kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:210/326)

ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 160

doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe.  Żeberka podajemy z  ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne

Kulinarne Fantazje Marioli
Barszcz biały (z jajkiem i białą kiełbasą) 194

zamiast torebki barszczu postarać się zrobić samemu zakwas, jednakże będzie to trwało trochę dłużej.   (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik

Di gotuje
Drożdżowe racuchy kefirowe z truskawkami 217

puszyste tak jak tradycyjne racuchy. Są średnio grube, miękkie i delikatne. Można do nich dodawać dowolne owoce sezonowe zamiast truskawek. ...a dla lubiących placki mam jeszcze placki z kiszonej kapusty (fuczki) ...  ...albo placki z cukinii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kluseczki szpecle ze szpinakiem (Spätzle di spinaci) 230

mogą być  tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje si ę  je  z kawałkami boczku, kiełbaski  lub kapusty kiszonej, we Włoszech ze śmietaną lub masełkiem szalwiowym. Dla odmiany moje  sp ätzle podałam z podsmażonymi pomidorkami. Smacznego :) SKŁADNIKI

La grande e la piccola cuoca
Kluski śląskie 199

Śląsku - kuleczki lekko spłaszczone z wgłębieniem pośrodku - kluski śląskie. Nasza propozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką  z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy

Kuchnia smaków
dorsz w panierce orzechowej na obiad.. 205

filety obtaczać w jajku, w bułce i na bardzo gorącym oleju smazyć na rumiano z każdej strony ugotowane ziemniaki utłuc z 2 łyżkami gęstej śmietany, posiekanym koperkiem z pietruszką kapustę kiszoną 50 dag wymieszać z jedną pokrojoną cebulą, do smaku cukrem pieprzem, olejem, zieleniną, filety podać z ziemniakami, surówką - filety w panierce z orzechami maja aromatyczny smak i bardzo smakują

W Mojej Kuchni Lubię
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 174

równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej beczce. Mama nadzoruje prace i trze marchew

Wędrówki po kuchni
Kapusta z grochem i grzybami 164

zabraknąć jej na Wigilijnym stole. Tęsknie za jej smakiem przez cały rok. Przygotowanie nie jest trudne. Najtrudniejsze jest powstrzymanie się przed kolejną dokładką :)     Składniki  1 kg kiszonej kapusty ( bez marchewki)  1 kg łuskanego grochu 10 dag suszonych grzybów  3 cebule  1 łyżeczka cukru  2 liścia laurowe 3 ziela angielskie  2 łyżki masła

Kukuleczki
Pstrąg łososiowy gotowany na parze 249

podać z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, ryżem bądź komosą ryżową. Najważniejsze żeby było delikatnie i tak jak lubicie :-) No i obowiązkowo surówka - przy rybie w takiej wersji raczej odpuśćcie tradycyjną kiszoną kapustę, wybierzcie raczej kapustę pekińską, sałatę rzymską, albo inna wiosenną kompozycję :-)  SKŁADNIKI ok. 700 g filetów ze świeżego pstrąga łososiowego ze skórą 4 łyżki oleju aromatyzowanego cytryną i bazylią

Czary - gary w kuchni
Zrazy z szynki wieprzowej 431

smaku solą i pieprzem. Podawać zrazy polane sosem i oprószone świeżo posiekanym koperkiem. Idealnie do nich będą pasowały tradycyjne ziemniaki lub kluski śląskie, a z surówek szczególnie modra lub kiszona kapusta ;) Smacznego! The post Zrazy z szynki wieprzowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
4 pomysły na kotlety sojowe 474

cieście kokosowym. Przełóż na patelnie z rozgrzanym olejem, smaż w pół głębokim tłuszczu.  Podsmażaj do zarumienienia z obu stron. Podawaj z ryżem i kapustą kiszoną.  Smacznego

wegujemy
Kalendarz przetworów 304

grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z:  jabłek;  śliwek;  winogron;  aronii;  jarzębiny;  kalafiora;  papryki.  Przetwory w październiku  Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed

Ukojenie Podniebienia
ROLADKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I CZARNUSZKĄ 166

Składniki: 5 plastrów schabu wieprzowego 500g kiszonej kapusty 2 cebule 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej czarnuszka majeranek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz vegeta 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Schab rozbić cienko, przyprawić solą i pieprzem. Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kapusta ugotuje się to odcedzamy, studzimy, wyciskamy nadmiar wody

Prosto i Smacznie z Anetą
Dżem z jagód goji i nasion chia czyli raw food w praktyce 241

korzystać. Na chwilę obecną przygotowałam z niej tylko kilka potraw między innymi: - doskonały mus z surowej czekolady ,  (przepis podam niebawem) - odpowiednik "Nutteli" czyli surowellę , - barszcz rosyjski z dodatkiem kiszonej kapusty oraz - rewelacyjny, a przede wszystkim bardzo zdrowy dżem z jagodami goji . I właśnie przepisem na ten ostatni smakołyk chciałabym się z Wami podzielić. Nie obyło się bez moich modyfikacji

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką 238

ułożyć podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypać startym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10 minut aż ser się rozpuści. Gotową rybkę podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty ze śmietaną

Monia miesza i gotuje