kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:170/326)

Roladki z mięsa mielonego w sosie 183

Roladki z mięsa mielonego w sosie cebulowym to niezwykle smaczny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny. Podane z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty smakują wyśmienicie. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, choć wymaga nieco cierpliwości. Ja zawsze przygotowuję sporą ilość roladek, żeby mieć obiad na dwa dni. [embed]https://youtu.be/bxZqDMkVwyU[/embed] Składniki na roladki z mięsa mielonego(...)sosie (około 7 sztuk): 500 g mięsa mielonego (dałam wieprzowe) 5 łyżek bułki tartej jajko 1/3 szklanki wody mała cebulka, albo pół dużej ogórek kiszony około 100 g kiełbasy papryka wędzona, czosnek granulowany, sól, pieprz mąka do obtoczenia Ponadto: szklanka bulionu spora cebula sos sojowy (opcjonalnie) łyżka mąki (opcjonalnie) sól, pieprz   Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą

e-PrzepisyKulinarne
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 278

Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Jako farsz do pierogów(...)dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami . Gotową, wystudzoną kapustę szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało

Dieta bez mleka
Wigilijna kapusta z grochem 186

moim rodzinnym domu nie ma tradycji jedzenia kapusty z grochem, za to u mojego Męża już tak :) Trzeba się więc dostosować i dogodzić Małżonkowi, choć i tak wiem, że nie ma to jak przygotowana przez Babcię- smakuje mu chyba(...)najbardziej. Ale z czasem i ja dojdę do wprawy, tym bardziej, że przepis jeden, więc sam smak, to chyba kwestia doprawienia.  Składniki: Dla ok 4 osób 1/2 kg kiszonej kapusty (bez marchewki) 300g małego grochu jasiek 150g wędzonej słoniny 2 łyżki kminku 1 duża cebula 2 płaskie łyżki mąki sól, pieprz do smaku 4 ziarenka ziela angielskiego Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kapustą i grzybami 170

zawsze ja jestem pierogatorem. Robię ciasto, i farsz, i pierogi radośnie zaklejam. Czasami ktoś się przyłączy do pierogów lepienia. I jest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy(...)utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.  Składniki na farsz: - 1 kilogram kiszonej kapusty - 3 garście grzybów (dowolna ilość tak naprawdę, zależy jak bardzo lubicie grzyby - ja dodaję "na oko") - 2 duże cebule - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Życie zamknięte w smaku
Krokiety z kapustą i grzybami 187

 Składniki:Farsz:300g kapusty kiszonej200g grzybów leśnych2 cebulesól, pieprz1 łyżeczka cukru2 łyżki masłaNaleśniki:200g mąki3 jajka1,5 szklanki mleka szczypta solioliwa do smażeniaPanierka:bułka

Smakowity Blog Kulinarny
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 180

Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarszkilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierFarsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami 1573

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami, to pyszna propozycja do wigilijnego barszczu. Oczywiście paszteciki świetnie też sprawdzą się jako przekąska dla gości. Osobiście uwielbiam i najbardziej smakują mi w zestawieniu z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto(...)drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 500 g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka sezam WYKONANIE Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody

Passions hobbies life
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 235

Paszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z mięsa wołowego i kapusty. 25 dag mąki1,5 dag drożdży2 żółtka10 dag masła0,5 szklanki mleka2 łyżki olejuszczypta

Praktyczna pl
Krokiety z kapustą i pieczarkami 163

Składniki na ciasto naleśnikowe:0,5l gazowanej wody0,5l mleka 3,2%1 jajko3 szklanki mąki pszennej1 łyżka olejuSzczypta soliSkładniki na farsz:700g kapusty kiszonej300g pieczarek2

Emcia Pichci
Drożdżowe kapuśniaczki 256

idealne do czerwonego barszczu.Składniki:Ciasto:1/2 kg mąki1 szklanka mleka20 g świeżych drożdży2 małe jajka1 i 1/2 łyżeczka soli1 i 1/2 łyżeczka cukru50 g roztopionego masłaFarsz: 1/2 kg kiszonej kapusty30 dag pieczarek2 cebule2 łyżki olejuszczypta cukru4 liście laurowe4 ziela angielskie1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku sól, pieprzDodatkowo:1 małe jajko do posmarowaniakminek / mak / sezam / czarnulka do posypaniaSposób wykonania(...)podrośnięcia.2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia.3. Zrobić farsz: kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele.4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.5. Cebulę obrać, drobno

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kapustą i grzybami na święta 212

dzień świąt, a one uwielbiają je robić.  Polecam wypróbować :). Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: sól 1 kg mąki  2 łyżki masła woda ciepła Farsz: 80 dag kapusty kiszonej 15 dag grzybów (np. prawdziwki) 1 cebula sól i pieprz margaryna lub masło Dodatkowo: 20 dag boczku 1 cebula Ciasto: mąkę przesiać przez sito, następnie dodać masło i sól(...)dodać ciepłą wodę. Rozrobić do uzyskania ciasta. W miarę potrzeby dodawać mąki. Ciasto musi odchodzić od ręki. Grzyby podgrzać na patelni, dodać je do wcześniej ukiszonej i dobrze odsączonej kapusty. Dodać poszatkowaną i podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Ciasto należy rozwałkować na stolnicy, na kawałek ciasta wyłożyć trochę farszu, zwinąć i wyciąć szklanką

Gotuję Testuję
wigilijna kapusta z grochem 192

składniki: 500 g drobno pokrojonej kapusty kiszonej 250 g grochu 150 g cebuli 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Groch myjemy zalewamy wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Gotujemy w wodzie, w której się moczył do momentu, gdy będzie(...)miękki, ale nie będzie się rozpadał, lekko solimy. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek oraz paprykę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko smażymy , nie rumienimy. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz cebulę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Kluski po Grunwaldzku 150

Prosty obiad w staropolskim stylu.  Składniki: ok. 100g boczku wędzonego (spokojnie można więcej, jak ktoś chce) ok. 200g kapusty kiszonej tarty ser (wedle uznania) 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypta soli pieprz czarny, tymianek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy do niej jajka. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolite dosyć gęste, ciasto. W rondlu gotujemy(...)wodę i porcjami wrzucamy ciasto (po pół małej łyżeczki). Kluski gotujemy, aż wypłyną. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dusimy kilka minut, Doprawiamy obficie pieprzem i odrobiną tymianku. Dodajemy kluski i mieszamy. Na koniec dodajemy drobno starty ser i łączymy z resztą składników

Gotuj z Rumcajsem
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 164

Dzisiejszego dnia proponuję paszteciki z kapustą i grzybami. Amatorów tego dania nie brakuje. Do pasztecików proponuję barszcz czysty do picia ( przedstawiany na blogu ). Gdy upieczemy ich większą ilość możemy je zamrozić, a kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy(...)podgrzać. Składniki: 500 gram mąki ok.200 ml letniej wody 30 gram drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Żółtko do posmarowania pasztecików Farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne ) 1-2 marchewki Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce

Smaki Ewy
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami 170

taka moja wersja łazanek z kapustą i grzybami, wcale nie mniej smaczna. Czy zdarza się Wam, że wraz z wodą z moczenia grzybów dostanie się do potrawy troszkę piasku? Mnie już nie. Znalazłam na to taką metodę: najpierw(...)dokładnie grzyby płuczę, a po namoczeniu wyławiam je i odciskam, zaś wodę przelewam przez sito wyłożone bawełnianym płatkiem kosmetycznym :) Składniki: ok. 35-40 dag makaronu muszelki 0,5 kg kiszonej kapusty 1 nieduża marchewka 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas i nie muszę

Kuchenne zapiski Edyty
Uszka wigilijne 113

wycinane szklanką. Spora dowolność panuje także w przypadku farszu. Z mojego doświadczenia wynika, że w większości domów pojawiają się uszka z grzybami . Ale istnieje też sporo wariacji np. z kapustą i grzybami, jakie prezentuję Wam dziś. Jedliście kiedyś uszka z bardziej niecodziennym farszem? Bardzo intrygują mnie te z nadzieniem rybnym. Słyszałam też o uszkach z nadzieniem z wędzonych śliwek(...)barszczu i wpada na moją listę do zrobienia. A może macie jeszcze jakieś pomysły? Przepis na uszka wigilijne Składniki na uszka wigilijne Farsz na uszka wigilijne 200 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilkanaście ziarenek kminku 2 kulki ziela angielskiego 80 g suszonych grzybów (np. podgrzybków) 1 duża cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Ciasto na uszka Przepis na ciasto

okolicepalnika.pl
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 139

zwijaj formując gołąbki. ·         Gołąbki układaj w naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Na wierzch połóż pokrojoną w plastry cebulę, przykryj liśćmi kapusty, wlej bulion i przykryj pokrywą. ·         Piecz w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Przygotowanie sosu: ·         Na oliwie(...)jeszcze raz. ·         Wlej sos do blendera i zmiksuj. ·         Gołąbki podawaj polane sosem i surówką z kiszonej kapusty. Równie dobrze smakują z sosem z pieczarek. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami ( jarskie) 240

hasło  ZDROWE – GOTOWANIE Składnki:  Ciasto pierogowe:  400 g mąki typ 650  250 ml gorącej wody  1 łyżeczka soli  Nadzienie:  500 g kapusty kiszonej 2 szt liścia laurowego  4-5 szt ziela angielskiego  szczypta soli  400 g grzybów mrożonych lub suszonych ( wcześniej namoczonych)/ ewentualnie pieczarek pieprz świeżo zmielony  1 cebula(...)łyżeczka miodu lub syropu klonowego  1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej pół łyżeczki Vegety 100 ml półsłodkiego białego wina/ wody szczypta chili  Wykonanie:  Przygotowujemy farsz: Kapustę szatkujemy nieco drobniej, wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie i gotujemy do miękkości po przykryciem przez ok 30 min. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Kroimy pieczarki/grzyby

vaniliowoczekoladowa
Sałatka winegret 155

sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki. Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret jest tak sycący(...)Składniki sałatki winegret: seler korzeniowy ugotowany ze skórką 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 marchewki ugotowane ze skórką opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki 4 kiszone ogórki  pokrojone w kostkę po puszce groszku i białej fasoli  (odsączonych z zalewy) sos winegret: 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta pieprzu

Ugotowane pozamiatane
kapuścianka z parówkami 168

Jedna z ulubionych zup mojego męża, syta i bardzo smaczna. Zimą mocniej przyprawiam ją czosnkiem i pieprzem aby była rozgrzewająca. Składniki: kość wędzona 4 ziemniaki 200 g kapusty kiszonej włoszczyzna 3 parówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju ziele angielskie kostka rosołowa (można zastąpić solą) liście laurowe pieprz słodka i ostra papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego Kość(...)litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut.  Ziemniaki pokroić w  kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić do zupy. Przyprawić zupę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia