kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:174/326)

Krokiety z kapustą i pieczarkami 184

Krokiety z kapustą i pieczarkami   Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szkl. mąki 2 szkl. wody 2 jajka 1 łyżka oleju Farsz:  0,5kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 2 małe cebule sól, pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 jajko  bułka tarta olej Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na około 30 min.  W międzyczasie(...)robimy farsz. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli i wszystko razem podsmażamy.  Kapustę dokładnie płuczemy i siekamy. Dorzucamy do pieczarek i cebuli - wszystko razem podsmażamy aż kapusta bedzie miekka. Na końcu farsz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy naleśniki z obu stron na oleju. Na każdy naleśnik

Smaki Natalii
Pierożki z kapustą i pieczarkami 136

Zachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składniki: kapusta kiszona 600 g Bioline pieczarki 300 g marchew 2 szt kiełbaska jaką chcecie 300 g sól do smaku pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt 2 szklanki bulionu drobiowego(...)Krok 1 Pieczarki opłukałam pokroiłam drobno ,podsmażyłam na patelni i przełożyłam je do wolnowara , dodałam startą marchew i nastawiłam na stopień 2 Krok 2 Kapustę przepłukałam pod wodą i pokroiłam drobno, dodałam do pieczarek z marchewką. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie,zalałam bulionem . Po 4 godzinach kapusta była miękka. Krok 3 Na stolnicę

Różowa kuchnia
Rogaliki z kapustą i grzybami 241

rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów.Farsz:300 g kiszonej kapusty200 g pieczarek lub grzybów suszonych1 cebula1 liść laurowyszczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu)sól i pieprz do smaku1 jajkosezamDrobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka z kapustą zasmażaną 78

duża pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 5 ziarenek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 3-4 ząbki czosnku Do pieczenia: * 1 szklanka piwa * przyprawa do golonki Na kapustę zasmażaną: * ok. 1 kg kapusty kiszonej * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * kminek w ziarnach bądź mielony * 1 cebula * 2 łyżki smalcu bądź kawałek słoniny Golonkę opaliłam z wystających

Pieprzyć z Fantazją
Golonka z kapustą zasmażaną 129

duża pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 5 ziarenek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 3-4 ząbki czosnku Do pieczenia: * 1 szklanka piwa * przyprawa do golonki Na kapustę zasmażaną: * ok. 1 kg kapusty kiszonej * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * kminek w ziarnach bądź mielony * 1 cebula * 2 łyżki smalcu bądź kawałek słoniny Golonkę opaliłam z wystających

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 108

wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 147

szklanką. Kłaść 1 łyżeczkę farszu uważając, aby kapusta nie zakryła krawędzi kółek i zlepiać pierogi. Gotować partiami w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Farsz 800 g kapusty kiszonej** + 1szkl. wody 1 cebula 5 łyżek oleju 5 dag suszonych grzybów + 250 ml wody do ich ugotowania sól, pieprz Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić

Posadzone i zjedzone
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 142

słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego 1 gęsia lub indycza szyja 0,25 kg podgardla wieprzowego 0,25 kg karkówki wieprzowej 0,25 kg świecy wołowej(...)lodówki na około 15 minut. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany. Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki

Wiem co jem
Krokiety z mięsem i kapustą 76

podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników) Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie) Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Kapusta kiszona 400 g Mięso gotowane u mnie łopatka 400 g Cebula Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli

Kulinarne przygody
Czwartek: Nuggetsy z frytkami z różnych warzyw i surówką 101

Pyszne i zdrowe frytki warzywne z marchewki, pietruszki, selera i batata. Do tego równie zdrowa i smaczna klasyczna surówka z kapusty, która świetnie komponuje się ze słodkimi frytkami. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Przyzwyczailiśmy się, że jeśli frytki to muszą być: smażone z ziemniaków Tymczasem frytki można robić z różnych warzyw i najlepiej jest(...)Frytki 2 marchewki 2 pietruszki 1 batat Kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Surówka 1 marchewka 1 jabłko 200 g kiszonej kapusty 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Zrób frytki. Obierz wszystkie warzywa i umyj. Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na połowy

Niedzielny kucharz
Kapusta pieczona 129

kapusty dobrze ukiszonej 3 duże cebule 2 laski dobrej kiełbasy - może być myśliwska, najlepsza byłaby oczywiście wiejska 1 lyżka maki liść laurowy 1 mała marchewka pieprz sól Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku, lub głębokiej patelni. Do tego trzemy marchew ,dodajemy liść laurowy ,pieprz oraz sól. Dodajemy trochę margaryny, lub oleju. Wszystkie składniki pieczemy ,co jakiś czas mieszając, Dodajemy podpieczoną kiełbasę

Olga Piecze i Gotuje
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 154

Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe  (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie(...)jajko połączyć (można zmiksować). Odstawić na 30 minut, a następnie  smażyć cienkie placki naleśnikowe. Ja smażę na oleju smarując nim przy użyciu pędzelka patelnię.  Kapustę pokroić, ugotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno mięso. Wymieszać. Dodać ugotowaną kapustę. Doprawić farsz do smaku.  Na każdy naleśnik nałożyć

Walijskie Pichcenie
Pieczone ziemniaki z kapustą i orzechami. 131

mamy naprawdę fajny i oryginalny posiłek, który nie tylko zaskoczy domowników, ale także i gości. Smakują równie dobrze na świeżo, jaki i odgrzewane. 6 dużych ziemniaków 200 g kapusty kiszonej łyżka masła mała cebula łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonego kminku pół szklanki tartego sera sól i pieprz do smaku 6 orzechów włoskich łyżka oleju Ziemniaki powinny być zbliżonej wielkości(...)równo się ugotowały. Obrane i przekrojone na pół, gotujemy w osolonym wrzątku, tak do 3/4 miękkości. Gdy ostygną, za pomocą łyżeczki wydrążamy środki  i każdą połówkę przecieramy olejem. Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, a następnie szatkujemy na drobno. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, a jak się zeszkli dodajemy kapustę i dusimy. Dusimy do miękkości, na koniec doprawiamy do smaku

Dieta moja pasja
placuszki z kiszonej kapusty z boczkiem i pieczarkami 177

placuszki z kapusty,od razu pomyślałam, żeby zrobić szybszą wersję kieszonek. Pomysł doskonały. Placuszki bardzo smaczne, mimo niewielkiego nakładu pracy.  Składniki na ok 12 sztuk: 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypiorek 1 szklanka mleka sól, pieprz olej  Boczek pokroić w kostkę(...)wrzucić na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Doprawić wszystko czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodać kapustę. Smażyć kilka minut a następnie wystudzić. Mąkę, mleko i jajka wymieszać rózgą na gładką masę. Jeśli będzie zbyt geste dolać mleka. Dodać farsz kapuściany i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kapusta z grzybami po lasowiacku 153

albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, a przed podaniem podsmażyć na maśle na patelni. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej suszone grzyby (najlepiej 50- 60 g ) 2 niewielkie cebule 2 łyżki masła 1 liść laurowy kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Grzyby zalewamy gorącą wodą

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania