Kiełbaski w cieście francuskim to syta i bardzo szybka przekąska. Odrobina inwencji, a kiełbaski bądź parówki zamienią się w mumie i mogą zostać ozdobą halloweenowego przyjęcia. Na przyjęcie nadają się idealnie, bo smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Zrób parówce turbanik z ciasta francuskiego, kilka kropel majonezu, ziarenek pieprzu na źrenice oczek i mumia gotowa. Banalnie proste, a zwyczajne(...)parówki staną się nadzwyczajne. Pod warunkiem, że użyjesz dobrych jakościowo kiełbasek i ciasta francuskiego na maśle. Jeśli poszukujesz innych pomysłów na Halloween zapraszam na Pizze - kośći i na słodko Amerykany z pajęczą siecią. Składniki na 6 sztuk: 6 kiełbasek, parówek 1/2 rolki ciasta francuskiego (50x25 cm) 1 łyżeczka majonezu 12 ziarenek pieprzu Wykonanie: kiełbaski lub jeśli używasz parówek (obierz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!CurryWurst to kiełbaski spotykane w wielu niemieckich miejscówkach. Intensywny smak i zapach curry oraz pomidorów powoduje, że kiełbaski nabierają nowego wymiaru. To danie jest zdecydowanie przeznaczone dla tych, którzy w 15 minut chcieliby zjeść coś sytego i ciepłego. Poza tym...raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę grzechu na talerzu ;) Zapraszam :) Składniki: 4-6 kiełbasek 2 łyzki(...)szklanki ketchupu duża cebula łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki curry pieprz ok 100ml wody 1/2 łyżeczki papryki słodkiej/ostrej Przygotowanie: Bardzo ważnym elementem tego dania są kiełbaski. Ponacinałam je na całej długości i zarumieniłam na smażąc na patelni, tak aby były chrupiące. Po przygotowaniu kiełbasek pokroiłam w piórka cebulę i zeszkliłam ją na patelni, lekko soląc
ChilliJemyCudowne kiełbaski w glazurze, przepisu Nigelli Lawson. Niestety kiełbaski z małym falstartem, ponieważ przygotowane (i w większości zjedzone) wczoraj, jednak tak jak rozbrzmiewają wczorajszo-dzisiejsze media - kto się mógł spodziewać deszczu. Składniki: kiełbaski koktajlowe (u mnie tzw. cienkie kiełbaski śniadaniowe - białe (wcale nie były takie cienkie)) 100 g dżemu imbirowego (niestety nie miałam takiego pod ręką, więc użyłam 100g miodu(...)pasuje do jedzenia świeżego np. sałat, a ciemny do smażonych, pieczonych) Wkładamy do miski wszystkie składniki sosy i rozprowadzamy, tak aby sos był gładki o jednolitej konsystencji. Następnie wsadzamy kiełbaski i dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy na blaszkę (najlepiej pokrytą folią aluminiową aby uniknąć późniejszego szorowania blachy) i co ważne bez wysokich rantów, żeby mogły przepięknie się zarumienić. Pieczemy
Brzuszki Łakomczuszkipotrawie. Cydr delikatniejszy od piwa i lekko słodki okazał się świetnym dodatkiem do białej kiełbasy. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, ponieważ dobór składników dania był spontanicznym eksperymentem;) Kiełbaski mimo, że ładnie się zrumieniły pozostały soczyste w środku. Cebula i jabłka poddusiły się w cydrze, który mocno się zredukowały i utworzył pyszny sos. Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy(...)wyciąć gniazda nasienne, ułożyć skórką do spodu i oprószyć cynamonem (skórki nie posypywać). W naczyniu do zapiekania ułożyć białą kiełbasę i zrobić po kilka nakłuć wykałaczką w każdej kiełbasce (zapobiega to pękaniu kiełbasek podczas pieczenia). Następnie ułożyć między kiełbaskami podsmażoną cebulę i kawałki jabłek (skórą do góry). Wlać cydr, w takie ilości aby kiełbaski troszkę
Codziennik KuchennyBardzo smaczne, cienkie białe kiełbaski z grilla. Najlepiej zamówić je u masarza bo są ciężko dostępne w sklepach. Kiełbaski doprawiamy na pikantnie, papryką, pieprzem i kolendrą. Zwijamy je w ślimaczki i nabijamy na patyki do szaszłyków. Grillujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami(...)SKŁADNIKI : 1 kg cienkich, białych kiełbasek pieprz, ostra papryka, kolendra, gorczyca do smaku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy natka pietruszki 2 łyżeczki musztardy 4 łyżeczki majonezu
Kulinarne Fantazje MarioliGrillowane kiełbaski to klasyk, który lubi większość. Jeśli znudziła Wam się wersja tradycyjna polecam tą z nadzieniem z czerwonej cebuli w sosie BBQ z dodatkiem grillowanej cukinii. Nadzienie cebulowe jest przepyszne i naprawdę warte wypróbowania. Składniki: 6 dowolnych kiełbasek mała cukinia 2-3 średnie czerwone cebule 2 łyżeczki cukru łyżka oliwy łyżeczka octu winnego lub spirytusowego 100ml sosu BBQ Sposób(...)niewielkim ogniu aż się rozpuści. Dodajemy posiekana w pół plasterki cebulę i oliwę i podsmażamy aż się zeszkli. Podlewamy sosem BBQ i odrobiną octu i redukujemy do zgęstnienia. Kiełbaski nacinamy wzdłuż i faszerujemy cebulką. Cukinie „kroimy” wzdłuż obieraczką na cieniutkie plasterki. Każą kiełbaskę owijamy cukinią. W innej wersji cukinie możemy zastąpić cienkimi plasterkami boczku. Kiełbaski grillujemy obracając ostrożnie na boki
Pyry na Gazdrugą ręką podtrzymujemy napełniające się jelita. Czynność tą łatwiej wykonać w dwie osoby, jedna nadkłada mięso i zajmuje się obsługą maszynki, a druga zawija jelita po uzyskaniu żądanej długości kiełbaski. Moje miały od 15 cm – 20 cm. nie każda kiełbaska była tej samej długości (hand made) . Równolegle z tą czynnością dobrze jest przygotować odpowiedni garnek i podgrzewać wodę.Po wykonaniu(...)kiełbasek, delikatnie przekładamy je do garnka i staramy gotować na bardzo małym ogniu przez ok 1 godzinę. Ważne jest aby kiełbaski dokładnie się ugotowały. Po tym czasie delikatnie kiełbaski wyjmujemy i szybko studzimy dosyć długo w zimnej wodzie. (Dla pewności możemy użyć termometr kuchenny i wbijając sondę w kiełbaskę ocenić jej temp. Po uzyskaniu 80 stopni gotujemy jeszcze
Markowy smakkiełbasę, jest prosty i gdyby nie to, że potrzebny jest do niego gluten w proszku (dostępny przez internet i w sklepach ze zdrową żywnością) reszta składników jest łatwo dostępna. Kiełbaski robi się bardzo szybko a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania :) Składniki: - 2 i 1/4 szklanki suchego glutenu, - 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy, - 1/4 szklanki płatków drożdżowych, - 1 czubata łyżeczka majeranku(...)odrobinę wody, gdyby wam się przelało musicie dodać glutenu i znów bardzo szybko wymieszać. Masę można jeszcze rękoma chwilę wyrobić. Z tej ilości w zależności od tego jakie duże kiełbaski chcemy zrobić, może wyjść ok 9 szt. Ja zrobiłam 6 grubszych o długości ponad 10 cm. Z masy odrywamy kawałki, ugniatamy je w ręku
Co na wege obiad?Szynkowe kiełbaski usmażone w panierce z mąki kukurydzianej. Ku mojemu zdziwieniu po usmażeniu wcale nie są tłuste, ale i tak wytarłam je ręcznikiem papierowym. Długo utrzymują swój kształt, ciasto nie zapada się. Składniki: 8 kiełbasek z szynki 8 drewnianych patyczków (miałam tylko metalowe) 100g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 150ml mleka woda(...)Panierka powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany czy gęstego jogurtu. Panierkę wstawiamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu mieszamy ją (możliwe, ze trochę się rozwarstwi) i wkładamy 2 kiełbaski. Najlepszym sposobem jest włożyć dwie kiełbaski do pojemnika z panierką i wyjmować je nad garnkiem z olejem, dzięki temu będą miały na sobie jak najwięcej ciasta. W wysokim garnku
Gotowanie i blogowaniefirmy Konspol bardzo przyjemną przesyłkę, zawierającą ich wyroby najlepszej jakości. W związku z tym, że firma ta jest liderem na rynku polskim w branży przetwórstwa mięsnego, otrzymałam między innymi kiełbaski śląskie i szynkę z indyka. Po zapoznaniu się z etykietami (co robię zawsze) odetchnęłam z ulgą, gdyż kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego co jest dla mnie(...)porcji) Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę ¼-½ kapusty, posiekanej 100 ml mleka 50 g masła 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki oleju roślinnego 350-400 g kiełbasek wieprzowych Konspol 2 średnie cebule, pokrojone w ósemki 4 marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry 2-3 gałązki tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki
karmelowyugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego tak popularna na grillu jest karkówka wieprzowa, filety i nogi z kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają na celu uchronienie mięsa przed przesuszeniem lub wręcz przypaleniem. Specyfiką grilla jest bowiem opiekanie gorącym powietrzem(...)się na ruszt nawinie? Możemy, ale w ten sposób pozbawiamy się tego co w grillu najlepsze z kulinarnego punktu widzenia. Na szczęście podejście tego rodzaju zdaje się ustępować. Tanie kiełbaski niskiej jakości czy też leżące na tackach w supermarkecie mocno przyprawione szaszłyki z mięsa o zbliżającym się terminie ważności nie będą ani zdrowe, ani nie zapewnią wrażeń smakowych i estetycznych
Kulinarna Pokusajest to zwyczajny hot dog a samo wykonanie ... poza zdjęciami z etapów przygotowania zrobiłem swój pierwszy video-przepis jednocześnie zachęcając Was do oglądnięcia :) Składniki na 4 sztuki: 8 białych kiełbasek - surowych 4 bułki pszenne cebulka prażona 8 plasterków boczku cienko krojonego kawałek sera żółtego kapusta kiszona ewentualnie sałata dodatki : pomidorki koktajlowe, kawałek papryki sos do smarowania: miód, musztarda, odrobina(...)przecieru z chilli Przygotowanie : Białe kiełbaski nacinam i ściągam z nich osłonkę, 2 plastry boczku przecinam na pół i układam obok siebie tak aby lekko na siebie zachodziły. Układam na nich 2 kiełbaski i ugniatając równomiernie rozprowadzam je na połowie plastrów boczku. Na rozgniecione kiełbaski kładę "frytki" sera żółtego i całość zawijam przy pomocy maty. Grilluję spokojnie. W szklance mieszam
Mechanik grillujemieć większego problemu z zakupem miseczek chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru. Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki 1 cebula kawałek kiełbasy wiejskiej 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka zielonej pietruszki Przygotowanie(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również kiełbasę wiejską. Cebulę z kiełbaską podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodaje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPizza ta powstała specjalnie dla mojej córeczki, która lubi odrywać małe kawałeczki. Do środka dałam tylko troszkeę pieczarek i sera oraz kiełbaski. Powstały takie mini hot-dogi w puszystym drożdżowym cieście:) składniki: ciasto 375 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 25 g świeżych drożdży duża szczypta soli duża szczypta cukru 200 ml letniej wody 1 łyżka oleju dodatki(...)opakowania mini kiełbasek śląskich Degustino 3-4 pieczarki starty ser żółty W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do mąki dodać rozpuszczone w wodzie drożdze i olej. Wyrobić ciasto. Następnie gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinkę. Potem ciasto podsypać mąką i ponownie zgnieść. Rozwałkować na duży prostokąt, mniej więcej 44x38. Pieczarki
Monia miesza i gotujegarnku woda i gotować 15-20 minut aż będzie miękka ale nie rozpadająca. Ugotowaną delikatnie wyjąć łyżka cedzakową i odłożyć. Nastawić w osolonej wodzie obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Kiełbaski związać nicią do mięs formując z nich 4 malutkie sztuki. Do wody po gotowaniu marchewki włożyć kiełbaski i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć na małym 10 minut(...)Wyjąć. Na patelni rozgrzać masło z olejem- wrzucić rozmaryn. Włożyć odsączone kiełbaski i smażyć tak by się zrumieniły ze wszystkich stron. Zdjąć kiełbaski z patelni ( zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły). Zmieszać barszcz biały ze śmietanką. Wsypać szczyptę cukru i mieszając doprowadzić do karmelizacji. Wlać pół szklanki wywaru z gotowania marchewki i kiełbasek ( po odparowaniu jest
Buniabaje w kuchni