kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:211/326)

Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni 164

bulgocze woda na herbatę, a w głowie prawdziwy wyścig pomysłów. Co chcę na śniadanie? owsianka czy szakszuka? I może by zupę ugotować. Kapuśniak za mną chodzi, taki na kiszonej kapuście i wędzonych żeberkach... Albo grochówka. W każdym razie jakaś porządna zupa, żeby pasowała do zimowej aury. I póki tak sobie myślę w międzyczasie, w piekarniku już się rumienią bułeczki

Obiad gotowy
Sok na dobry apetyt 188

Składniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi

Menu Zdrowia
Smażony ryż z kimchi 126

jest nieco więcej, a za karę można zostać zesłanym do Polski.  Oprócz tego, że jedzą tam psy, to również mają taki wynalazek jak Kimchi . To jest jak nasza kiszona kapusta tylko trochę inna :) Jest to bardzo ciekawy dodatek, który niektórzy kładą nawet na pizzę. Poza tym jest zdrowa jak każda kiszonka. Szczególnie o tej porze roku. Robi się

Kryzysowa Książka Kucharska
Sok na dobry apetyt 145

Składniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi

Menu Zdrowia
Barszcz z krokietami 133

suszonych podgrzybków cukier ziarna pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 250 ml kwasu z kiszonych ogórków 2 liście laurowe sól, pieprz Farsz: 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła natka pietruszki suszony lubczyk sól, pieprz   Naleśniki: 2 jajka 5-6 łyżek mąki

R'n'G Kitchen
Kluski Shreka 148

pomocą łyżki stołowej nakładać kluski na powierzchnię wrzącej wody. Gotować 10-15 minut lub do całkowitego wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski podajemy okraszone smażoną cebulą w towarzystwie białej kiszonej kapusty na ciepło. Kluski Shreka sprawdzają się idealnie jako bardzo syte i odżywcze danie dla dzieci. Nawet najwięksi przeciwnicy szpinaku, dają się skusić ich intensywnej zieleni. Apetyt powinna wzmagać historia

Pij soki wyciskane
Pulled pork i panczkraut 171

łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka soli (najlepiej gruboziarnista) 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo 500 g kiszonej kapusty ok 1 kg ziemniaków 1 cebula ok 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku Przygotowanie: 1. Łopatkę myjemy, w moździerzu rozdrabniamy

Słodki Kompromis
54 przepisy na Sylwestrowe przekąski 338

cukru 26. Trufle dyniowo-orzechowe z kokosem 27. Żelki z mango 28. Żytnie tosty francuskie z serem i szynką 29. Placki z cukinii z mozzarellą 30. Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano 31. Słodka sałatka z kurczakiem i ryżem 32. Sałatka ryżowa z dynią i kurczakiem 33. (Nie)tradycyjna sałatka jarzynowa 34. Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie

Be Fit Be Strong
Pierogi z ziemniakami 183

ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane

Zasmakuj Kuchni
kotlet schabowy na obiad... 170

pieprzem ziołowym i czarnym mielonym, z solą ziołową, włożyć kotlety i odstawić na godzinę do lodówki na mocno gorącym smalcu kotlety smażyć na rumiano obtoczone w panierce do kotletów kiszoną kapustę 50 dag połączyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą, cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym do smaku kotlety podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką - smaczny, sycący obiad...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zakwas buraczany 1057

Zakwas z buraków lub kiszonka z buraków ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Podobnie jak kapusta kiszona niepasteryzowana i ogórki kiszone, dostarcza witaminę C, kwas mlekowy, kwas foliowy, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez i potas. Taki zakwas buraczany ma wpływ na przemianę materii i kluczowe znaczenie przy wzmacnianiu odporności organizmu. Picie

To co kocham
Farsz z kapusty i grzybów 155

Składniki 1,5 kiszonej kapusty białe pół wytrawne wino 100 g suszonych borowików 500-600 g pieczarek ciemny sos sojowy - grzybowy sól, pieprz lubczyk dwa duże pory Przygotowanie Pokrojony por podsmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła. Dodać poszatkowaną i przepłukaną kapustę. Podlać dwoma lampkami wina, posoli, popieprzyć i dusić ok 30 min Co jakiś czas mieszać i podlewać odrobiną

Gaździnka warzy
,,Świąteczna ryba zapiekana w cieście’’ 395

kształt ryby z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki na farsz: 1 filet białej ryby 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg pieczarek lub grzybów 2 cebule 3 szt. ząbku czosnku masło sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. mleka

Podróż w kulinaria
Paszteciki z kapustą i grzybami 189

łyżeczka cukru 250 ml ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki 60 g roztopionego masła 2 duże jajka szczypta soli FARSZ: 500 g kiszonej kapusty 800 g pieczarek  [ u mnie podgrzybki, opieńki] 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu łyżka suszonego majeranku łyżka

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania