kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:31/326)

Kwaśnica ( nie mylić z kapuśniakiem) wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 167

każdego rodzaju kapusty szatkowanej z główki. Może też być z kiszonej lub pół na pół z surową. Ma dodatek warzyw i coś z mięsa. Natomiast kwaśnica jest tylko z kiszonej kapusty, na wieprzowinie ( najlepiej świńskiej głowie),  czymś wędzonym, bez warzyw. Dopuszczalna jest marchewka, jeżeli nie było jej w kiszonej kapuście. Zupa powinna być kwaśna, tłusta, mocno doprawiona, a więc(...)nich wzorować. 😉 Kwaśnica Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu  2006-08-31 kategoria  Gotowe dania i potrawy województwo  woj. śląskie Wygląd: Klarowny wywar z kiszonej kapusty i mięsa wieprzowego. Z gotowanymi kawałkami mięsa wieprzowego, ziemniaków, kapusty kiszonej, marchewki. A więc bierzemy się za głosowanie własnej kwaśnicy. Ja swoją zupkę zrobiłam na łopatce, dodałam też kawałek

Dieta moja pasja
Farsz do krokietów 159

Bardzo dobry i prosty w wykonaniu farsz do krokietów  może służyć jako dodatek do obiadu pyszna surówka Składniki - 0,5 kg kiszonej kapusty - 0,5 dużej papryki - 30 dag pieczarki - sól - pieprz - tymianek - 1 cebula - 3 łyżki masła  Sposób przygotowania 1. -Kapustę kiszoną wypłukać ugotować i odcedzić na sicie  Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle dodać(...)pokrojoną w kostkę  paprykę smażyć aż papryka lekko zmięknie  Dodać ugotowaną kapustę kiszoną smażyć do odparowania wody  W drugiej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dać pieczarki pokrojone w plasterki  smażyć do odparowania wody wymieszać z kapustą  Przyprawić solą pieprzem i tymiankiem Ja mam kapustę kiszoną swojską z marchewką i cebulką jak kapusta  jest

W królestwie smaków Beaty
Bigos polski 178

bigos był tylko mięsny, kapusta została dodana z oszczędności, w biedniejszych domach, aby „rozmnożyć” potrawę. Wariacji na temat bigosu jest pełno, co autor to inna wersja. Może być z kapustą kiszoną, z kapustą białą, z kapusty białej i kiszonej, z kwasem burakowym... Mięsa dodawane też są różne, może być tylko wieprzowina, wieprzowina i drób, dziczyzna... Generalnie nie dodajemy do kapusty(...)płyn – najpierw wodę, potem wino czerwone. Proporcje możemy zmieniać, według własnego smaku. Dać więcej czy mniej wina, proporcje kapusty też mogą być różne... 400 g cebuli, 3 kg kapusty kiszonej, 1,8 kg kapusty białej, 1,8 kg łopatki wieprzowej, 0,8 kg gulaszu z jelenia, 60 g grzybów suszonych (prawdziwki i podgrzybki), 8 nóg kaczych, 10 jagód jałowca

królestwo garów
Zupa Kwaśny kurczak 166

proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze. Składniki 2 filety z kurczaka (ok 500 g) 1 duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej 1 l bulionu drobiowego łyżka masła łyżeczka pasty curry (zielonej) łyżka sosu chili  liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy na plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Bigos z wolnowaru 152

bigos robiłam [ praktycznie to nic nie robiłam, tylko wrzuciłam składniki do wolnowaru i gotowe] kilka dni temu w wolnowarze...był z samej kapusty kiszonej [ na życzenie starszej córki- lubi tylko z kiszonej kapusty]...a dziś w sumie znów robiłam..ale z samej kapusty słodkiej...z myślą o młodszej córce , która właśnie jedzie do domu..Wolnowar super sprawa..jestem bardzo zadowolona(...)ugotuje..Córka powiedziała nawet, że jest smaczniejszy niż gotowany tradycyjnie..Wolnowar jest wyposażony w ceramiczną misę, którą można postawić z daniem na stole..U mnie ten bigosik był z kapusty kiszonej z dodatkiem kiełbasy, wędlin..po prostu było czyszczenie lodówki..kapusta kiszona przyprawy wedle gustukoncentrat pomidorowykiełbasa, wędzonkaKapustę , pokrojone wędliny, kiełbasę wymieszać , dodać przyprawy i koncentrat .Wymieszać , przełożyć do wolnowaru

Moje domowe kucharzenie
Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem 172

Było już o pysznej kapuście kiszonej w kawałkach , ale jednak najbardziej lubiana jest u nas kapusta kiszona szatkowana. Taka młoda kisi się błyskawicznie i nawet nie pytajcie mnie czy da się ją zrobić na zimę bo my zjadamy ją po prostu na bieżąco. Kiszenie kapusty jest łatwe i nie potrzeba do tego beczek. Wystarczają mi słoiki i, jak widać(...)szeroki wlot ułatwia nakładanie i ubijanie kapusty. Przyznam się Wam, że ostatnio mam straszną fazę na jedzenie kiszonek. Zajadam się nimi przy każdym posiłku. Ogóreczek do śniadania, kapusta lub kiszona marchewka do obiadu i znowu ogórek przy kolacji. Zawsze lubiłam kwaśne i kiszone, ale ostatnio sama siebie zadziwiam. I od razu dementuję wszystkie plotki o odmiennym stanie, chyba że komuś

Smaczna Pyza
Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną 150

również raduje moje serduszko, bo na moim blogu znajdziecie sporą ilość tradycji, której tak ostatnio poszukujecie.  Specjalnie dla Was zatem przygotowałam kolejną tradycyjną zupę - jesienny kapuśniak, z kiszonej kapusty, na żeberkach i z dodatkiem boczku wędzonego. Z kaszą jęczmienną, całkiem jak u mojej Mamy.  Tym razem zupełnie nie odeszłam od tradycji mojego rodzinnego domu - proponuję Wam zatem kilka(...)łyżek mojej życiowej historii na Waszych talerzach... Mam nadzieję, że ta historia Was urzeknie... :) Składniki: 8 sztuk żeberek wieprzowych  30 dkg boczku wędzonego  ½ (można więcej) dużego słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi   lub kapusty kiszonej z marchewką oraz kilka suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych) 1 duża cebula 5 – 6 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej  3 średnie marchwie

Garniec Magalie
Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej 356

Pomysł na kurczaka (albo pomysł na kapustę kiszoną :)), a mianowicie u dka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec podpieczone do pożądanego zarumienienia się skórki- proste, a zarazem wyśmienite danie, które 'robi się samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :) Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą(...)wkładam do piekarnika wtedy, kiedy odkrywam udka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut. Duże naczynie

Kraina Miodem Płynąca
Kapusta kiszona 154

Kapusta kiszona to nie tylko dodatek smakowy i polska potrawa zawierająca witaminę C. To dodatkowo bomba zawierająca mnóstwo probiotyków tak bardzo potrzebnych w naszym układzie pokarmowym celem dobrego i właściwego trawienia pokarmów.      To również zaraz obok mleka zsiadłego doskonała terapia odbudowująca naszą florę bakteryjną po zażywaniu antybiotyków. Kapusta kiszona to również produkt profilaktyki zdrowotnej. Poza stałym dostarczaniem(...)samo wieczko (wierzch kapusty musi pokrywać sok) zostawiając ok. 2 cm od góry wolne. Następnie zakręcamy słoiki suchymi przykrywkami i zostawiamy w ciemnym, w miarę chłodnym miejscu aby się kisiła. Kapusta po kilku dniach (2-3) będzie kipieć (zacznie się proces fermentacji-kiszenia), więc należy sobie pod słoiki podłożyć coś co nam zabezpieczy półkę, szafkę przed zniszczeniem.Teraz pozostaje nam tylko

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bigos wegetariański smaczny i zdrowy 190

Lubię bigos pod każdą postacią. Dziś przedstawiam wam przepis na wersję wegetariańską. Wyszedł zaskakująco dobry i będę robić go zdecydowanie częściej :) Składniki: 520 g kapusty kiszonej z marchewką 1 mała ( dosłownie ) główka białej kapusty 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 5-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki masła 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina(...)dosłodzić łyżką cukru lub, żeby było zdrowiej łyżką ksylitolu. Początkowo obie kapusty dusi się w dwóch garnkach. Grzyby i pomidory gotować około 30 min na wolnym ogniu aż zmiękną. Kiszoną kapustę, jeśli ma długie kawałki lekko posiekać i dusić z przyprawami ( ziele, jałowiec i liść) do momentu, aż lekko zmięknie na oliwie z pomidorów. Podlewać delikatnie wodą. Białą kapustę drobno

Jemy Pijemy
grochówka krem z kiszoną kapustą, kiełbaskami norymberskimi... 135

gram 14 sztuk, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 2-3 łyżki, majeranek 4 łyżki, kiszona kapusta - ile potrzeba Groch cały moczyć w wodzie całą noc, następnie wodę wylać i wsypać do szybkowara, dodać sodę ( dzięki sodzie jest mało puryn w grochu i nie zaszkodzi przy dnie(...)szybkowara groch i warzywa z ziemniakami, dolać wody i zagotować. Dodać paprykę ostrą, kucharka, majeranek i gotować z 5 minut, pałką blendera zmiksować zupę na krem. Podawać z kiszoną kapustą ( mój dziadek Kaszub jadł grochówkę z kiszoną kapustą, jest pyszna ) i kiełbaskami - grochówka jest bardzo sycąca, rozgrzewająca, zmiksowana na krem i wszystkie warzywa są w zupie zjedzone, podana z kiszoną

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kapusty kiszonej 122

dziś przepis na surówkę z kapusty kiszonej 😀, która jest świetnym dodatkiem do potraw białkowych, kotletów, pieczeni, mięsa z grilla, czy mięsa duszonego i  nie tylko. Można zjeść kapustę kiszoną prosto ze słoika lub z beczki, można też ją tuningować i podać w postaci np. takiej surówki jaką proponuje Agnieszka! Oddaję głos 😀... Składniki: kapusta kiszona dowolna ilość marchewka cebula olej(...)druszlaku i przelewamy zimną wodą, ale nie za dużo co by nie straciła całkiem smaku). P.S. Pamiętajmy, że w przypadku diety rozdzielnej nie dodajemy cukru do surówki z kapusty kiszonej. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
BIGOS NA GOLONCE 242

Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska Bigos na golonce. Przepis na staropolski bigos na golonce z kiszonej kapusty i grzybami. Smakowity bigos z kiszonej kapusty, na golonce z pachnącymi grzybami i jałowcem to pewniak na świątecznym stole. Bigos z winem i wędzonymi śliwkami, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat. Bigos oczywiście zapiekany - zapewniam, że ten podbije(...)uzyskuje on piękny i głęboki kolor. Korzystajcie z przepisu na ten bigos i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na bigos na golonce. Składniki na bigos: 2 kg kiszonej kapusty 1 golonka wieprzowa 4 średnie cebule 1/2 szklanki suszonych grzybów 1 duża marchew kilka wędzonych śliwek 300g karkówki 300g boczku wędzonego 300g wiejskiej, wędzonej kiełbasy nieduży kawałek słoniny

Moja Książka Kucharska
Golonka w kapuście gotowana 161

kapuście to golonkę w kapuście przygotowujemy w wolnowarze. Golonkę w kapuście lubią chyba wszyscy mężczyźni, znajdzie się też kilka amatorek golonki wśród pań. Natomiast jeśli jednak ta zachcianka przyjdzie znienacka to polecam poniższy przepis na golonkę gotowaną w kapuście. Przepis na Golonkę gotowaną w kapuście: Składniki: 5 kawałków, przekrojone na pół golonki wieprzowe (ok. 1 ½ kg) 1 kg kiszonej kapusty(...)laurowe i ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gotujemy na wolnym ogniu 1 godzinę, aż mięso zmięknie, a duża część wody wygotuje się. Kiszoną kapustę zagotowujemy w oddzielnym garnku, kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odcedzamy, my używamy własnej kiszonej kapusty, albo kupujemy taką, która nie jest za kwaśna. Jeśli Wasza kapusta jest nadal bardzo kwaśna to czynność z gotowaniem kapusty powtarzamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście 128

Główka kiszonej kapusty, do niedawna była naszym marzeniem, do momentu…kiedy to, w naszym warzywniaku nie natknęliśmy się na liście kiszonej kapusty. No i tutaj zaczęliśmy eksperymentować. Doszliśmy do konkluzji, że kiszona kapusta najlepiej smakuje z ziemniakami. No i co? Już mamy ;) Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 cebule 400 g surowego boczku 2 ząbki czosnku(...)oleju rzepakowego 2 łyżki czarnuszki ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg liści kiszonej kapusty 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskamy z wody (nie wylewamy), dodajemy jajko. Cebule siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy, dodajemy przeciśnięty przez

R'n'G Kitchen