kiełbaski - 1399 przepisów (strona:8/94)

Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce 157

czwartkowe popołudnie polecam przepis na pyszne białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce. Potrawa ta to doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 4 Białe Kiełbaski Grillówki Hańderek , 300g kapusty kiszonej, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki żółtej, 1/2 strąka papryki zielonej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżki masła, 100ml wody, 2 plastry sera(...)podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Kapustę z papryką przekładam do naczynek żaroodpornych. Na kapuście układam  białe kiełbaski. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na kiełbaskach.  3. Naczynka wkładam do piekarnika i zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Leczo z kiełbaskami sojowymi 149

przechowywać w lodówce do kilku dni. Niestety u mnie w domu łakomstwo niektórych domowników wygrywa z rozsądkiem i na następny dzień nie ma śladu po leczo.  Leczo z kiełbaskami sojowymi Składniki: Opakowanie Vege kiełbasek grillowych o smaku paprykowym Polsoja  * 4 papryki (u mnie dwie czerwone, jedna biała i jedna żółta) 2 średnie cebule ok 600g 2 cukinie puszka(...)czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 szkl. bulionu warzywnego/wody 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka cukru opcjonalnie: 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżka płatków drożdżowych Przygotowanie: Kiełbaski pokrój na grube plastry i podsmaż na oleju w garnku. Następnie pokrój cebule na kawałki, dodaj do kiełbasy, lekko posól i podsmaż na oleju do zarumienienia.  Usuń

wegujemy
Kwiatuszki z kiełbasek i ciasta francuskiego 100

Takie kwiatuszki to smaczna, szybka i ładnie wyglądająca przekąska. Idealnie smakują z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami. Możecie użyć dowolnych kiełbasek, pamiętając aby były długie i cienkie. Chyba przerobiłam już większość rodzai i przyznam, że najlepiej do tego nadają się parówki. Tym razem postawiłam na białe kiełbaski, które delikatnie "puchną", ale mimo wszystko zamierzany efekt jest nadal widoczny. 1 płat(...)gotowego ciasta francuskiego 5-6 cienkich kiełbasek (użyłam białych; mogą być parówki) Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka sezamu Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru i pokroić na 5-6 prostokątów. Kiełbaski ułożyć na cieście. Każdą z nich ciasno zawinąć w osobny prostokąt, naciąć ostrym nożem - co 6-7 mm (nie do końca) i zwinąć w kółko. Końce należy delikatnie spiąć

Di gotuje
PORTUGALSKA ZUPA CALDO VERDE 186

Verde, której przepis zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników. Jej podstawowymi składnikami są ziemniaki, bardzo drobno pokrojona zielona kapusta galicyjska  couve gallega  (niedostępna w Polsce) oraz pikantna kiełbaska chourico.  W mojej wersji tej jesiennej i rozgrzewającej zupy kapustę zastąpiłam jarmużem, a chourico - łatwiej dostępną, pikantną kiełbaską chorizo. Znalazły się także pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory oraz(...)sposób nabiera odpowiedniej tekstury, jest bardziej   gęsta, a wszystkie składniki lepiej się ze sobą łączą. SKŁADNIKI / 4 porcje ZUPA 1/5 l bulionu ( wywaru warzywnego lub wody) 80 g kiełbaski chorizo pokrojonej w drobną kostkę 80 g jarmużu 2-3 szklanki ziemniaków pokrojonych w 1 cm. kostkę (ok. 4 ziemniaki) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce

cool and minty
Zdrowy fast food, czyli domowy Hot-Dog 359

przygotowuje posiłki (w mniejszym lub większym stopniu), dlatego też w razie ochoty na fast-fooda zamiast lecieć na stację benzynową- lepiej zmykać do sklepu po pełnoziarnistą bułkę, dobrej jakości kiełbaskę, kapustę (w końcu jest młoda kapusta, mniam!) i marchewkę- tyle wystarczy, by przygotować wypasionego i pysznie smakującego hot-doga :) * podłużna bułka pełnoziarnista * ulubiona i dobrej jakości kiełbaska Surówka z młodej(...)czas przygotowania bułki. A następnie połączyć z tartą marchewką, oliwą, sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i koprem. Bułkę przekroić wzdłuż (pozostawiając jedną krawędź nieprzeciętą) i zgrillować na patelni grillowej/piekarniku/tosterze. Kiełbaskę również zgrillować. W międzyczasie przygotować sos, czyli należy połączyć wszystkie składniki. Ścianki wewnątrz bułki wysmarować cienką warstwą sosu, wyłożyć kapustą, nań położyć kiełbaskę i polać sosem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Grillowanie na śniadanie z kiełbaskami serowymi "Hańderek" 141

Kiedy pada i nie można wyjść z domu, grillowanie można urządzić w domu, na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.   Hańderek dostarczył nam pyszne kiełbaski serowe na glilla więc były ucztą dla podniebienia i oczu. Serek wypływał z kiełbasek podczas pieczenia co jeszcze bardziej rozbudza zmysły smakowe . :) kilka kiełbasek serowych Hańderek sałata pomidory sery oliwki biała rzodkiew szczypiorek musztarda pieczarki(...)grillowany chleb Były dodatkiem i oprawą dla tychże pysznych kiełbasek które polecam grillomaniakom

Gotowanie jest łatwe
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami 151

propozycja na obiad. Biała kiełbasa obsmażona i zapieczona w piekarniku z dodatkiem podsmażonych pieczarek z cebulą. Danie proste, szybkie i smaczne. Takie jakie lubimy najbardziej. 8 małych białych surowych kiełbasek 30 dag pieczarek 1 cebula sól (opcjonalnie) olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki(...)dorzucić do cebuli. Dusić, aż pieczarki puszczą sok. Można troszeczkę posolić, ale kiełbaski same w sobie są słone więc nie jest to konieczne. Kiełbaski ponacinać z obu stron, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę pieczarek z cebulą, na nich ułożyć podsmażone kiełbaski i zapiec ok 40 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kiełbaski w cieście francuskim z sosem majonezowo-chrzanowym i keczupem. 214

Bardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu(...)Keczup i majonezowy sos chrzanowy przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Ciasto francuskie rozwijam, kroję na osiem równych prostokątów, każdy z nich smaruję przygotowanym sosem, na środku układam po kiełbasce. Delikatnie zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem i posypuje otartym oregano. Gotowe kiełbaski przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 95

Zupa chrzanowa to bardzo prosta aromatyczna zupa. Z dodatkiem białej kiełbaski jest bardzo sycąca. Do zupki można też podać gotowane jajko. Polecam wszystkim miłośnikom chrzanu i nie tylko. składniki: 1,5 l bulionu mięsnego (u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych) 600 g obranych ziemniaków 3 białe sparzone kiełbaski 1-2 łyżki majeranku 3 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki(...)śmietany 12 % Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać majeranek i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie sparzone białe kiełbaski pokroić w plasterki. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać chrzan. Zupkę gotować jeszcze 5 minut i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną białą kiełbasę

Monia miesza i gotuje
biała kiełbasa słodko-ostra 94

kulinarnych eksperymentów. Danie, które dziś proponuję wypatrzyłam w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis", spodobał mi się pomysł połączenia kiełbasy z ostrym chrzanem i słodkim dżemem. Użyłam cieniutkich, parzonych kiełbasek; jeśli zdecydujemy się na kiełbasy surowe, należy je wcześniej wrzucić do wrzątku i obgotować, ok 10 minut na maleńkim ogniu. Wykorzystałam domowy dżem z czerwonej porzeczki, nada się jednak każdy inny(...)dżem z kwaśnych owoców; w oryginalnym przepisie użyto dżemu z żurawiny. Chrupiąca skórka kiełbaski pod słodko-pikantną pastą smakuje wybornie. Polecam:) składniki: 5 białych kiełbas 2 łyżki kwaśnego dżemu 3 łyżki startego chrzanu łyżka wódki 2-3 łyżki oliwy Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką, posmarować oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 10 minut, w połowie czasu warto odwrócić

6niebo
Biała kiełbasa pieczona z warzywami 161

pyszne i zarazem proste w przygotowaniu danie. Biała kiełbasa w towarzystwie pieczonych warzyw świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Do tego koniecznie sos chrzanowy . składniki: 5-6 białych surowych kiełbasek 6-7 średnich siemniaków 2 cebule 3-4 średnie marchewki tymianek zioła włoskie olej do skropienia Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w grubsze frytki, marchewkę pokroić w grubsze plasterki(...)cebulę w ćwiartki. Pokrojone warzywa pzełozyć do naczynia. Skropić olejem i opróczyć tymiankiem oraz ziołami włoskimi, dokładnie wymieszać aby olej i przyprawy pokryły warzywa. Białe kiełbaski ponakłuwac wykałaczką aby nie popękały podczas pieczenia. Duża blaszkę z piekarnika wyłozyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłozyc warzywa i biała kiełbaskę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40 minut

Monia miesza i gotuje
Pyszna Prosta Domowa Biała Kiełbaska 122

mężem postanowiliśmy, że w te święta musi pojawić się na naszym stole prawdziwa domowa biała kiełbasa. Cała praca poszła szybciutko, w końcu działaliśmy na cztery ręce ;)  Parę kiełbasek zjedzonych zostało natychmiast, natomiast reszta mrozi się i czeka spokojnie do świąt. Składniki: 2 Kg mięsa ( 1kg boczku + 1 kg łopatki lub szynki) 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 mała(...)przypadku na końcówkę do nadziewania od maszynki. Jeśli mamy problem z nałożeniem jelit na końcówkę, możemy posmarować ją oliwą. Zaczynamy nadziewanie. 7. Na koniec skręcamy nasze nadziane jelita w kiełbaski. 8. Do dużego garnka wstawiamy wodę, która musi osiągnąć temp. 75-80 stopni. i w niej zaparzamy naszą białą kiełbasę przez 30-40 min. Pomocny nam będzie w tym termometr

Gotowanie...to proste !
Kremowa zupa chrzanowa 131

ubiegłego :) Na początek jednak serwuję coś bardziej ostrego z przysłowiowym "jajem" ;) Świąteczna zupka, która śmiało może zastąpić nam wielkanocny żurek lub barszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem i kiełbaską stanowi bardzo syty posiłek. Składniki: Dla 6 osób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże ziemniaki 200g tartego, ostrego chrzanu 1 ząbek czosnku 125ml słodkiej(...)Sposób przygotowania: 1. Białą kiełbasę obsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy wraz z czosnkiem na wolnym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i czosnek, a dodajemy tarty chrzan i gotujemy ok 5 minut. 2. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Do całości dodajemy słodką śmietankę

Kuchnia w czekoladzie
Fasolka po bretońsku 113

tyle, że każdy opis jest zbędny :) Jedynie co mogę dodać, to to, iż doprawiam ją wędzoną papryką, która nadaje charakteru temu daniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest tłuste, jak również lekkostrawne i niewzdymające- dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku. Jednogarnkowa, pyszna i aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca(...)drugi dzień, podana (nie)koniecznie z pajdą ciemnego chleba! :) * fasola Jaś- 400 g * kiełbaska- 200 g * passata pomidorowa- 600 ml * cebula- 1 średnia szt. * czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 4 szt. * majeranek- 2 łyżki * papryka wędzona- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody

Kraina Miodem Płynąca
Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską 125

zachęcający do przygotowania przepis na blogu Kardamonovy , że ugotowaną fasolę podzieliłam na 2 porcje. I tak, dziś przygotowałam jej pieczoną wersję- w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem kiełbaski, a 'breton' będzie jutro :) A wracając do przepisu, to fasolka smakuje naprawdę wybornie, z resztą zróbcie i przekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :))) Porcja dla 4 osób: * fasola Jaś(...)ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g * passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka  * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą

Kraina Miodem Płynąca