Pyszny, aromatyczny, z dużą ilością mięsa. Przepis na ten sos jest w mojej rodzinie od dawna. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną ale również z makaronem. Składniki: 500 g mięsa … Czytaj dalej Tradycyjny mięsny
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatygruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z kaszy manny. Jabłka w szarlotce są miękkie, ale trzymają kształt i nie wypływają przy krojeniu. Ciasto jest wysokie i jest się czym dzielić. Zapraszam :) Składniki na blaszkę 25 x 35 cm . Ciasto
Trzeci talerzbulionem. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Powstały sos można zabielić śmietaną. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego
Stare GaryBardzo lubimy faszerowane warzywa. Z mięsem lub bez, z kaszą czy z ryżem. Dlatego, póki sezon wciąż obfituje w nie obfituje, często sięgamy po takie na obiad. Dzisiaj postawiliśmy na bakłażany. Z mięsem, (które miało wylądować w mielonych), z ryżem, z aromatycznymi suszonymi pomidorami i równie wyrazistą gorgonzolą. Brzmi ciekawie? Smakuje także dobrze :) Składniki: 2 bakłażany 1 torebka ryżu białego
My simple kitchenwłaśnie w tej parpyce :) Powiedziałabym, że to taki trochę gulasz w stylu węgierskim, dlatego podałam go tym razem z plackami ziemniaczanymi. Niemniej równie świetnie będzie smakował z ziemniakami czy kaszą. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówróżnymi produktami, m.in.: oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne danie :) Składniki: 1kg pomidorów żółta papryka mała cukinia cebula pół dużej papryczki
Czerwona Porzeczkawięcej ostrej papryki do gulaszu. A ja wcale się temu nie sprzeciwiam. Gotuję rozgrzewające zupy kremy i zabieram je ze sobą do pracy. Robię kotleciki mielone z dodatkiem kaszy i z radością patrzę, jak zjadają je dzieci. Nie ma zmiłuj, idzie zima :) Prawie rok temu zaczynałam przygodę z kilogramami. Teraz zima mi nie straszna, nie dam się nabrać
bistro mamaczęściej można ją spotkać w sklepach. Zalecane jest, aby przed przygotowaniem ziarna wcześniej dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut). Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów. Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa
Tradycyjna kuchnia KasiSmaczny pomysł na obiad! idealnie komponują się np. podane z kaszą gryczaną. Składniki: 8 dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Pieczarki umyć, obsuszyć i delikatnie wyciągnąć trzonki. Następnie trzonki posiekać, wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem
Tradycyjna Kuchniaopakowanie zupy Marwit Krem z pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1-1 1/2 szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek i seler posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić posiekane warzywa. Podsmażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać chili, kumin, cynamon, kardamon, kurkumę, słodką
Pełny talerzdobrego przygotować na obiad.Przewertowałam mój zeszyt z przepisami i te zraziki od razu wpadły mi w oko.Są naprawdę przepyszne,warte poświęconego czasu.Podałam je z niepaloną kaszą gryczaną,którą po prostu uwielbiamy.Spróbujcie a z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Składniki: karkówka 20dag ogórków kiszonych 20dag papryki marynowanej 2 duże cebule 30dag małych pieczarek musztarda mąka
Niespełnione zdolności kulinarnetłuszczów typu trans. Doskonale komponuje się ze słodkimi, słonymi oraz pikantnymi potrawami. Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o wymiarach
Kulinarne przygody Gatitysztuki, masło lub margaryna 100 gram, mleko ciepłe 150 ml, cukier 8 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 500 gram, sól - szczypta DODATKI: powidła śliwkowe 250 ml/słoik, kasza manna 2 łyżeczki, morele suszone 10 sztuk, jabłka 2 sztuki, cynamon - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba w misie robota łyżką drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, łyżką mąki
W Mojej Kuchni Lubięgarść czipsów. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą,pieprzem a także dodajemy tymianek i odrobine cukru. Sprawdzając smak aby jej zbyt nie przesłodzić. Wątróbke podajemy z ziemniakami lub kasza gryczana. Wątróbkę smażymy około 20 min. tak aby po przekrojeniu środek był brązowy i aby żadna krew sie nie saczyła.. A najlepsza jest taka z chrupiącą skórką
Radość kipiąca uśmiechem.mojego balkonowego zielnika, tymianek i oregano w tym roku bardzo obrodziły. Ja indyka podałam z ziemniakami ale myślę, że równie fajnie skomponuje się z ryżem czy też kaszą. Danie jest bardzo dobre i mega sycące. Danie podałam na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice . Składniki: 0,5 kg fileta z indyka 6 pomidorów 3 cebule 3 duże
Krakowskie smaki Ani