wiosennego przesilenia i wzbogaci organizm w potrzebne składniki odżywcze. Składniki:   0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera kawałek(...)listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego kilka suszonych podgrzybków 1 łyżka smalcu/masła ghee 1 łyżka skwarków - opcjonalnie Przygotowanie: obraną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na smalcu. Dodać kiszoną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie, dolać wodęi zagotować w międzyczasie obrać wszystkie pozostałe warzywa. Bataty pokroić w grubą kostkę, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do zupy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny Kulebiak! 163

unoszące się w kuchni cudowne zapachy (które spotyka się tylko raz w roku), krzątaninę po kuchni, wspólnie spędzony czas. Już nie mogę się doczekać!Dziś przedstawiam danie dla miłośników kapusty kiszonej ;) Kulebiak, który w podstawowej, ukraińskiej wersji faszerowany jest mięsem, w naszej kuchni regionalnej pojawia się z kapustą i grzybami.Składniki:1 opakowanie grzybów suszonych1 słoik kapusty kiszonej (znalazłam tylko(...)gotujemy ok. 20 minut.*Ostygnięte grzyby kroimy w paski lub kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy grzyby i smażymy ok. 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną. Dla mnie to moment, kiedy staram się usunąć liść laurowy i ziele angielskie. Nie lubię, gdy coś mi przeszkadza w trakcie jedzenia;) **Przyprawiamy solą i pieprzem (tutaj nie mam zahamowań

Kitchens Alphabet
Pieczone klopsiki z ziemniakami i kiszoną kapustą 100

Pieczone klopsiki z ziemniakami i kiszoną kapustą to bardzo smaczne i aromatyczne danie. Podczas zapiekania w całej kuchni unosi się piękny zapach ziemniaków, klopsików i kapusty kiszonej. Przygotowanie może nie jest banalne, bo trzeba tu podgotować, tam podsmażyć czy poddusić, ale efekt końcowy jest powalający i mega smaczny. Z tych proporcji co tu podałam wychodzi … Czytaj dalej Pieczone klopsiki(...)ziemniakami i kiszoną kapustą Artykuł Pieczone klopsiki z ziemniakami i kiszoną kapustą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem 124

Wszystkie warzywa o dużej zawartości cukrów prostych nadają się do kiszenia. Kapusta to warzywo, które kisi się najczęściej. Co roku mam swoją kiszoną kapustę. W połowie listopada ukisiłam kapustę z dodatkiem marchwi i kapusty pekińskiej. Rozbierałam kapustę pekińską a jej liście układałam warstwami między poszatkowaną kapustą i marchwią. W tym przypadku marchew była tylko niedużym dodatkiem. Pozostało mi dość dużo(...)traci na kolorze! Jest kilka sposobów aby ukisić marchew. Samą marchew wg przepisu poniżej. Marchew pokrojoną w plastry czy słupki ułożoną w naczyniu i zalaną solanką. Przy okazji kiszenia kapusty, układając startą marchew między  warstwami kapusty. Można również do startej marchwi dodać uszatkowanej kapusty w proporcji 1 część kapusty na 2 a nawet 3 części marchwi. Wtedy otrzymamy kiszoną

Leśny Zakątek
Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem 217

Wszystkie warzywa o dużej zawartości cukrów prostych nadają się do kiszenia. Kapusta to warzywo, które kisi się najczęściej. Co roku mam swoją kiszoną kapustę. W połowie listopada ukisiłam kapustę z dodatkiem marchwi i kapusty pekińskiej. Rozbierałam kapustę pekińską a jej liście układałam warstwami między poszatkowaną kapustą i marchwią. W tym przypadku marchew była tylko niedużym dodatkiem. Pozostało mi dość dużo(...)traci na kolorze! Jest kilka sposobów aby ukisić marchew. Samą marchew wg przepisu poniżej. Marchew pokrojoną w plastry czy słupki ułożoną w naczyniu i zalaną solanką. Przy okazji kiszenia kapusty, układając startą marchew między  warstwami kapusty. Można również do startej marchwi dodać uszatkowanej kapusty w proporcji 1 część kapusty na 2 a nawet 3 części marchwi. Wtedy otrzymamy kiszoną

Leśny Zakątek
Lazania (lasagne) z kiszoną kapustą i grzybami 185

zapiekanka. Prezentuje się o niebo lepiej niż tradycyjny makaron wymieszany z podobnymi składnikami i smakuje wykwintniej. Zapraszam dzisiaj na fusion kuchni włoskiej i polskiej, ponieważ farsz mojej zapiekanki stanowi kapusta kiszona i suszone grzyby. Po prostu pycha! Składniki: 18 płatów lazanii 1 kg kapusty kiszonej 5-10 dkg suszonych grzybów listek laurowy ziele angielskie sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy(...)łyżki mąki 2 płaskie łyżki masła sól, pieprz gałka muszkatałowa oregano 50-70 g parmezanu Wykonanie: suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj namoczone, pokrojone grzyby. Zalej wodą z moczenia grzybów i gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka w rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i zrób jasną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fuczki, czyli placki z Bieszczad. 159

Fuczki to placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Niezwykle proste i zaskakująco dobre. Można podawać w towarzystwie ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą(...)takiej użyłam do moich placków. Podawałam z sosem czosnkowym. Bardzo szybkie i sycące danie. Polecam. Składniki: 2 szkl. mleka 2 szkl. mąki pszennej 200 g kapusty kiszonej 1 jajko sól pieprz kminek, cząber oliwa do smażenia Wykonanie: Kapustę kiszoną odsączyć i drobno posiekać. Wymieszać z mlekiem, mąką, jajkiem i przyprawami. Smażyć z obu stron

zadanie-gotowanie
75 przepisów fit 2878

kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami(...)płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka

Moja smaczna kuchnia
Barszcz czerwony z kiszoną kapustą 107

Jeżeli chcecie wzmocnić swoją odporność to zachęcam Was do przygotowania barszczu czerwonego wraz z dodatkiem kiszonej kapusty. Pomysł na prostą, szybką do przyrządzenia i wegetariańską zupę. Barszcz najlepiej smakuje w kolejnym dniu po ugotowaniu, ponieważ wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą, a barszcz nabierze pięknego, mocno czerwonego koloru.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 l wody(...)czubata szklanka kiszonej kapusty (150 g) 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą, dodać do nich listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotować na bardzo małym ogniu

Ugotować
Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi 128

zapomniałam podzielić się przepisem, na który jak się okazało kilka osób czeka. Zacznę od tego, że nie lubię kwaśnego smaku, no nie cierpię po prostu, o ile surówkę z kiszonej kapusty lubię i ogórki kiszone same w sobie też, to kapuśniak i ogórkowa, która jest w następna w kolejce do zrobienia, są ostatnimi potrawami jakie bym chciała zjeść(...)Zupa się udała, Miśki za jednym zamachem wciągnęły po dwie porcje każdy. Mi smakowała, a tu już mały krok do przodu Składniki na 6-8 porcji: 600 -800 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pakchoi lub pekińskiej 2 marchewki 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego (zmielić lub utłuc w moździerzu, nie cierpię wyławiać ich z zupy) łyżeczka kozieradki (utłuc

greenscarf
Biała Kiełbasa Pieczona z Kiszoną Kapustą 161

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa(...)osobę ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry kilka owoców jałowca oliwa Przygotowanie: Cebulę pokroić w pióra. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą. Na kapustę ułożyć kiełbasę. Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry. Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca. Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym. Piec

Mama Gotuje
Pierogi smażone z farszem z kapusty i grzybów 156

śmietany 18%, 3/4 szklanki letniej wody przegotowanej, 2 pełne łyżki oleju Co potrzeba na farsz do pierogów: 1 średnia główka kapusty (1,7-1,8 kg), 1,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg cebuli, 3 pełne garści suszonych grzybów, Przyprawa typu Kucharek, pieprz, sól Oraz: 1,5 l oleju do smażenia Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, zostawiamy(...)przykryciem na małym płomieniu, aż kapusta będzie miękka. Odstawiamy do wystudzenia. Na dużej, głębokiej patelni z 4 łyżkami oleju podsmażamy cebulę pokrojoną drobno. Zimną kapustę odciskamy z wody, kroimy drobno, przekładamy na patelnię z cebulą. W czasie, kiedy gotuje się biała kapusta i grzyby, do osobnego garnka przekładamy odciśniętą kapustę kiszoną, zalewamy wodą, gotujemy, aż zmięknie, następnie odcedzamy, czekamy

Bułka z Chlebem
Schab z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą 292

niedzielnym obiedzie nie może u mnie zabraknąć dania mięsnego, dlatego często piekę wieprzowinę. Schab zwinięty w roladę z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą. Tak przygotowane mięso jest kruche i lekko kwaskowe dzięki kapuście. 1 1/2 kg schabu 400g kapusty kiszonej 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula sól pieprz czarny majeranek 1 płaska łyżeczka żelatyny Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam(...)upieczeniu usunąć nić. Kroić ostrym nożem na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kapusta kiszona , soczewica , wieprzowina

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania