kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:171/326)

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 139

zwijaj formując gołąbki. ·         Gołąbki układaj w naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Na wierzch połóż pokrojoną w plastry cebulę, przykryj liśćmi kapusty, wlej bulion i przykryj pokrywą. ·         Piecz w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Przygotowanie sosu: ·         Na oliwie(...)jeszcze raz. ·         Wlej sos do blendera i zmiksuj. ·         Gołąbki podawaj polane sosem i surówką z kiszonej kapusty. Równie dobrze smakują z sosem z pieczarek. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami ( jarskie) 240

hasło  ZDROWE – GOTOWANIE Składnki:  Ciasto pierogowe:  400 g mąki typ 650  250 ml gorącej wody  1 łyżeczka soli  Nadzienie:  500 g kapusty kiszonej 2 szt liścia laurowego  4-5 szt ziela angielskiego  szczypta soli  400 g grzybów mrożonych lub suszonych ( wcześniej namoczonych)/ ewentualnie pieczarek pieprz świeżo zmielony  1 cebula(...)łyżeczka miodu lub syropu klonowego  1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej pół łyżeczki Vegety 100 ml półsłodkiego białego wina/ wody szczypta chili  Wykonanie:  Przygotowujemy farsz: Kapustę szatkujemy nieco drobniej, wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie i gotujemy do miękkości po przykryciem przez ok 30 min. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Kroimy pieczarki/grzyby

vaniliowoczekoladowa
Sałatka winegret 155

sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki. Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret jest tak sycący(...)Składniki sałatki winegret: seler korzeniowy ugotowany ze skórką 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 marchewki ugotowane ze skórką opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki 4 kiszone ogórki  pokrojone w kostkę po puszce groszku i białej fasoli  (odsączonych z zalewy) sos winegret: 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta pieprzu

Ugotowane pozamiatane
kapuścianka z parówkami 168

Jedna z ulubionych zup mojego męża, syta i bardzo smaczna. Zimą mocniej przyprawiam ją czosnkiem i pieprzem aby była rozgrzewająca. Składniki: kość wędzona 4 ziemniaki 200 g kapusty kiszonej włoszczyzna 3 parówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju ziele angielskie kostka rosołowa (można zastąpić solą) liście laurowe pieprz słodka i ostra papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego Kość(...)litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut.  Ziemniaki pokroić w  kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić do zupy. Przyprawić zupę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Golonka w kapuście kiszonej 181

Jeśli nie zdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto...  SKŁADNIKI ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości) ok. 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka smalcu 2 liście laurowe 3 - 4 ziela angielskie sól, pieprz Mięso kroimy w niewielkie kawałki, cebulę w półplasterki, a marchewkę ścieramy(...)rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony. Następnie dodajemy marchewkę, cebulę, liście i ziele i dusimy pod przykryciem aż warzywa i mięso staną się miękkie. Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę możecie podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z pieczywem

Czary - gary w kuchni
Pstrąg pomarańczowy z pieczonymi ziemniakami i surówką 174

pstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jabłko 1 marchewka 2-3 łyżeczki cukru szczypta soli szczypta pierzu ziołowego olej nie rafinowany Pstrągi umyć i oskrobać, naciąć ukośnie z obu stron, porządnie oblać sokiem z pomarańczy(...)posolić i posypać szczyptą tymianku Ziemniaki obrać pokroić w talarki, posypać przyprawami, polać olejem i upiec we frytownicy (ja użyłam frytownicy ActiFry w której piecze się praktycznie bez tłuszczu) Kapustę dobrze odcisnąć z kwasu, Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półtalarki i doprawić surówkę, solą, pieprzem i cukrem oraz olejem ciemnym nie rafinowanym. Pstrągi opanierować w mące

Gotowanie jest łatwe
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 213

Świąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4  łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 1 szklanka bulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto: Mąkę przesiać i posiekać z margaryną(...)Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki. Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Użyłem borowików z moich zapasów i przesmażyłem je z cebulką, a następnie wymieszałem z kapustą. Borowików nie siekam, tylko kroję w większe

Kulinarny karnet Christophera
Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami 159

Przepis pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz i został przeze mnie trochę zmodyfikowany.   Składniki: czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków szklanka kapusty kiszonej - obgotowanej 1/2 szkl suszonych i ugotowanych grzybów lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek 2 cebule 2 jaja sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonego kminku bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone(...)być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby suszone lub pieczarki posiekane na plastry. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać kapustę i odparować płyn. Całość przestudzić. Kaszę, ziemniaki, kapustę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jedno jajko, doprawić tak, aby całość miała wyraźny smak

Ze smakiem bez glutenu
Kapuśniak z kiszonej kapusty 339

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g-400g mieszanego mięsa w tym żeberko wędzone, kości lub kawałek boczku wędzonego 300g-400g kapusty kiszonej 3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 mała pietruszka korzeń kawałek zielonej części pora 3 duże ziemniaki 2 łyżki majeranku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki ziela angielskiego(...)Sól do smaku Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą około 2,5 litra dodać przyprawy, wstawić na gaz i gotować około 25 minut. Włoszczyznę obrać pokroić w kostkę. Kapustę drobniej pokroić aby w trakcie jedzenia nam się nie ciągły długie pasma. Kapustę zalać wodą w 1/3 wysokości kapusty i ugotować w oddzielnym garneczku. Po tym czasie do wywaru

W garach u Gosi
Kapuśniak 143

kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie woda 1 indycza szyja 500 g kapusty kiszonej 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 średnich ziemniaków 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe sól pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Szyję(...)Marchew, seler,  pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z  soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy, wlewamy sok. Gotujmy około 5 minut. Przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z kapustą i grzybami 200

Składniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy(...)bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna, odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo

Blondynka Gotuje
Kulebiaczki 137

mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag 350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 0,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym(...)odstawić z ognia i zlać czysty wywar,Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie

Gotowanie jest łatwe
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 202

Uwielbiam krokiety z kapustą i pieczarkami . Mogłabym je jeść codziennie .Niestety trochę długo trwa ich przygotowywanie ,dlatego pojawiają się u mnie rzadko .Polecam. Składniki na 10 cienkich naleśników : 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej(...)jajko 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę .Odstawić na czas przygotowywania farszu . Następnie usmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Farsz : 50 dkg kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 cebula 100 g słonecznika ,prażymy na suchej patelni pieprz, sól Kapustę dusimy w garnku do miękkości ,następnie kroimy na drobno . Na patelni podsmażamy cebulkę ,następnie

Ladylaura.
Bigos 225

kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego 300g kiełbasy  500g mięsa wieprzowego od szynki 500g mięsa wołowego  2 duże cebule  jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  pieprz sypki  10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych  Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki(...)Cebulkę, boczek i kiełbasę podsmażyć razem na patelni. W tym samym czasie zacząć gotować kapustę i odlewać tak długo aż kapusta będzie nie kwaśna.  Kiedy już kapusta jest gotowa (odlana) i się gotuje wrzucamy przyprawy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jarzynkę. Do tego wszystkiego dorzucamy podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą. W tym czasie kolejno podsmażamy

Klaudynkowa kuchnia
paszteciki drożdżowe z kapustą i kabanosem 200

mąki  2 jajka 30 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 50 g masła stopionego łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 300 g grubych kabanosów łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: 1 jajko łyżka maku łyżka sezamu Mąkę przesiać do miski. Drożdże i cukier rozmieszać(...)wodę, jajka i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodając wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i kapustę. Smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wystudzić.  Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 4 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i położyć kawałek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zielona soczewica z kapustą kiszoną i jabłkiem 197

Składniki: zielona soczewica (3/4 szklanki) kapusta kiszona (1 garść) cebula dymka (1 szt.) jabłko (1 szt.) sól pieprz papryka ostra kurkuma woda olej (do smażenia) Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy. Cebulę kroimy i smażymy. Dodajemy do gotującej się soczewicy.  W trakcie gotowania doprawiamy soczewicę pieprzem, solą, kurkumą i papryką(...)Jabłko obieramy i trzemy na tarce. Dusimy przez kilka minut na patelni razem z kapustą. Kiedy soczewica będzie ugotowana mieszamy ją z jabłkiem i kapustą. Podgrzewamy wszystko

Weganka gotuje
Paszteciki z kapustą i grzybami 235

Pyszne drożdżowe paszteciki do czerwonego barszczyku. Paszteciki z kapustą i grzybami SKŁADNIKI:CIASTOmąka - 400 gdrożdże - 20 gjajko - 1 sztmasło - 50 gcukier - 1 łyżeczkasól - 1 łyżeczkamleko - 200 mlFARSZkapusta kiszona - 750 ggrzyby suszone - 2 garściecebula - 1 sztsól i pieprzliść laurowyziele angielskieolejDODATKOWOmak do posypania PRZYGOTOWANIE:CIASTO Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto(...)starannie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. FARSZ Grzyby namoczyć na całą noc, ugotować do miękkości w wodzie w której moczyły się grzyby, odsączyć, pokrajać w paski, dodać do kapustyKapustę posiekać, ugotować w wywarze z grzybów, dodać do kapusty liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty, gotować

Kuchnia Danusi