kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:39/326)

Kapuśniak na wędzonce 224

jest bardzo smaczna, kwaskowa i sycąca. składniki: 700 g wędzonych kości lub żeberek 3,5 l wody 1 marchewka 1 cebula kawałek selera 3 liski laurowe 500 g odciśniętej kiszonej kapusty 600 g obranych ziemniaków 2 łyżki majeranku sól do smaku Do garnka przełożyć wędzone kości. Dodać cebulę, marchewkę, selera, listki laurowe. Zalać wodą i ugotować wywar, gotować aż mięsko(...)będzie miękkie. Gdy mięsko na kościach już będzie miękkie przecedzić wywar. Kiszona kapustę posiekać. Do przecedzonego wywaru dodać kiszoną kapustę oraz majeranek. Gotować aż kapusta będzie miękka, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno. Kostki obrać z mięsa. Gdy kapusta będzie miękka dodać ugotowane ziemniaki oraz mięso obrane z kości. Wymieszać i można podawać

Monia miesza i gotuje
Bigosik słodko kwasny 225

kiszonej smakuje mi i mojej rodzinie najbardziej , do tego kiełbaska cebulka , mniam , zapraszam może i tobie zasmakuje . Składniki  1 mała główka kapusty  słodkiej  200 dag kapusty kiszonej  1 marchewka  2 średnie cebulki  2 laki kiełbasy zwyczajnej  2 parówki z szynki  2 kostki rosołowe  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  10 ziarenek pieprzu(...)muszkatołowej  pół łyżeczki imbiru w proszku  pół łyżeczki pieprzu czarnego  3 łyżki koncentratu pomidorowego  4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej  Wykonanie  Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą i kapustę kiszoną , przesmażamy je około 15 minut

Mój Smak
Kluski a'la kopytka, z kapustą kiszoną 244

Jeśli miałabym wybrać, jakim daniom nie umiem się oprzeć, z całą pewnością najpierw wymienię wszelkie kluchy i pierogi. Dzisiaj wariacja na temat kopytek, czyli kluski a'la kopytka, z kapustą kiszoną.  Zachęcam do zrobienia. Nie rozczarujecie się :) Składniki (3 porcje): 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula olej (polecam Olej Polski(...)posypania blatu Okrasa: 1 duża cebula olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy. Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Ja kapustę gotuję około 1 godzinę. Ugotowaną kapustę studzimy i odciskamy z wody. Cebulę  solimy i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju

Smak mojego domu
Biała kiełbasa zapiekana z kiszoną kapustą i cebulą 138

Dzisiaj pomysł na wykorzystanie białej, surowej kiełbasy - zapiekanej z kapustą kiszoną wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki. Danie proste i szybkie do przygotowania. Idealnie smakuje podane z kromką świeżego pieczywa. Jeżeli nie macie pomysłu na wielkanocne dania to zachęcam do kliknięcia TUTAJ .  Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg kiszonej/kwaszonej kapusty 0,5 kg białej, surowej kiełbasy 1 duża(...)mniejsze części. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do garnka przełożyć kapustę oraz dodać czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz wsypać sól i pieprz. Całość zalać wodą (do wysokości kiszonej kapusty). Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości kapusty (około 30 minut). Ugotowaną kapustę odcedzić. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć białą

Ugotować
Kapusta kiszona po koreańsku, czyli kimchi z białej kapusty 318

rodzeństwem miałam powierzoną kluczową dla procesu fermentacyjnego rolę skakania i ugniatania w beczce nogami poszatkowanej kapusty hojnie posypanej solą. Ktoś z Was to jeszcze pamięta? W swoim domu przyrządzam kapustę kiszoną, ale w mniejszych ilościach, bo po pierwsze: nie mam gdzie trzymać beczki , po drugie: sałatka jest tak prosta, że można ją zrobić na bieżąco w razie potrzeb, a nawet(...)przyrządzać przez cały – wystarczy pominąć paprykę, w okresie osiąga horrendalną cenę, czyli poza sezonem. Koniecznie należy użyć uprażonego sezamu – dodaje on pysznego orzechowego posmaku, mniam Smacznego! Artykuł Kapusta kiszona po koreańsku, czyli kimchi z białej kapusty pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Łazanki z kapustą, pieczarkami i boczkiem 272

łazanki z kapustą i pieczarkami oraz dodatkiem boczku. Możecie spokojnie je robić bez boczku, bo ten boczek to taki mój wymysł na wykorzystanie resztek wędliny. Ja do łazanek dodaję kapustę kiszoną, która jest gotowana, a potem podsmażana z grzybkami. Łazanki można również robić z białą, słodką kapustą, ale ten wariant jeszcze przede mną. Mój mąż uwielbia łazanki i zawsze kończy(...)osób.   {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/01\/lazanki.jpg","recipeIngredient":["2 du\u017ce cebule\r","400 g makaronu \u0142azanki\r","300-500g kapusty kiszonej\r","500g pieczarek\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 li\u015bcie laurowe, 2 ziela angielskie\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a klarowanego"],"name":"\u0141azanki z kapust\u0105, pieczarkami

Mieszam w Garnku
Surówka z kapusty kiszonej i jabłka 170

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka.Nigdy wcześniej do kapusty kiszonej nie dodawałam jabłka..ale po rozmowie z sąsiadką postanowiłam spróbować, no i wyszło całkiem pysznie.. zawsze to coś nowego . Ilość składników dowolna. kapusta kiszona cebula jabłko sól, pieprz, cukier olej Kapustę posiekać jak jest mocno kwaśna może trochę przepłukać w zimnej wodzie.Jabłko obrać i zetrzeć

Moje domowe kucharzenie
Bigos domowy 227

się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!Składniki: ok 1 kg kapusty białej  ok 1 kg kapusty kiszonej Kwestia proporcji kapusty świeżej do kiszonej jest w każdym domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół(...)aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce  sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie

Apetyczna babeczka
Kapusta kiszona w słoiku 189

Jeśli komuś wydaje się, że kapustę można kisić tylko jesienią to jest w błędzie. Młoda kapusta kiszona jest pyszna! Jeśli komuś wydaje się, że kiszenie kapusty jest trudne to nie ma racji. Jeśli ja mogę to możesz i Ty! Jeśli komuś wydaje się, że żeby kisić kapustę trzeba mieć beczkę i spiżarnię to bardzo się myli. Na początek wystarczą szklane

Smaczna Pyza
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i cebuli 155

probiotykiem,a także "bombą" witaminową dla naszego organizmu. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty wraz z dodatkiem marchewki i cebulki. Idealny dodatek do drugiego dania.  Składniki na porcje dla 3-4 osób: 0,4 kg kapusty kiszonej 1 mała marchewka 1 mała cebula 2-3 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru pieprz do smaku Marchewkę obrać(...)zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Kapustę odsączyć z zalewy i posiekać. Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna w smaku to należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na surówkę przesypać do miski i bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Uwaga: olej najlepiej dodawać stopniowo (po 1 łyżce). Surówka świetnie smakuje podana lekko schłodzona

Ugotować
Mini gołąbki z mięsnym farszem, zapiekane w ... kiszonej  kapuście 194

jest delikatniejsza, jest miękka i lepiej daje się zawijać a poza tym gołąbki są smaczniejsze. Dzisiejsze gołąbki nie dość, że zawinięte w kapustę to są jeszcze zapiekane w kapuście... kiszonej. Są wyjątkowe w smaku po prostu... pyszne Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 800 g mięsa wieprzowo – wołowego (pół na pół) 2 marchewki 100 g ryżu 2   duże cebule(...)kapusty kiszonej 1 szklanka przecier pomidorowy ( domowy ) 3 listki laurowe ½ łyżeczki papryki słodkiej ¼ łyżeczki papryki wędzonej sól pieprz 2 łyżki oleju ½ szklanki wody Wykonanie: Mięso umyłam i zmieliłam. Można kupić mięso w sklepie i poprosić o zmielenie. Marchewkę starłam na tarce o średnich oczkach. Ryż ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekałam w kosteczkę. Cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam marchewkę

Kuchnia u Krysi
Domowa kiszona czerwona kapusta 240

skomplikowane, można więc robić to samodzielnie w domu, w niewielkich ilościach.  Najpopularniejsza do kiszenia jest kapusta. Jeszcze niedawno nasze mamy i babcie obowiązkowo kisiły jesienią nie tylko poszatkowaną kapustę. Kiszono niewielkie główki w całości, umieszczając je między pociętymi wiórkami, a także jabłka. Z takiej ukiszonej całej główki przygotowywano gołąbki, pyszne jak żadne. Dzisiaj zapraszam Was na kiszoną czerwoną kapustę(...)więcej, a po ukiszeniu i dokładnym ugnieceniu jej w słoikach, pasteryzować przez 10-12 minut. Co można zrobić z takiej kapusty? surówki kapustę zasmażaną zupę Lubicie czerwona kapustę? Jedliście kiszoną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z kiszonej kapusty + film 117

Surówka z kiszonej kapusty to klasyczny dodatek do dań z rybą, kotletów schabowych, mielonych lub smaczna przekąska do schrupania solo. Jest smaczna, zdrowa z mnóstwem witaminy C i bardzo łatwa w wykonaniu(...)składniki na 4 porcje 500 g kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru kryształu czarny pieprz sól przepis Opłukaną w zimnej wodzie kapustę odsączamy a następnie drobno szatkujemy po czym umieszczamy w misce. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych otworach

Smakowite Dania
Kulebiak z kapustą i grzybami. 178

Moja pierwsza potrawa kresowa to kulebiak nadziewany kapustą kiszoną i grzybami. Przygotowałam jedną, długą roladę i nadałam jej kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie(...)suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka  roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu Nadzienie: 300 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa  Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia). Do rozczynu dodać mąkę

zadanie-gotowanie
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 181

stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny(...)Śliwki również zalewamy szklanką wody. Kapustę kiszoną siekamy nożem. Cebule obieramy i kroimy na małe kawałki, smażymy na kapce oleju. Do garnka przelewamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną i namoczone, pokrojone grzyby. Zalewamy szklanką wody i ewentualnie wodą z grzybków.  Dorzucamy przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około

Kolizje Smaków