kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:175/326)

Pierogi z kapustą i grzybami 135

Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka masła - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko Składniki na farsz: - 100g suszonych grzybów - 250g kapusty kiszonej - 1/2 cebuli - 1 jajko - 3 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Robimy dołek w mące dodajemy szczyptę soli wlewamy rozbite jajko i powoli(...)ciepłą wodę z mlekiem ciągle wyrabiając. Wyrabiamy ciasto do momentu odchodzenia ciasta od rąk i stolnicy. Grzyby myjemy i namaczamy na 3-4 godziny odcisnąć obgotować do miękkości.  Kapustę wypłukać i odcisnąć. Grzyby kapustę i cebulę drobno posiekać i obsmażyć na masełku klarowanym. Gdy nasz farsz wystygnie dodajemy rozbite jajko i bułkę tartą, doprawiamy i nadziewamy ciasto. Gotujemy

Tanio szybko zdrowo
Pierogi z kapustą i grzybami 546

tradycyne danie wigilijne, jednak tak bardzo je lubię, że jem je nawet kilka razy w miesiącu.Pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:Na farsz do pierogów:Kapusta kiszona – 900gSuszone grzyby – 60g (nalepiej suszone samemu, bo te sklepowe bywają czasami niezbyt smaczne)Cebula – 2 duże sztukiOlej – do smażeniaSól – do smakuPieprz – do smakuLiście laurowe

Kulinarne Przeboje
Roladki z mięsa mielonego w sosie 156

Roladki z mięsa mielonego w sosie cebulowym to niezwykle smaczny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny. Podane z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty smakują wyśmienicie. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, choć wymaga nieco cierpliwości. Ja zawsze przygotowuję sporą ilość roladek, żeby mieć obiad na dwa dni. [embed]https://youtu.be/bxZqDMkVwyU[/embed] Składniki na roladki z mięsa mielonego(...)sosie (około 7 sztuk): 500 g mięsa mielonego (dałam wieprzowe) 5 łyżek bułki tartej jajko 1/3 szklanki wody mała cebulka, albo pół dużej ogórek kiszony około 100 g kiełbasy papryka wędzona, czosnek granulowany, sól, pieprz mąka do obtoczenia Ponadto: szklanka bulionu spora cebula sos sojowy (opcjonalnie) łyżka mąki (opcjonalnie) sól, pieprz   Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą

e-PrzepisyKulinarne
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 221

Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Jako farsz do pierogów(...)dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami . Gotową, wystudzoną kapustę szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało

Dieta bez mleka
Wigilijna kapusta z grochem 157

moim rodzinnym domu nie ma tradycji jedzenia kapusty z grochem, za to u mojego Męża już tak :) Trzeba się więc dostosować i dogodzić Małżonkowi, choć i tak wiem, że nie ma to jak przygotowana przez Babcię- smakuje mu chyba(...)najbardziej. Ale z czasem i ja dojdę do wprawy, tym bardziej, że przepis jeden, więc sam smak, to chyba kwestia doprawienia.  Składniki: Dla ok 4 osób 1/2 kg kiszonej kapusty (bez marchewki) 300g małego grochu jasiek 150g wędzonej słoniny 2 łyżki kminku 1 duża cebula 2 płaskie łyżki mąki sól, pieprz do smaku 4 ziarenka ziela angielskiego Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kapustą i grzybami 136

zawsze ja jestem pierogatorem. Robię ciasto, i farsz, i pierogi radośnie zaklejam. Czasami ktoś się przyłączy do pierogów lepienia. I jest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy(...)utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.  Składniki na farsz: - 1 kilogram kiszonej kapusty - 3 garście grzybów (dowolna ilość tak naprawdę, zależy jak bardzo lubicie grzyby - ja dodaję "na oko") - 2 duże cebule - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Życie zamknięte w smaku
Krokiety z kapustą i grzybami 158

 Składniki:Farsz:300g kapusty kiszonej200g grzybów leśnych2 cebulesól, pieprz1 łyżeczka cukru2 łyżki masłaNaleśniki:200g mąki3 jajka1,5 szklanki mleka szczypta solioliwa do smażeniaPanierka:bułka

Smakowity Blog Kulinarny
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 151

Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarszkilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierFarsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami 1543

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami, to pyszna propozycja do wigilijnego barszczu. Oczywiście paszteciki świetnie też sprawdzą się jako przekąska dla gości. Osobiście uwielbiam i najbardziej smakują mi w zestawieniu z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto(...)drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 500 g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka sezam WYKONANIE Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody

Passions hobbies life
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 200

Paszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z mięsa wołowego i kapusty. 25 dag mąki1,5 dag drożdży2 żółtka10 dag masła0,5 szklanki mleka2 łyżki olejuszczypta

Praktyczna pl
Krokiety z kapustą i pieczarkami 139

Składniki na ciasto naleśnikowe:0,5l gazowanej wody0,5l mleka 3,2%1 jajko3 szklanki mąki pszennej1 łyżka olejuSzczypta soliSkładniki na farsz:700g kapusty kiszonej300g pieczarek2

Emcia Pichci
Drożdżowe kapuśniaczki 230

idealne do czerwonego barszczu.Składniki:Ciasto:1/2 kg mąki1 szklanka mleka20 g świeżych drożdży2 małe jajka1 i 1/2 łyżeczka soli1 i 1/2 łyżeczka cukru50 g roztopionego masłaFarsz: 1/2 kg kiszonej kapusty30 dag pieczarek2 cebule2 łyżki olejuszczypta cukru4 liście laurowe4 ziela angielskie1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku sól, pieprzDodatkowo:1 małe jajko do posmarowaniakminek / mak / sezam / czarnulka do posypaniaSposób wykonania(...)podrośnięcia.2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia.3. Zrobić farsz: kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele.4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.5. Cebulę obrać, drobno

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kapustą i grzybami na święta 177

dzień świąt, a one uwielbiają je robić.  Polecam wypróbować :). Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: sól 1 kg mąki  2 łyżki masła woda ciepła Farsz: 80 dag kapusty kiszonej 15 dag grzybów (np. prawdziwki) 1 cebula sól i pieprz margaryna lub masło Dodatkowo: 20 dag boczku 1 cebula Ciasto: mąkę przesiać przez sito, następnie dodać masło i sól(...)dodać ciepłą wodę. Rozrobić do uzyskania ciasta. W miarę potrzeby dodawać mąki. Ciasto musi odchodzić od ręki. Grzyby podgrzać na patelni, dodać je do wcześniej ukiszonej i dobrze odsączonej kapusty. Dodać poszatkowaną i podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Ciasto należy rozwałkować na stolnicy, na kawałek ciasta wyłożyć trochę farszu, zwinąć i wyciąć szklanką

Gotuję Testuję
wigilijna kapusta z grochem 155

składniki: 500 g drobno pokrojonej kapusty kiszonej 250 g grochu 150 g cebuli 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Groch myjemy zalewamy wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Gotujemy w wodzie, w której się moczył do momentu, gdy będzie(...)miękki, ale nie będzie się rozpadał, lekko solimy. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek oraz paprykę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko smażymy , nie rumienimy. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz cebulę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania