kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:33/326)

Karkówka z pieczarkami zapiekana w kapuście kiszonej 167

Robiłam już żeberka zapiekane w kapuście kiszonej więc w ten sam sposób przygotowałam również karkówkę. Danie wzbogaciłam o pieczarki, które akurat zalegały mi w lodówce. Pieczarki mogą być ugotowane lub surowe. składniki: ok 900 g karkówki ok 900 g kiszonej kapusty 5-6 średnich pieczarek 5 listków laurowych sól, pieprz ok 400 ml bulionu czubryca zielona Karkówkę pokroić w grube(...)stron czubrycą zieloną. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stało przez całą noc. Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty. Kapustę oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na kapuście ułożyć listki laurowe

Monia miesza i gotuje
Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką 113

Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką to placki z kiszonej kapusty drobno szatkowanej, tartych ziemniaków i oczywiście prażonej cebulki. Placki są inspirowane fuczkami bieszczadzkimi czyli plackami z samej kiszonej kapusty, które ostatnio bardzo mi posmakowały. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: ok. 200g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 2 łyżki prażonej cebulki 1 jajko 0,5szkl. mąki pszennej  0,5szkl. kefiru naturalnego sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną. Wbiłam jajko i wlałam gęsty kefir. Wszystko wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Kapustę kiszoną odcisnęłam i drobno poszatkowałam. Dodałam

Waniliowe Improwizacje
Kapuśniak 87

Czasami mamy ochotę na powrót do tradycyjnych polskich potraw i dlatego dzisiaj zdecydowaliśmy się na ugotowanie kapuśniaku . Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kiszona kapusta, dlatego też należy ją uważnie kupować. Lubimy jej wyrazisty smak, więc tylko ją opłukaliśmy, u mnie w domu zazwyczaj moczy się ją ok. 20 minut. Gotując kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku otrzymaliśmy aromatyczną, dość tłustą(...)pożywną zupę, w sam raz na jesienne i zimowe wieczory. Składniki na kapuśniak 300 g kiszonej kapusty 300 g żeberek 150 g wędzonego boczku 2 litry wody 1 duża marchew 1 pietruszka 1 / 4 małego selera 4 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 5 ziaren pieprzu sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Poniedziałkowy "fit" - Surówka z kiszonej kapusty i papryki marynowanej 129

Dziś przepis z serii szybkich i prostych, ale takie przecież też muszą się tu pojawiać. Surówka z kapusty kiszonej z marynowaną papryką jest smacznym dodatkiem zarówno do rybnego jak i mięsnego obiadu.  Surówka z kiszonej kapusty i papryki marynowanej SKŁADNIKI: 200 g kapusty kiszonej 150 g marynowanej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz, sól    PRZYGOTOWANIE: Kapustę(...)kiszoną płuczemy w wodzie aby nie była zbyt kwaśna. Następnie odciskamy z wody i kroimy drobno. Paprykę marynowaną odcedzamy z zalewy i drobno kroimy. Kapustę mieszamy z papryką marynowaną. Całość polewamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bigos świąteczny 177

również to, że można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela(...)małym ogniu pod przykryciem. Po paru minutach dodajemy pokrojone grzyby i dolewamy trochę wywaru grzybowego. Przykrywamy i nadal gotujemy aż kapusta będzie miękka. Gdy tak się już stanie dodajemy kiszoną kapustę (jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna należy ją najpierw trochę podgotować). Gotujemy przez około 15-20 minut po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki oraz żurawinę. Dodajemy również

My simple kitchen
Tarta z kiszoną kapustą 87

Lubicie kiszoną kapustę? Ja uwielbiam - pierogi, krokiety, bigos... no nic, tylko jeść 😄 Nie wszyscy jednak lubią bawić się w lepienie pierogów (zwłaszcza w środku tygodnia 😉) albo mają wystarczająco dużo cierpliwości, żeby nasmażyć wagon naleśników na krokiety(...)Dlatego dziś pokażę Wam inną opcję - tartę z kiszoną kapustą. Tartę przygotowałam z mąki graham, więc nie jest to klasyczne kruche ciasto, ale smakuje świetnie i doskonale łączy się z kapustą. Tarta wymaga mniej pracy niż pierogi i jest mniej czasochłonna niż krokiety, ale jest równie pyszna 😋 Tarta z kiszoną kapustą - przepis na 4 porcje Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować

Z notatnika dietetyka
Bigos 160

Mnie najbardziej podobało się określenie „bigosowanie”, oznaczało to rąbankę szablą. Sama potrawa swój początek zawdzięcza oszczędnej gospodyni, która nie chciała wyrzucać resztek mięsiw po świętach i dołożyła do tego kiszoną kapustę, zaś rzecz miała miejsce w XV w. i tej pory już nic nie było takie samo. Na początku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania, przyrządzało się „bigos z wiwatem”. Było(...)teraz nawet każdy dom ma swoją recepturę. Ja przedstawię wam moją, oczywiście jedyną i słuszną. Zanim zaczniemy gotować bigos, musimy mieć duży garnek z grubym dnem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1,5 kg kapusty białej świeżej 0,5 kg karczku wieprzowego surowego 0,5 kg kiełbasy wędzonej 0,5 kg wędzonego, parzonego boczku 0,5 kg wołowiny surowej

ladykitchen
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki 102

Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a z dodatkiem marchewki i oliwy tworzy smaczny dodatek do obiadu.  Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Spożywanie warzyw to obowiązkowy punkt każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zawierają one mnóstwo witamin, błonnika pokarmowego i sycą swoją niewielką ilością kalorii. Lata praktyk na szczęście pokazały, w jakich formach można je spożywać, aby nawet(...)rzecz NIEZBĘDNA do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przymierzam się do napisania artykułu na temat błonnika pokarmowego, także wyczekujcie niedługo krótkiej powieści na mojej stronie. Wracając do przepisu, surówka z kapusty kiszonej jest jedną z moich ulubionych. Choć nie jem jej tak często, jakbym chciała, ze względu na to, że kupuje tylko ją na targu. A nie jestem w stanie być

zdrowo i aktywnie
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki 153

Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a z dodatkiem marchewki i oliwy tworzy smaczny dodatek do obiadu.  Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Spożywanie warzyw to obowiązkowy punkt każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zawierają one mnóstwo witamin, błonnika pokarmowego i sycą swoją niewielką ilością kalorii. Lata praktyk na szczęście pokazały, w jakich formach można je spożywać, aby nawet(...)rzecz NIEZBĘDNA do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przymierzam się do napisania artykułu na temat błonnika pokarmowego, także wyczekujcie niedługo krótkiej powieści na mojej stronie. Wracając do przepisu, surówka z kapusty kiszonej jest jedną z moich ulubionych. Choć nie jem jej tak często, jakbym chciała, ze względu na to, że kupuje tylko ją na targu. A nie jestem w stanie być

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bigos 151

Ugotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg kapusty białej-0,5 kg kapusty czerwonej-0,5 kg kapusty kiszonej-0,5 kg kiełbasy-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie   Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać(...)kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina).   W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się nie przypalił.   Czas na dodanie kiszonej kapusty. Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę.   Teraz nadajemy właściwego smaku, dodając pieprz, sól i ewentualnie

Maminek kulinarny
Młoda kapusta kiszona w słoikach 673

Teraz jest odpowiedni czas, żeby w słoiczkach zamknąć kolejne skarby na zimę. Tym razem mam dla Was przepis na młodą kapustę kiszoną w słoikach. Przepis dostałam od miłej pani, z którą wymieniłam kilka przepisów. Oto jeden z nich. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do smaku. A więc do dzieła... Składniki: kilka główek młodej kapusty, oczyszczonej z wierzchnich liści(...)dokręcić.  Najpierw trzeba je przygotować. Każdy słoik dokładnie wytarłam do sucha, zwłaszcza górę. Na wierzchu położyłam kawałek folii spożywczej, okleiłam górę słoika i zakręciłam przykrywkę. Jeżeli chcecie kisić kapustę w słoikach z gumką, należy po wytarciu, we wgłębienia słoika założyć gumkę, przykryć wieczkiem i zacisnąć sprężynkę. Kapusta jest gotowa do kiszenia. Teraz można gotowe słoiki wynieść do spiżarni

Kuchnia u Krysi
Kurczak z farszem z kiszonej kapusty 134

Cały kurczak już kolejny raz gości na naszym blogu. Tym razem połączyliśmy go z kiszoną kapustą, która ma duży(...)wpływ na zwiększenie naszej odporności. Przepis na kurczaka z farszem z kiszonej kapusty SKŁADNIKI DO MARYNATY: - 5 łyżek oleju - 2 łyżki wody - 2 łyżeczki musztardy - 2 łyżeczki ostrej papryki - sól - kminek - majeranek Wszystkie składniki łączymy ze sobą i nacieramy dokładnie całego kurczaka. SKŁADNIKI DO FARSZU: - kapusta kiszona - 2 marchewki - 2 cebule - 1 suszona papryczka piri-piri - pieprz - kminek - 1 łyżka

Związek na patelni
War z komperami - kuchnia podkarpacka 109

komperami – kuchnia podkarpacka Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wywar z kości baranich na kwasie z kiszonej kapusty, podawany z gotowanymi ziemniakami. War z komperami to bardzo prosta zupa, jednak dzięki wodzie z kiszonej kapusty ma mocny, charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami korzeniowymi. Danie to jest typowe dla Beskidu Niskiego i wywodzi się(...)rosołu (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula) 1-2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego szczypta majeranku, 3 ząbki czosnku około 500 ml soku z kiszonej kapusty sól, pieprz Kości baranie lub jagnięce zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem obranych jarzyn, liści laurowych i ziela angielskiego aż do powstania esencjonalnego rosołu. Przecedzamy. Do waru dodajemy

Trzeci talerz
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 243

Dzisiaj zapraszam wszystkich na krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i grzybami. Jest to danie trochę pracochłonne, ale dla takich efektów warto poświęcić nieco czasu. Ja przygotowuję to danie zazwyczaj, gdy zostało mi trochę rosołu i gotowanego mięsa. Na bazie rosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję(...)zostało :-) Składniki na krokiety z mięsem, kapustą i grzybami FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka

Rozpustne gotowanie