kasza - 17339 przepisów (strona:838/1156)

Śliwkowe Batatajki 184

Zatem nie mogło być inaczej. Oto wariacja na ten temat. Tadam! Składniki na ciasto ok 550g batatów ok 550g mąki pszennej ok 30g mąki ziemniaczanej 3 jajka 10 łyżeczek kaszy manny szczypta soli Składniki na sos 4-5 śliwek węgierek cukier 2-3 łyżki kremówki 30-36% cynamon oliwa Nadzienie 13-15 śliwek węgierek cukier Batata ugotować, akurat jeden waży

Karczma Honorietty
Kulanki gruszkowe 147

przypadku Czerwonego Kogucika -   Roter Hahn , czyli Związku Farmerów Południowego Tyrolu. Sielsko i swojsko - tak jak lubię! Składniki na ciasto 400g ziemniaków 180g mąki orkiszowej 50g masła 4 łyżki kaszy manny 3 jajka sól Składniki na farsz 1-2 gruszki cukier Składniki na sos 1 gruszka kilka listków melisy 2 łyżeczki soku z cytryny oliwa/olej cynamon do smaku otarta skórka

Karczma Honorietty
Migdałowa Naamoura z kwiatem pomarańczy 176

kuchni libańskiej prowadzonej przez  Samar Khanafer  i tam spotkała to ciasto. Zatem polecam dalej. Składniki na ciasto: 100 g mielonych migdałów   400 g semoliny (może być kasza manna) pół szklanki cukru  szklanka jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego  blanszowane migdały  50 ml wody z kwiatów pomarańczy(można zastąpić) 3 łyżki tahini (miazga sezamowa

Karczma Honorietty
Odchudzający koktajl pietruszkowo-ogórkowy 158

krótkotrwałe rozregulowuje metabolizm i prowadzi do efektu jo-jo. Najskuteczniejsze przy zrzucaniu nadmiernych kilogramów jest zmiana nawyków żywieniowych, ale na stałe. Organizm bowiem potrzebuje oprócz soków - chudego mięsa, ryb, kasz, ciemnego pieczywa oraz świeżych owoców i warzyw. Dlatego warto pić napoje z zieleniny, zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem. Składniki: pęczek pietruszki 1 ogórek sok z 1/2 cytryny woda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku 144

Odkąd w moim domu zagościły kasze, znacznie rzadziej przygotowuję ziemniaki. Kiedyś wydawało mi się to niemożliwe, bo ziemniaki były podstawa mojego jadłospisu. Ale, jak to mówią tylko krowa nie zmienia poglądów ;) Teraz klasycznie gotowane ziemniaki robię bardzo rzadko. Najczęściej są pieczone lub w formie zapiekanek. Dzisiejsza zapiekanka powstała pewnego zabieganego upalnego dnia, kiedy to już żadna siła nie wygoniłaby mnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz z cukinią i marchewką 206

cebule 1 duża marchewka 1 cukinia Olej do smażenia ½ pęczka natki pietruszki 2 Esencje do duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami) Szynkę kroimy w dużą kostkę oraz oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa. Usmażone przekładamy do dużego garnka. W między czasie cebule

Kolizje Smaków
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 180

sklepu ze zdrową żywnością do wypróbowania i przekonania się czy to jest dobre czy też nie . Produkty których właściwe używamy na co dzień . Ryż , słonecznik czy kasza.   Ryż brązowy średnioziarnisty ekologiczny : Ryż pochodzi z Grecji  jego wartość odżywcza w 100 gramach produktu : wartość energetyczna -1536 KJ /362 kcal białko- 7,5 g węglowodany

Różowa kuchnia
.1056. słowackie wspomnienie 133

Słowacji ;) Nawet nie wiecie jak ciężko było mi dowiedzieć się czym jest właściwie "pohanka", sprzedawczyni ani słowa po angielsku, ani po polsku...W końcu zobaczyłam w sklepie opakowanie z kaszą gryczaną i napisem "pohanka" i już sama się domyśliłam ;) Kaszka jest bardzo dobra, prawie jak pszenna manna ;) Żałuję, że kupiłam tylko jedno opakowanie :( Wczoraj proponowałam kotlety z bobu, a dzisiaj

breakfast of dreams
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 154

danie główne. Francuzi przyrządzają z nich wspaniały gulasz- ratatouille, Grecy zapiekankę, zwaną mussaką, a ja proponuję żeby je nafaszerować. Tym razem mięsem, choć w wersji wegetariańskiej z kaszą bulgur też bardzo polecam  (przepis) ! Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 torebki ugotowanego ryżu 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu

Smakowity Blog Kulinarny
Dżemowy deser z nasionkami chia 113

źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka.   Firma Sante posiada    również w swojej ofercie ponad 200 innych produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie  tutaj . Dziś zapraszam na dż emowy deser z nasionkami chia, borówkami amerykańskimi i jogurtem. Taki zestaw

Kulinarne przygody Gatity
Klopsiki w sosie koperkowym 187

świeżym tłuszczu z obu stron. Następnie wyjąć klopsiki, sos własny zaciągnąć mąką, w razie potrzeby doprawić, zagotować. Dodać posiekany koperek, śmietanę i zagotować. Włożyć klopsiki i możemy podawać z kaszą, ryżem i ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w sosie kurkowym 291

wlać na patelnię i energicznie mieszać, aż rozprowadzi się w całości sosu). Dodać podsmażonego kurczaka i dusić 3 minuty mieszając. Kurczaka w sosie kurkowym można podawać z makaronem, ryżem, kaszą, pyzami.         Podobne przepisy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Kurczak po czerkiesku Nadziewany pieczony kurczak Zrazy wołowe jak u babci .yuzo_related_post

Pociąg Do Kuchni
Kilka pomysłów na... 189

Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy  Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem  Pierś z kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulką i camembertem, kasza bulgur i brokuły A na koniec mały słodki akcent.. Omlet cukiniowo-kokosowy z ricottą, ufo i borówkami

More food, love and dreams
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 181

sensem, sposób podania nie najgorszy, ale też nie najlepszy.  Okiem Kesji: Z całego dania pamiętam najlepiej pszenicę – była genialna! Pyszna, świetnie ugotowana, rewelacyjne zastępstwo dla ryżu czy kaszy. Podobno na talerzu był jeszcze królik, ale wcale go nie pamiętam (zapisałam na kartce festiwalowej, że dużo smaczniejszy niż w Marcello, więc musiałam go zjeść). Bardzo podobało mi się też

Życie zamknięte w smaku
Amerykanki 156

swojego dzieciństwa nie pamiętam szczególnie wielu potraw. Wiem, że najlepszą na świecie śniadaniową, przesłodzoną herbatę miętową zawsze robiła mi mama. Jak ładnie poprosiłam tatę, to gotował mi idealną kaszę manną z domowym syropem malinowym. Kojarzę andruty ze szkolnego sklepiku i cudowne czekoladki w kształcie muszelek, które dostałam na Pierwszą Komunię. Amerykanki jadałam, gdy mieszkaliśmy jeszcze w Kościerzynie. Nie spotkałam

Życie zamknięte w smaku